Zo houd je grip op het beeldschermgebruik van je kind

27.03.2021 11:02
grip_op_beeldschermgebruik_kind

Acht op de tien ouders worstelen met de vraag hoe ze hun kind iets anders kunnen laten doen dan beeldschermen gebruiken, blijkt uit het Iene Miene Media-onderzoek. Hoe wissel je filmpjes of digitale boekjes en spelletjes af met activiteiten zoals buitenspelen, knutselen, praten en voorlezen?

Lees deze tips, met dank aan Netwerk Mediawijzer.

  • Geniet zoveel mogelijk samen van media en praat over alles wat jullie zien: een goede begeleiding is belangrijk om jonge kinderen te laten leren van beeldschermen.
  • Gebruik tv, tablet en computer zoveel mogelijk op vaste momenten. Zo voorkom je dat je kind op andere momenten gaat zeuren of niet meer wil stoppen met kijken of spelen.
  • Leer je peuter om de tv uit te doen als het programma afgelopen is. Én leg de tablet weg als jullie wat anders gaan doen. Zo leert je kind vanzelf dat er vaste mediamomenten zijn.
  • Laat je kind kijken op een moment dat jij kiest.
  • Laat je kind niet zomaar de televisie aanzetten om te kijken wat er is. Als je kind vraagt of de televisie aan mag, vraag dan altijd: “Wat wil je dan zien?”
  • Zet de tv overdag uit als er niemand naar kijkt.
  • Maak een eigen afspeellijst van YouTube-filmpjes en zet die in het beginscherm van je tablet. Zo kan je kind ze gemakkelijk vinden en voorkom je dat je kind iets aanklikt wat niet oké is. Of maak gebruik van YouTube Kids.

 

Lees ook
9x het leukste binnenspeelgoed voor kleuters >

 

Van  26 maart t/m 2 april vinden weer de Media Ukkie Dagen plaats. Op deze dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Hoe kan je als gezin samen plezier beleven aan media? Welke inhoud past goed bij je kind? Hoe kan je je kind veilig begeleiden op de tablet? En hoe zorg je voor de juiste balans in momenten met en zonder media? Lees hier meer over de campagne.