vliegreis overleven kinderen
Beeld: Pixabay

Een vliegreis met kinderen? Niet te doen, vindt moeder Joelle Wisler. Dus heeft ze een lijstje voor medemoeders, met do’s en vooral: dont’s.

De eerste keer dat Joelle vloog met haar toen acht maanden oude baby, ging ongeveer zo: ze gaf haar zoon een speeltje dat ze speciaal voor de reis had gekocht. Zoon smeet het speeltje drie rijen naar achteren. Joelle probeerde hem dan maar dicht tegen zich aan in slaap te krijgen. Zoon worstelde net zo lang tot hij los was. Tot ze beiden overmand werden door (zíjn) stank, en Joelle zich in het vliegtuigtoilet realiseerde hoe het moet voelen om opgesloten te zitten in een koelkast vol poep en een baby-octopus.

More content below the advertising

Inmiddels is het zeven jaar en nog een dochter later, en heeft Joëlle de nodige ervaring opgedaan, schrijft ze op ScaryMommy. Die deelt ze maar wát graag.
 

 1. Overtuig je peuter er vóór het boarden van dat ‘ie eenmaal aan boord doodmoe zal zijn. Ze heeft het zelf geprobeerd, schrijft ze. ‘Ik zei: zodra we in het vliegtuig zijn, word je héél moe. Je ogen worden zwaar en je voelt je helemaal warm en gelukkig.’ En verrek: alsof haar dochter onder hypnose was, viel ze direct in slaap.
   
 2. Neem een belachelijke lading snacks, melk en luiers mee. Niks loopt helemaal zoals je plant, wanneer je reist, weet ook Joelle. Vertraagde vlucht, lange wachtrijen: deze items redden je leven.
   
 3. Negeer chagrijnige medereizigers. Ze snappen er gewoon niks van, kinderen. En waarom jouw baby krijst tijdens het opstijgen en landen. Joelle: ‘Vertrouw op karma: die mensen zullen de rest van hun leven vliegen met huilende baby’s. De. Hele. Reis. Lang.’
   
 4. Investeer in een megafles ‘schoon zonder zeep’. Je weet wel, die gel waarmee je je handen kunt wassen zonder een kraan of handdoek nodig te hebben. Voor wanneer je kind besluit de stoelriem in zijn mond te stoppen, bijvoorbeeld. Of de railing langs de loopband op het vliegveld af te likken. Deze dingen gebeuren echt.
   
 5. Laat bergen speelgoed lekker thuis. Koop ook geen nieuw speelgoed voor onderweg. ‘Kinderen hebben het veel te druk met jouw reis een nachtmerrie maken’, schrijft Joelle. ‘Vraag de stewardess om een paar plastic bekertjes, en klaar is Kees. Hoef je je ook niet druk te maken wanneer díe een paar rijen verderop belanden.’
   
 6. Neem lollies mee. Wanneer ze te oud zijn voor een speen, dan. Er komt een moment waarop je kind flipt, en je blij bent dat je er een stop in kunt duwen. Joelle kreeg de tip ooit van een kinderarts, dus hij moet wel werken.
   
 7. Sta je kind toe elk mogelijk filmpje te kijken. En spelletje te spelen. Op de iPad. Jouw telefoon. Wat dan ook. Nood breekt wet.
   
 8. Accepteer hulp van anderen. Zelfs al krijg je die op een neerbuigend toontje aangeboden: ‘Nou, zal ík je maar even helpen dan?’ Joelle sloeg dat ooit af en kreeg de rest van de reis spijt. Dus, vindt ze: ‘Slik je trots heel even weg en red jezelf.’
   
 9. Wees niet al te jaloers op die in rust reizende vrouw zonder kinderen. Met haar tijdschrift in haar perfect gemanicuurde handen. ‘Ooit ben jij ook weer kind-vrij, met je haren los in plaats van in die eeuwige knot en schone kleren.’ Joelle drinkt er in gedachte alvast twee martini’s op.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Drenthe vakantie tips

Maartje Blans (41) woonde met man en zoontjes jarenlang in China, maar wil voorlopig alleen nog maar naar Drenthe.

"We hebben dik vijf jaar in Beijing gewoond, onze kinderen zijn er zes en vier jaar geleden geboren. Van daaruit hebben we veel gereisd, bijvoorbeeld naar Vietnam en Taiwan. We gingen terug naar Nederland omdat ik last kreeg van mijn longen vanwege de smog.

More content below the advertising

Bij thuiskomst boekten we direct een vakantie naar Drenthe. Hollandser krijg je het niet. Je hebt er het bos en de hei die soms groenig is maar ook dieppaars kan zijn. En dan die Hollandse luchten: de wolken, de vogels, de manier waarop het licht verandert als het bijna gaat regenen. Dan ontstaat er zo’n bijzondere sfeer. Ik heb dat echt gemist in China."
 

Zien

Boomkroonpad
Altijd al willen weten hoe een bos er vanaf boven uitziet? Het Boomkroonpad, in bos de Hondsrug, is een route van 125 meter lang die over de toppen van de bomen loopt. Leuk om te combineren met een bezoek aan Buitencentrum Boomkroonpad, startpunt van boswandelingen door Gieten-Borger, of Speelbos Lorken.
 

Alle zintuigen
Horen, ruiken, zien, proeven, voelen: het Roekpad in het bos in Echten daagt alle zintuigen uit. Op dit belevingspad en in het speelbos is Loek de Roek de gids die kinderen alles leert over de omgeving. Hartstikke leuk en nog leerzaam ook.
 

Hunebedden
Wist je dat alle hunebedden een nummer hebben? Binnen een straal van 30 kilometer vind je ze allemaal. Het grootste exemplaar staat in Borger. Bekijk een kaart met alle hunnebedden hier.


Lees ook
7x uitjes in Drenthe voor kinderen >

 

Eten

Pizza's én toetjes
Trivio del Villaggio in Meppen is zo'n restaurant dat altijd vol zit. Ook heeft het een speelruimte waar kinderen helemaal los kunnen. Zowel de pizza's als de toetjes op de kaart zijn een echte aanrader.
 

Doen

Avontuurlijke speelroute
In het bos bij Orvelte is een speciale kinderroute. De roze bordjes leiden je langs het Houten Pad van Theodoor, een varkentje dat eigenlijk een wild zwijn wilde zijn.


Shoppen
Het oude postkantoor in Emmen is helemaal verbouwd tot het winkelcentrum Trud. In de ruimte van maar liefst 500 m2 vind je fijne mode- en interieurwinkels.
 

Nog meer tips vind je hier.

 

Lees het hele reisverslag in Kek Mama 04-2017.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

verrassende-verkeersregels-buitenland

Mag je met slippers aan rijden in Spanje? En in Thailand zonder shirt in de auto zitten? Skyscanner geeft je zes verrassende verkeersregels op een presenteerblaadje. Want een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Liever niet rijden met slippers: Spanje

Spanjes diverse en magnifieke landschappen zorgen voor de mooiste roadtrips in Zuid-Europa. Maar als je in Spanje de weg op gaat, let er dan wel op wat je aantrekt. Als je een bril nodig hebt tijdens de autoritten, dan schrijft de Spaanse wet voor dat je altijd een extra paar bij je hebt. En let op je schoeisel. Het is niet echt illegaal om blootsvoets, met sandalen of hoge hakken een auto te besturen, maar als een Spaanse agent denkt dat jouw schoenen (of het gebrek daaraan) het vermogen om veilig te rijden beïnvloeden, dan kun je een boete krijgen. Sowieso is het altijd verstandig om goede schoenen te dragen tijdens het rijden, ook in andere landen en in Nederland.

More content below the advertising

 

Zorg dat je geen lege tank hebt: Duitsland

De 12.000 kilometers aan Autobahn in Duitsland vormen samen een van de beste autowegen in de wereld. Maar een stop maken op de Autobahn mag pertinent niet, ook een lege tank is geen excuus. Dat hoeft ook niet, want om de 40 tot 60 km zijn er pauzeerplekken (Raststätten) met wc’s, restaurants en tankstations. Hoe dan ook: houd de benzinemeter in de gaten.  

 

Lees ook
Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken >

 

Rijd niet door historische dorpen: Italië

Als je een historisch centrum wilt binnenrijden zoals dat van Rome, Florence, Milaan of Pisa, laat dan vooral de auto staan. Veel van deze steden hebben zones met beperkt verkeer (Zona Traffico Limitato of ZTL), wat betekent dat je een forse boete krijgt als je wordt gesnapt met de auto. Die zones zijn alleen toegestaan voor de locals. 

 

Milieusticker voor lage emissie-zones: Frankrijk

Parijs, Lyon, Lille en Grenoble hebben lage-emissie zones en dus moet je een milieusticker op de voorruit plakken om deze Franse steden in te rijden. Anders riskeer je een boete. De vraag naar deze stickers is hoog, dus vraag deze op tijd aan via deze site. Hij is alleen online te bestellen en de sticker kost € 4,21 (prijs 2018), inclusief verzending naar Nederland.

 

Houd je shirt aan: Thailand

De wegen in Thaise steden zien er regelmatig uit als een heksenketel vol mensen, tuk-tuks, scooters, taxi’s en trucks. Buiten de grote steden is het een ander verhaal. Vooral in het noorden van Thailand kun je prachtige routes rijden en dus is het slim om een internationaal rijbewijs mee te nemen. Zorg er alleen wel voor dat je je kleding aanhoudt. Het kan tropisch warm zijn in het populaire Aziatische land, maar het is illegaal – voor zowel mannen als vrouwen – om zonder shirt te rijden op de fiets, in een auto of tuk-tuk. 

 

Flitswaarschuwing uit: o.a. Zwitserland

Vaak is de kans groot dat je navigatie automatisch waarschuwt voor flitspalen en camera’s. Maar, neem je de TomTom of een ander navigatiesysteem mee op vakantie, houd er dan rekening mee dat het waarschuwingssysteem in veel landen niet is toegestaan, inclusief Frankrijk en Zwitserland. Wel fijn: bij de meeste navigatiesystemen kun je dit (tijdelijk) uitschakelen. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >