Als moeder schaam je je voortdurend. Als je je kind weer eens krijsend op de vloer van een supermarkt treft, als-ie dat ene knusse restaurantje achterlaat alsof er een kernbom is ontploft of als-ie een scheet laat tijdens die belangrijke Zoom-meeting die je wel even vanuit huis dacht te kunnen doen.
Lees verder onder de advertentie
Maar er zijn ook zaken waar je je helemaal niet voor hoeft te schamen, omdat ze hartstikke normaal zijn, maar die je tóch als gênant ervaart. Althans, dat heb ik.
Lieve woef
Zo moest ik een lange tijd wennen aan -hou je vast- tegen mijn kind praten in het openbaar. Dat klinkt vast bespottelijk, maar het is echt zo. Ik zet namelijk een stemmetje op als ik tegen mijn kind praat en het voelde verdomd kwetsbaar om mijn kinderstemmetje ineens buitenshuis te gebruiken. Dat je ineens zaken als “kijk Rosie, daar loopt een woef, dat is een lieve woef” zegt en dat passanten dat daadwerkelijk kunnen horen. Vond ik lastig. Vooral omdat een kind vaak weinig tot helemaal niks terug zegt. Dan kan het zomaar lijken alsof je tegen een lantaarnpaal staat te wauwelen. Met je woef.
Lees verder onder de advertentie
Lege buggy
Ik vind het ook gênant om met een lege buggy over straat te lopen. Dat gebeurt vaak als ik mijn kind naar de opvang heb gebracht of haar ga ophalen. Ik zie dan gewoon dat mensen naar mij kijken en denken: waarom loopt dat mens met een lege buggy over straat? Is ze haar kind ergens vergeten? Of heeft ze helemaal geen kind, maar een of ander raar complex of gekke fetisj waar buggy’s mee gemoeid zijn? Ze denken dát of ze vragen zich af waarom die vrouw met die buggy zo beschaamd om zich heen aan het kijken is. Waarschijnlijk dat laatste.
Lees verder onder de advertentie
De vreetschuur
Op vakantie kreeg ik er een nieuw ding-waarvoor-ik-me-schaam-terwijl-dat-niet-hoeft-omdat-het-normaal-is-ding bij. Dat had alles te maken met het buffet. Je weet wel, zo’n all inclusive-buffet in een massaal restaurant. Een vreetschuur, noem ik het ook wel. Mijn 1-jarige dochter is nog niet bepaald in staat om zelf een bordje vol te scheppen. Dat heeft alles te maken met de hoogte waarop al het etenswaar geëtaleerd stond, maar ook zeker met die opscheptangen in combinatie met haar nog onderontwikkelde motoriek.
Lees verder onder de advertentie
Abnormale maaltijd
Enfin, ik schepte iedere avond een bordje voor haar vol. Dat vond ik dus gênant. Weer dacht ik dat mensen naar me keken. En dan met name naar hetgeen dat op mijn bordje lag. Vaak iets als: drie patatjes, één kipnugget, een bergje pasta zonder saus en een banaan -want mijn dochter heeft een bananen-obsessie. Voor mijn dochter een hele normale maaltijd, maar voor een vrouw van dertig is dat toch anders. “Dit is voor mijn kind hoor”, wilde ik het liefst schreeuwen als iemand naar mijn bord keek. Ik deed het niet. Dat leek me -wederom- gênant.
Lees verder onder de advertentie
Schaamteloos
Terwijl ik met een vriendin en onze kinderen op een terras zat, besprak ik al deze schaamtes. Ze is een doorgewinterde moeder van drie en schaamt zich absoluut nergens meer voor. Haar kinderen renden rondjes om de tafels, struikelden af en toe over de ledematen van andere gasten en blèrden de hele boel bij elkaar. Mijn kind hobbelde er geamuseerd achteraan. Mijn vriendin leek er blind voor te zijn. Ze kletste vrolijk verder. “Ik schaamde me vroeger ook nog wel hoor. Maar tegenwoordig deert niks me meer. Zo zou ik voorheen nooit in het openbaar aan de billen van mijn kinderen hebben geroken.” Terwijl ze het zei, viste ze behendig een van haar rennende dochters van het terras en bracht het achterwerk naar haar neus. “Heeft Milaatje gepoept?” riep ze vervolgens, in een kinderstemmetje dat nog veel bespottelijker klonk dan dat van mij. “Kun jij even op de rest letten, terwijl ik Mila verschoon?” Ze was net binnen en -PATSKLEDDERBOEM!- plots een enorm kabaal. Onze kinderen hadden een ober met een vol dienblad onderuit geschoffeld. Ik keek naar de buggy naast me. Snel naar huis lopen met het lege ding leek me ineens een heel aantrekkelijk idee.
Lees verder onder de advertentie
Tara (30) is moeder van dochtertje Rosie (1). Haar eerste boek met eerlijke verhalen over het ouderschap verschijnt begin 2025. Volg haar momlife tot die tijd via Instagram.com/tarastokdijk.
Toen de dochter van Leah vijf werd, wist ze precies wat ze wilde: haar kinderfeestje vieren in een ballenbak. En dat werd een onvergetelijke verjaardag.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.