Begrijp me niet verkeerd: ik vind het heerlijk om mijn eigen geld te verdienen *en om het uit te geven*. Maar nu ik moeder ben van drie kleine kinderen, voelt het anders.
Voor het eerst in mijn leven vind ik werk niet meer zo belangrijk.
Als in: natuurlijk geeft het voldoening en levert het fijne collega’s op. Maar de constante balans zoeken naar waar je meer nodig bent, thuis of op kantoor, geeft stress. Een ander soort stress dan dat ik ooit kende. Ik heb het met mijn derde kind nu drukker dan ooit. Het is elke nacht voeden, elke dag aan staan en verzorgen. Dan is er weer een studiedag op een donderdag van de oudere kinderen. Dan is er weer een knul ziek en kun je je weer afmelden. Fulltime werken als moeder in deze fase van mijn leven: ik zou bijna niet weten hoe ik dat voor elkaar krijg.
Maar wat is dan je keuze? Leven op het salaris van alleen je man? Zoiets heb ik nog nooit gedaan. Ik heb een masterdiploma in de psychologie. Ik heb altijd met passie gewerkt – met als mijlpaal mijn eerste boek over het moederschap. Maar op dit punt in mijn leven heb ik niet eerder gestaan. Ik wil er zijn voor mijn kinderen – altijd. Zij gaan voor alles. Hoe kun je klassenmoeder zijn als je elke dag naar kantoor moet racen? Hoe kun je je tijd goed verdelen tussen je carrière en je kroost? Hoe kan ik mijn baby huid op huid contact geven als ik achter een laptop zit?
Als je het financieel redt om te stoppen met werken, is dat dan een keuze die je maakt als hoogopgeleide vrouw? Ik weet het antwoord nog niet. Wat ik wel weet, is dat ik genoeg thuis wil zijn in deze mooie jaren met mijn kinderen. Een kind maakt het niet uit welke functietitel je hebt, het gaat erom of je bij de zwemles kwam kijken of niet. ‘To a child, LOVE is spelled T-I-M-E’.
Tessa Heinhuis (33) is moeder van Bodi en Daaf (4) en baby Sem. Ze is auteur van het ultieme moedergeluk-boek: Happy Mom.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.