Verrassend uitje: de leukste fotomusea

24.12.2018 09:43
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Eens iets anders dan NEMO of ’t Rijks? Duik dan eens in de wereld van fotografie. Een fotomuseum is hartstikke leuk om te bezoeken, ook voor kinderen. Wij zetten de leukste fotomusea voor je op een rij.

FOAM

Dit is één van de bekendste fotomusea in Nederland en je vindt ‘m aan de Keizersgracht in Amsterdam. In FOAM zijn wisselende tentoonstellingen te zien van allerlei soorten foto’s, zoals kunst-, nieuws- en modebeelden. Kinderen kunnen in het museum met een heuse safari-rugzak op speurtocht: wie is de fotograaf en hoe en waar is de foto gemaakt? Alleen door echt goed te kijken, verzamelen ze het bewijs.

 

Huis Marseille

Dit museum, ook aan de Keizersgracht in Amsterdam, was het eerste fotografiemuseum in onze hoofdstad. Het is genoemd naar het zeventiende-eeuwse pand waarin het is gevestigd en beschikt over maar liefst veertien tentoonstellingsruimtes, dus fotoliefhebbers zijn hier wel even zoet. De tentoonstellingen worden vier keer per jaar gewisseld. Klik hier voor het huidige aanbod.

 

Lees ook:
In deze aquaria kijkt je kind z’n ogen uit >

 

Nederlands Fotomuseum

Wil je het werk zien van Nederlands’ bekendste fotografen, dan moet je in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam zijn. Het museum beheert meer dan 160 archieven van historische en eigentijdse fotografen van eigen bodem, zoals Ed van der Elsken en Bertien van Manen. Er zijn daarnaast wisselende tentoonstellingen te zien en je kunt verschillende rondleidingen volgen. Dat het Nederlands Fotomuseum heel kindvriendelijk is, blijkt wel uit de vele activiteiten die ze organiseren. Zo kun je een muurschildering maken of een workshop ‘Fotograferen zonder camera’ volgen, waarbij je je eigen blauwdruk maakt die je daarna mee naar huis mag nemen.

 

Fotomuseum Den Haag

Kinderen kijken de hele dag naar afbeeldingen op internet en reclameposters, maar hoe bewust zijn ze zich van de boodschap van het beeld? Dat leren ze in het Fotomuseum Den Haag. Door goed te kijken naar foto’s van kunstenaars en door zelf te fotograferen, ervaren ze dat je als fotograaf heel wat te vertellen hebt.
Den Haag begon eind jaren ’50 als één van de eerste musea in Nederland met het tentoonstellen van fotografie (toen nog in het Gemeentemuseum). In 2002 is het Fotomuseum opgericht, dat in 2016 geheel is verbouwd en vernieuwd. Er zijn steeds wisselende tentoonstellingen te zien.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >