Er komt een dag dat de muntjes in de speelgoedkassa van je kind plaatsmaken voor echte duiten; vaak begin je hier als ouder mee zodra je kind naar groep drie gaat en leert rekenen. Maar zakgeld geven, waarom is dat eigenlijk zo belangrijk? Tijd voor zakgeldpraat!
Lees verder onder de advertentie
1. Financiële opvoeding
Dat klinkt misschien deftig en zwaar, maar dat is het niet. Door zakgeld te geven, al is het maar een paar euro per maand, leert je kind hoe het is om geld te beheren, beslissingen over uitgaven te nemen en de waarde van geld te begrijpen. En dat werpt in de toekomst z’n vruchten af, want volgens het Nibud komen kinderen die al op jonge leeftijd leren hoe ze met geld om moeten gaan, later minder vaak in de financiële problemen. En dat is natuurlijk wat je wil als ouder.
Lees verder onder de advertentie
2. Verantwoordelijkheid
Met zakgeld geef je je kind meteen de verantwoordelijkheid om zijn eigen financiën te beheren – of dat nu gaat om het kopen van een rolletje drop of het sparen voor een spelcomputer. Bovendien, door zelf keuzes te maken over hoe jouw kind zijn geld wil uitgeven, wordt-ie zelfstandiger in het nemen van beslissingen.
Lees verder onder de advertentie
3. Doelen stellen
Vraagt je kind al maanden om een tablet of peperdure step? Dankzij zakgeld stel je ‘m in staat om te leren sparen én doelen te stellen. Natuurlijk is daar het nodige geduld en discipline voor nodig, maar je zult merken dat speelgoed waar zelf voor gespaard is, minder snel in de hoek wordt gesmeten.
Lees verder onder de advertentie
4. Waardering voor geld
En daarmee kom je meteen op punt 4, want door je kinderen hun eigen geld te laten beheren, zien ze met eigen ogen hoeveel moeite het kan kosten om iets bij elkaar te verdienen. En dan denk je voortaan wel drie keer na voordat je door de speelgoedwinkel wandelt.
Lees verder onder de advertentie
5. Fouten maken
De kans is groot dat je kind regelmatig impulsaankopen doet van het zakgeld dat-ie krijgt. En toegegeven: zo erg is dat helemaal niet. In tegendeel juist, want zo krijgen kinderen de kans om te begrijpen waarom sommige aankopen misschien niet zo verstandig waren en hoe je dit in de toekomst kunnen vermijden.
Lees verder onder de advertentie
6. Keuzes maken
Door te leren hoe je je zakgeld moet besteden, leert je kind om prioriteiten te stellen en te beslissen wat voor hem het belangrijkst is. Een waardevolle vaardigheid die later óók weer kan helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen.
Wil jij jouw kind spelenderwijs leren omgaan met (digitaal) geld? Met een ASN Juniorrekening doe je niet alleen iets voor je kroost, je bent ook meteen goed bezig voor de wereld. Het geld dat je aan ASN Bank toevertrouwt, wordt namelijk uitgeleend of belegd in landen, projecten en organisaties die duurzaamheid stimuleren.
Bovendien leert je kind veilig en verantwoord omgaan met een betaalrekening en met digitaal geld, doordat je als ouder toezicht houdt en jouw kind niet rood kan komen te staan. Wil je meer informatie over duurzaam bankieren voor je kind? Lees hier mee!
Dit artikel is geschreven in samenwerking met ASN Bank.
Als ouder probeer je alles zo goed mogelijk te doen voor je kind. Maar wat als je goede intenties onverwacht botsten met de – soms bijzondere – schoolregels? Isa ontdekte dit op de harde manier toen een onschuldige waterfles voor drama zorgde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (10), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.
Schoonmoeders: je kunt niet zonder ze, maar soms halen ze ook het bloed onder je nagels vandaan. Zeker als ze, met de beste bedoelingen, over je grenzen heen walsen. Maria kon haar ogen niet geloven toen haar baby na een dagje bij oma met gaatjes in haar oren thuiskwam.
Wat als je tegelijkertijd zwanger blijkt te zijn met je schoonzus, maar hun kindje niet levensvatbaar blijkt te zijn? Geluk en verdriet gaan hand in hand, ervaarde Natascha aan den lijve.
Kinderen slepen hun knuffel overal mee naartoe. Ze slapen met hun lievelingsbeer en troosten zich ermee bij verdriet. Maar wist je dat sommige ouders de knuffels van hun kind regelmatig opbergen in de vriezer? De reden is verrassend.
Laten we eerlijk zijn: niet iedereen loopt warm voor kerst. Waar de ene groep helemaal losgaat met kerstbomen, kerstmuziek en uitgebreide diners, zijn er ook sterrenbeelden die Kerstmis het liefst overslaan.