Vliegen met een longontsteking: mag dat?

13.08.2019 10:22
vliegen met een longontsteking

Een longsteking bij je kind is geen pretje, zeker niet als je op het punt staat om te gaan vliegen. Wat doe je dan: vakantie cancelen of toch aan boord stappen? Je leest het hier.

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking is een ontsteking van de longen door een virus of bacterie en komt bij kinderen redelijk vaak voor. Baby’s die jonger dan één jaar zijn, lopen de grootste kans om een longontsteking te krijgen. Dat komt omdat hun afweersysteem nog in ontwikkeling is. Het kan gaan om één long die ontstoken is, maar ook beide longen – in dat laatste geval spreek je van een dubbele longontsteking.

 

Hoe herken je een longontsteking?

Kinderen met een longontsteking hebben last van benauwdheid, een snelle en oppervlakkige ademhaling en ze moeten vaak hoesten. Soms komt er bij het hoesten wat slijm (of bloed) mee. Ze kunnen moe zijn, zich grieperig voelen en last hebben van pijn op de borst en hoofdpijn.

 

Lees ook:
Dit is het verschil tussen griep en verkoudheid >

 

Vliegen met een longontsteking

Ga je nou nét op vakantie als jij of je kind een longontsteking hebt? Dan is dat vervelend als je met de auto reist, maar in principe is er dan niets aan de hand. Het is een ander verhaal als je gaat vliegen. Veel vliegtuigmaatschappijen hanteren namelijk strenge regels als je iets onder de leden hebt. Check dus altijd bij de maatschappij waar je je tickets hebt geboekt, of je mag vliegen met een longontsteking.

Bij Easyjet mogen passagiers met een ernstige besmettelijke ziekte, zoals een longontsteking, bijvoorbeeld alleen het vliegtuig in stappen met een medische verklaring. Hierin moet een arts hebben aangegeven dat je in staat bent om te vliegen. Zonder die verklaring kan je fluiten naar je vlucht.

Ook als jij of je kind last heeft van een oorontsteking of koorts, is het trouwens raadzaam om een medische verklaring door een arts te laten opstellen. Je denkt misschien: is dat nodig, bij een klein griepje? Maar reizen met een vliegtuig, waar de druk in de cabine verandert, kan sommige klachten verergeren. En je wilt problemen tijdens de vlucht en discussies met het vliegtuigpersoneel natuurlijk voorkomen.
 

Bron: EasyJet

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >