Lara: ‘Ik gun mijn kinderen meer rust in hun koppies’

24.04.2024 08:00

Lara Temme is tekstschrijver en woont samen met haar zoon (7) en dochter (9) in Brabant. Thuis wordt er veel gelachen, geknuffeld, gehuppeld en gezongen. Wel vals, maar daar heeft het gezin zelf weinig last van. Evenals de altijd rommelige zolder. 

“Er zijn karaktertrekken die je liever niet doorgeeft aan je kinderen. Toch is het gebeurd. Hoe zeer mijn man me destijds ook beloofde dat ons toekomstige nageslacht zijn geweldige eigenschappen zouden erven.

Meer rust in hun koppies

Teruggaan in de tijd om wanhopig te proberen de goede genen de overhand te laten krijgen, is natuurlijk geen optie, maar wat had ik mijn kinderen graag meer rust in hun koppies gegund. Ze waren allebei compleet overprikkeld na de laatste schooldag voordat de meivakantie begon. We luidden de twee vrije weken in met een mix van frustratie, boosheid en tranen. Ik herken het van mezelf. Spanning, harde geluiden, veel mensen om me heen. Kortom: veel prikkels. Mijn tolerantie daarvoor is beperkt, hoe jammer ik dat zelf ook vind. 

Lees meer van Lara: Lara is altijd thuis voor haar kinderen: ‘Geen BSO, geen overblijf, geen oppas, geen gesleep’

Error

Vorige week stond er een ninetiesparty op de agenda. Ik wist van tevoren dat het een uitdaging kon worden, maar wilde er heel graag naartoe. Gewapend met mijn noise cancelling koptelefoon, die niet eens uit de toon viel vanwege het thema, betrad ik de feestzaal. Het was fantastisch: de briljante aankleding, de terug-in-de-tijd outfits, en natuurlijk de muziek uit het best dansbare decennium ooit. Toch zocht ik binnen niet afzienbarentijd mijn toevlucht tot de rustige ruimte die er, gelukkig, was.
Het hoge volume, de drukke mensenmassa: mijn hoofd gaf een error.

Zijn wie je bent

Af en toe dook ik de zaal weer in, als ik een nummer hoorde waarop ik echt even wilde losgaan, maar het grootste deel van de tijd bleef ik in mijn veilige haven. Het fijne was dat mijn gezelschap dat prima vond. Ik gunde hen een feestje, zij gunden mij ademruimte. Er stonden grote schalen M&M’s, én een piano: alsof het zo had moeten zijn. Mendelssohn en Schubert bleken prima naast Mental Theo en de Spice Girls te kunnen bestaan, en uiteindelijk fietsten zowel de hardcore feestgangers als ik tevreden naar huis. Het doet veel goed, als je mag zijn wie je bent. 

“De ogen van de arme jongeman vielen bijna uit hun kassen toen ik hem mijn vraag voorlegde”

De tijd van dinosaurussen

Ik heb ondertussen geaccepteerd dat ik een nogal grof gemaasd filter heb, maar streven naar een iets fijnere versie mag natuurlijk altijd. Daarom was meer bewegen een van mijn goede voornemens. Uit ervaring weet ik dat een gezonde leefstijl ook helpt om je hoofd fit te houden. Het enige dat ik nog nodig had, om eindeloos malen tijdens een wandeling op minder goede dagen te voorkomen, was muziek. Aangekomen in de winkel kon ik niet vinden wat ik zocht, dus besloot ik een medewerker aan te schieten.

De ogen van de arme jongeman vielen bijna uit hun kassen toen ik hem mijn vraag voorlegde. ‘U zoekt wát? Een mp3speler? Ik denk niet dat we die hebben…’ Hij riep er een collega van dezelfde leeftijd bij. Die gaf dezelfde reactie. Stiekem grinnikend zei ik dat ze het product volgens de website toch echt moesten hebben. Collega drie, een vrouw van middelbare leeftijd, werd met ‘Jij weet dit vast wel, jij komt nog uit de tijd van de dinosaurussen’ gebombardeerd tot de oplosser van mijn vraagstuk. En ja hoor, we vonden ze, verstopt tussen allerhande apparaten die trots pronkten met hun zogenaamd grotere bestaansrecht.  

Lees meer van Lara: Lara: ‘Misschien gaf ik mijn kids het gevoel dat mijn telefoon belangrijker was dan zij’

Mijn fossiele aankoop

Ook vriendinnen snapten niets van mijn aankoop. ‘Wat ga je dan met dat ding doen?’ ‘Heb je geen Spotify?’ ‘Je kunt je telefoon toch gebruiken?’ Maar ik vind het heerlijk. Ik wil fysieke knopjes, zodat ik mijn muziek op de tast kan bedienen als ik fiets of wandel.

Ik zette al mijn oude nummers op het apparaat en waande me weer even zestien. Ook mijn kinderen bleken helemaal weg van mijn fossiele aankoop. Om de beurt zetten ze de koptelefoon op, lekker afgezonderd van de drukte in huis en genietend van de liedjes waar ik al ruim 20 jaar naar luister. Teruggaan in de tijd, dat kan niet, maar even back to the nineties? Ik kan het iedereen aanraden. 

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.