Zorgen om online veiligheid: schermtijd kinderen tijdens pandemie explosief gestegen

01.10.2021 07:47
veilig internetten kinderen

Het internet is een uitkomst voor velen en tijdens de vele lockdowns die we de afgelopen anderhalf jaar achter de kiezen kregen, was het geweldig dat kinderen nog gewoon online lessen konden volgen. Toch heeft dat ook een keerzijde.

Kinderen zijn sinds de corona-uitbraak maar liefst 31 procent meer online dan daarvoor, zo blijkt uit onderzoek van Ipsos onder Nederlandse ouders in opdracht van De InternetHelden. Dit is een (les)programma over digitaal burgerschap en veiligheid online, dat 1,5 jaar geleden door Bureau Jeugd & Media, Safer Internet Centre en Google geïntroduceerd werd.

 

4,1 uur schermtijd per dag

Drie weken na de introductie kreeg het coronavirus Nederland in z’n greep, waardoor het digitale klaslokaal de nieuwe norm werd en de belangstelling voor online veiligheid onder ouders verder toenam. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat ouders een stuk bezorgder zijn geworden over dat onderwerp: 34% eind 2019 tegen 44% nu. Da’s ook niet zo vreemd: kinderen tussen de 12 en 15 jaar zaten tijdens de periode dat ze thuisscholing kregen dagelijks zo’n 4,1 uur naar hun computerscherm te staren.

 

Lees ook
Hoelang mogen peuters achter een beeldscherm zitten?

 

Verplichte voorlichting op school

Twee derde van de ouders praat hier dan ook minimaal één keer per week over met hun kind. Toch zouden velen (maar liefst 91%) online veiligheid ook als verplicht onderdeel van bestaande schoollessen zien. Daarbij zouden cyberpesten, sexting, delen van informatie, nepnieuws en privacy in ieder geval aan bod moeten komen.

 

Gratis programma

Het laagdrempelige De InternetHelden maakt dat mogelijk. Het programma – dat een lespakket over online veiligheid, een toolkit voor ouders en digilessen voor in de klas bevat – creëert bij zowel kinderen als hun ouders meer bewustwording en helpt met veilig online gedrag. Ook worden er in samenwerking met verschillende partners workshops voor docenten en ouderavonden georganiseerd. Het programma is hier gratis voor iedereen verkrijgbaar).

 

Vast onderdeel op scholen

Wellicht een goeie om in de groep te gooien bij de leerkracht van je kind, voor het geval ze nog niet bekend zijn met De InternetHelden? Dat kan overigens niet lang meer duren: binnenkort start er een pilot samenwerking met Trias VMBO voor het integreren van de lessen als vast onderdeel van mediawijsheid in het onderwijsprogramma. Mooie ontwikkelingen, toch?

 

Op zoek naar meer handvatten om met schermtijd voor je kind om te gaan? Zo houd je grip op het beeldschermgebruik van je kind.

Bron: persbericht De InternetHelden, Ipsos

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >