vliegreis overleven kinderen
Beeld: Pixabay

Een vliegreis met kinderen? Niet te doen, vindt moeder Joelle Wisler. Dus heeft ze een lijstje voor medemoeders, met do’s en vooral: dont’s.

De eerste keer dat Joelle vloog met haar toen acht maanden oude baby, ging ongeveer zo: ze gaf haar zoon een speeltje dat ze speciaal voor de reis had gekocht. Zoon smeet het speeltje drie rijen naar achteren. Joelle probeerde hem dan maar dicht tegen zich aan in slaap te krijgen. Zoon worstelde net zo lang tot hij los was. Tot ze beiden overmand werden door (zíjn) stank, en Joelle zich in het vliegtuigtoilet realiseerde hoe het moet voelen om opgesloten te zitten in een koelkast vol poep en een baby-octopus.

Inmiddels is het zeven jaar en nog een dochter later, en heeft Joëlle de nodige ervaring opgedaan, schrijft ze op ScaryMommy. Die deelt ze maar wát graag.
 

 1. Overtuig je peuter er vóór het boarden van dat ‘ie eenmaal aan boord doodmoe zal zijn. Ze heeft het zelf geprobeerd, schrijft ze. ‘Ik zei: zodra we in het vliegtuig zijn, word je héél moe. Je ogen worden zwaar en je voelt je helemaal warm en gelukkig.’ En verrek: alsof haar dochter onder hypnose was, viel ze direct in slaap.
   
 2. Neem een belachelijke lading snacks, melk en luiers mee. Niks loopt helemaal zoals je plant, wanneer je reist, weet ook Joelle. Vertraagde vlucht, lange wachtrijen: deze items redden je leven.
   
 3. Negeer chagrijnige medereizigers. Ze snappen er gewoon niks van, kinderen. En waarom jouw baby krijst tijdens het opstijgen en landen. Joelle: ‘Vertrouw op karma: die mensen zullen de rest van hun leven vliegen met huilende baby’s. De. Hele. Reis. Lang.’
   
 4. Investeer in een megafles ‘schoon zonder zeep’. Je weet wel, die gel waarmee je je handen kunt wassen zonder een kraan of handdoek nodig te hebben. Voor wanneer je kind besluit de stoelriem in zijn mond te stoppen, bijvoorbeeld. Of de railing langs de loopband op het vliegveld af te likken. Deze dingen gebeuren echt.
   
 5. Laat bergen speelgoed lekker thuis. Koop ook geen nieuw speelgoed voor onderweg. ‘Kinderen hebben het veel te druk met jouw reis een nachtmerrie maken’, schrijft Joelle. ‘Vraag de stewardess om een paar plastic bekertjes, en klaar is Kees. Hoef je je ook niet druk te maken wanneer díe een paar rijen verderop belanden.’
   
 6. Neem lollies mee. Wanneer ze te oud zijn voor een speen, dan. Er komt een moment waarop je kind flipt, en je blij bent dat je er een stop in kunt duwen. Joelle kreeg de tip ooit van een kinderarts, dus hij moet wel werken.
   
 7. Sta je kind toe elk mogelijk filmpje te kijken. En spelletje te spelen. Op de iPad. Jouw telefoon. Wat dan ook. Nood breekt wet.
   
 8. Accepteer hulp van anderen. Zelfs al krijg je die op een neerbuigend toontje aangeboden: ‘Nou, zal ík je maar even helpen dan?’ Joelle sloeg dat ooit af en kreeg de rest van de reis spijt. Dus, vindt ze: ‘Slik je trots heel even weg en red jezelf.’
   
 9. Wees niet al te jaloers op die in rust reizende vrouw zonder kinderen. Met haar tijdschrift in haar perfect gemanicuurde handen. ‘Ooit ben jij ook weer kind-vrij, met je haren los in plaats van in die eeuwige knot en schone kleren.’ Joelle drinkt er in gedachte alvast twee martini’s op.

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Pixabay
Beeld: Pixabay

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand. Ook leuk voor kinderfeestjes.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers. Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Knutselen

Texel met kinderen

Zelf je eigen kaars maken, of zeep? Of liever een lekker stukje brood? Bij landgoed de Bonte Belevenis, aan de duinen bij Den Hoorn, kan het allemaal. In twee sfeervolle boerenschuren zijn ambachtslieden aan het werk en kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken. Ben je klaar met knutselen, dan is er buiten een fijne speelweide.  

 

Karten

Texel met kinderen

Uitdagende bochten, hoge snelheden, een lang recht stuk en de geur van rubber op het asfalt: bij de kartbaan in Texel kan je je lol op. Kinderen vanaf 8 jaar mogen een rondje wagen op het circuit dat tien bochten telt. Kom je met het hele gezin en heb je ook jongere kinderen? Bij het kartpark is ook een leuke minigolfbaan.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >