In samenwerking met Kek Mama

Zakgeldpraat: 6x waarom zakgeld geven een goed idee is

29.08.2023 13:00

Er komt een dag dat de muntjes in de speelgoedkassa van je kind plaatsmaken voor echte duiten; vaak begin je hier als ouder mee zodra je kind naar groep drie gaat en leert rekenen. Maar zakgeld geven, waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Tijd voor zakgeldpraat!

1. Financiële opvoeding

Dat klinkt misschien deftig en zwaar, maar dat is het niet. Door zakgeld te geven, al is het maar een paar euro per maand, leert je kind hoe het is om geld te beheren, beslissingen over uitgaven te nemen en de waarde van geld te begrijpen. En dat werpt in de toekomst z’n vruchten af, want volgens het Nibud komen kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, later minder vaak in de financiële problemen. En dat is natuurlijk wat je wil als ouder.

2. Verantwoordelijkheid

Met zakgeld geef je je kind meteen de verantwoordelijkheid om zijn eigen financiën te beheren – of dat nu gaat om het kopen van een rolletje drop of het sparen voor een spelcomputer. Bovendien, door zelf keuzes te maken over hoe jouw kind zijn geld wil uitgeven, wordt-ie zelfstandiger in het nemen van beslissingen.

3. Doelen stellen

Vraagt je kind al maanden om een tablet of peperdure step? Dankzij zakgeld stel je ‘m in staat om te leren sparen én doelen te stellen. Natuurlijk is daar het nodige geduld en discipline voor nodig, maar je zult merken dat speelgoed waar zelf voor gespaard is, minder snel in de hoek wordt gesmeten.

4. Waardering voor geld

En daarmee kom je meteen op punt 4, want door je kinderen hun eigen geld te laten beheren, zien ze met eigen ogen hoeveel moeite het kan kosten om iets bij elkaar te verdienen. En dan denk je voortaan wel drie keer na voordat je door de speelgoedwinkel wandelt.

5. Fouten maken

De kans is groot dat je kind regelmatig impulsaankopen doet van het zakgeld dat-ie krijgt. En toegegeven: zo erg is dat helemaal niet. In tegendeel juist, want zo krijgen kinderen de kans om te begrijpen waarom sommige aankopen misschien niet zo verstandig waren en hoe je dit in de toekomst kunnen vermijden.

6. Keuzes maken

Door te leren hoe je je zakgeld moet besteden, leert je kind om prioriteiten te stellen en te beslissen wat voor hem het belangrijkst is. Een waardevolle vaardigheid die later óók weer kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Wil jij jouw kind spelenderwijs leren omgaan met (digitaal) geld? Met een ASN Juniorrekening doe je niet alleen iets voor je kroost, je bent ook meteen goed bezig voor de wereld. Het geld dat je aan ASN Bank toevertrouwt, wordt namelijk uitgeleend of belegd in landen, projecten en organisaties die duurzaamheid stimuleren.

Bovendien leert je kind veilig en verantwoord omgaan met een betaalrekening en met digitaal geld, doordat je als ouder toezicht houdt en jouw kind niet rood kan komen te staan. Wil je meer informatie over duurzaam bankieren voor je kind? Lees hier mee!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASN Bank.