Vliegangst bij je kind: dit doe je eraan

22.07.2019 11:43
vliegangst bij kinderen Beeld: Shutterstock

Heerlijk: je stapt het vliegtuig in en bent in no time op jullie vakantiebestemming. Maar wat als je kind niet durft te vliegen? Wij geven tips hoe je omgaat met vliegangst bij je kind.
 

Wat is vliegangst?

Vliegen is één van de veiligste manieren van transport. Maar bij veel mensen staat het zweet op hun voorhoofd bij het idee dat ze een vliegtuig moeten instappen en dat ze er daarna niet meer uit kunnen. Voor mensen met vliegangst maakt het niet uit of een vlucht tien uur duurt of maar dertig minuten: het liefst blijven ze gewoon veilig met beide benen op de grond.

 

Vliegangst bij kinderen

Vliegangst wordt ook wel aviofobie genoemd. Ongeveer één op de drie mensen heeft er last van. Vroeger waren dat voornamelijk volwassenen, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer kinderen die er last van hebben. Volgens stichting VALK, die mensen met vliegangst behandelt, zou dat komen door grote vliegtuigongelukken zoals met vlucht MH17.

De stichting stelt bovendien dat er een verschil is tussen de angst bij kinderen en volwassenen. Zo zijn kinderen echt bang voor een ongeluk, terwijl volwassenen vooral de controle willen houden of last hebben van claustrofobie. Eén troost: het is gelukkig goed te behandelen.

 

Lees ook:
Vliegen met kinderen? Hier vind je tips + de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

Wat kun je zelf doen?

Zeg niet automatisch tegen je kind dat hij zich geen zorgen hoeft te maken, maar neem zijn angst serieus. Vraag waarom hij bang is en leg uit dat de kans dat een vliegtuig uit de lucht geschoten wordt of geraakt wordt door de bliksem, heel erg klein is.
 
Geef voorafgaand of tijdens de vlucht geen energiedrankjes aan je kind. Let ook op met chocola, want bij dit soort opwekkende middelen kan de angst juist toenemen. Om vliegangst tegen te gaan nemen sommige mensen medicatie, maar pas hier bij kinderen mee op. Overleg altijd met je huisarts en besef dat een pilletje de angst niet wegneemt, maar slechts een tijdelijke oplossing is.

Nog een tip: vermijd tijdens de vlucht het onderwerp vliegen niet. Het heeft geen zin om je kind af te leiden met speelgoed – leg juist uit wat een stewardess doet, waar knopjes voor dienen en dat de vleugels moeten bewegen om te kunnen vliegen. Door je kind bij de vlucht te betrekken, vindt hij het minder eng.

 

Wat als je kind écht niet durft?

Het kan zijn dat je kind zo bang is, dat hij niet eens het vliegtuig in durft te stappen. Terwijl je toch zo graag met het hele gezin op vakantie wil. In dat geval kun je een aantal maatregelen nemen die ervoor zorgen dat je kind zijn vliegangst onder controle krijgt. Op een rij:

  • cursus

Stichting VALK biedt speciale cursussen aan voor kinderen. Je kind gaat dan in gesprek over zijn angsten, neemt plaats in een vliegsimulator en gaat ‘vliegen’ met een VR-bril. Ook wordt met hulp van spelletjes uitgelegd hoe een vliegtuig werkt.

  • boek

Koop het boek ‘Ik wil niet/wel vliegen’. Dit boek, waarin mascotte VALKIE centraal staat, is speciaal ontworpen en geschreven om kinderen van hun vliegangst af te helpen.

  • app

Met de Vlieg App krijg je tientallen tips, weetjes en oefeningen voor als je gaat vliegen. Ook heel handig voor tijdens de vlucht – het maakt niet alleen je kind, maar ook jezelf stiekem wat zelfverzekerder.

  • vliegangstweekend

Stichting VALK en Luchtvaart Themapark Aviodrome organiseren samen een Vliegangstweekend speciaal voor kinderen. Je kind kan verschillende workshops volgen en een piloot geeft informatie over vliegen. Dit jaar vond het weekend voor het eerst plaats (eind juni) – houd de website in de gaten voor data in 2020.

 

Bron: RTL Nieuws & Stichting VALK

 

Nog meer Kek Mama? Neem nu een abonnement >