aquaria Nederland
Beeld: Unsplash

Je kind alles leren over pijlstaartroggen en andere vissen? Of - nog spannender - samen zwemmen tussen de haaien? Wij zetten de leukste aquaria in eigen land voor je op een rij.

1. Zee Aquarium – Bergen aan Zee

aquaria met kinderen

In dit aquarium kijken kinderen hun ogen uit bij de zeehonden, koraalduivels en reusachtige haaien. In totaal zijn er maar liefst meer dan 300 vissoorten te bewonderen. Het park is opgedeeld in thema’s: laat je meevoeren langs de piranha’s in de Amazonejungle en wandel via de Atlantische oceaan en Middellandse Zee naar de welbekende Noordzee.
Adres: Van der Wijckplein 16, Bergen aan Zee

 

2. Het Arsenaal – Vlissingen

aquaria met kinderen

Ooit gehoord van een kogel-, dokters- of neerkijkvis? Hier leert je kind alles over bijzondere vissoorten. Het Arsenaal heeft Zeelands grootste verzameling zeedieren in aquaria met maar liefst 25.000 liter zeewater. De mooiste attractie is het aanraakbassin, waar kinderen roggen en haaien zelf kunnen aaien.
Adres: Arsenaalplein 7, Vlissingen
 


Lees ook:
9x de leukste pretparken voor kinderen >

 

 

3. Ecomare – Texel

aquaria met kinderen

Ben je op Texel, breng dan een bezoek aan Ecomare. Hier kom je alles te weten over het bijzondere onderwaterleven van de Wadden- en Noordzee. Elke dag om 14.30 uur worden de dieren in het acquarium gevoerd. De dierenverzorgers vertellen je kind alle ins en outs over de vissen.
Adres: Ruijslaan 92, De Koog – Texel

 

4. Sea Life – Scheveningen

aquaria met kinderen

Vlakbij het Kurhaus in Scheveningen vind je Sea Life, één van de grootste aquaria van Nederland. Naast de honderden vissen die je hier kunt spotten, is het mogelijk om een uniek kijkje achter de schermen te nemen. Bezoek het laboratorium, help mee met het water testen en neem een kijkje bovenaan de tropische tunnel.
Adres: Strandweg 13, Den Haag

 

5. Deltapark Neeltje Jans – Zeeland

aquaria met kinderen

Altijd al eens tussen de haaien willen zwemmen? Bij Deltapark Neeltje Jans kan het. Jong en oud mogen onder professionele begeleiding in een speciaal ontworpen duikkooi tussen de haaien zwemmen en de dieren zelfs voeren. Ook kan je in dit park een walvisskelet van 22 meter bewonderen en vind je er een groot zeeaquarium met pijlstaartroggen, zeeanemonen, krabben, kreeften en nog veel meer.
Adres: Eiland Neeltje Jans,  Faelweg 5, Vrouwenpolder

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderboekenweek activiteiten
Beeld: Unsplash

Hoera, het is weer bijna Kinderboekenweek. Dat betekent dat er in de boekhandel weer een leuk Kinderboekenweekgeschenk klaarligt en dat er veel leuke dingen te doen zijn rondom deze week. Lees mee!

Wat is de Kinderboekenweek?            

De allereerste Kinderboekenweek was in 1955. Deze week vindt elk jaar begin oktober plaats en duurt tien dagen (de naam is dus een beetje misleidend). Dit jaar is het van 3 t/m 14 oktober. Tijdens de Kinderboekenweek wordt er extra aandacht besteed aan het kinderboek. Elk jaar wordt er aan kinderboekenauteur gevraagd om het Kinderboekenweekgeschenk te schrijven. Bij de boekwinkels die meedoen met de Kinderboekenweek krijg je bij besteding van tien euro het Kinderboekenweekgeschenk gratis.
 

Lees ook
KIND: 6x de leukste kinderboeken >

 

Het thema van dit jaar

Elk jaar heeft de Kinderboekenweek een thema. Dit jaar is dat thema ‘vriendschap’, met als motto: ‘Kom erbij!’ Het kinderboekenweekgeschenk werd geschreven door Jozua Douglas en heet ‘De eilandenruzie’. Het verhaal gaat over twee kinderen die vriendschap sluiten met de zoon van hun vaders grootste vijand.
 

De activiteiten

Rondom de Kinderboekenweek worden er vaak op basisscholen diverse activiteiten georganiseerd, voor docenten zijn dan ook speciale lespakketten beschikbaar. Dikke kans dus dat jouw kroost hier op school iets mee gaat doen. Ook is er een speciale kindertheatervoorstelling gemaakt voor de Kinderboekenweek: ‘Kom erbij! De vriendschap voorbij’, over de vriendschap tussen de clowns Kolder en Kwast.

Ook leuk: Kinderen voor Kinderen heeft ter ere van de Kinderboekenweek een nummer opgenomen met de titel: ‘Kom erbij’. Via onderstaand filmpje legt een zangcoach uit hoe je kids dit nummer kunnen instuderen.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

de-leukste-natuurspeeltuinen-voor-kinderen

Fris of niet, altijd fijn om lekker de deur uit te gaan met je kind. Dit lijstje met leuke natuurspeeltuin kan je hier vast goed bij gebruiken.

De Meinweg - Herkenbosch

De leukste natuurspeeltuinen

Speel apenkooi tussen de bomen of balanceer over de touwbruggen en vlonders die tussen de bomen hangen. Of speel verstoppertje achter de takken, kan natuurlijk ook. Is je kind dol op water? Onderaan de heuvel staat een waterpomp.

 

Biesbosch MuseumEiland - Werkendam

Polders, dijken en stromen kom je tegen bij kinderspeelplaats ‘Biesbosch Beleving’. Elke 45 minuten verandert de waterstand van ‘extreem laag’ naar ‘extreem hoog’. Ook geschikt voor kinderfeestjes of om wat te eten.

 

Zuiderzee Speeltuin - Almere

De leukste natuurspeeltuinen

Eilandjes, een trekvlot, een half gezonken schip om in te klimmen en klauteren, een zandspeelplek en waterpret om af te koelen. En dan nagenieten en pannenkoeken eten op het terras.

 

Lees ook
Prachtfoto's: buitenspelende kinderen in de zomer >

 

Zandbos - Deurne

Naast spelen in een natuurlijke omgeving, kunnen kinderen met de zandtafel aan de gang, hutten bouwen, klimmen op de toestellen en zich vermaken op de zand- en waterspeelplaats. Voor jonge kinderen is er een speciaal Peuterpad, voor de oudere jeugd is er een grote Vikingschommel.

 

De Natureluur - Amsterdam

De leukste natuurspeeltuinen

Ook hier kan je kind van alles over de natuur ontdekken. Een (verjaardags)feestje vieren is mogelijk en in vakanties hebben ze extra activiteiten. Tip: trek oude kleding aan, want schoon blijven is er niet bij. 

 

Speelterrein Tiengemeten - eiland Tiengemeten

Hier vind je negen voetbalvelden vol blubber, bomen en beekjes. Voor de allerkleinsten is er een ukkie-eiland en schilpadfontein. Leuk extraatje: je moet de pont pakken om er te kunnen komen.

 

Hoppies Natuurspeeltuin - Ammerzoden

De leukste natuurspeeltuinen

Ooit begonnen als maïsdoolhof, maar er is nu zoveel meer. Kinderen vermaken volop met water, zand en groen terwijl jij op het grasveld je kleed uitslaat.

 

Landgoed De Bonte Belevenis - Texel

Meer dan alleen een natuurspeeltuin, want je vindt hier ook een bloemenpluktuin, speeltuin, dierenweide en een blotevoetenpad. Je weet dus zeker dat je de hele dag zoet bent.

 

Kreekbos - Wognum

De leukste natuurspeeltuinen

Naast de nieuwbouwwijken is een speelplaats aangelegd waar kinderen prima kunnen spelen in de natuur. Alle toestellen zijn gemaakt van hout. Ook is er een waterpomp, glijbaan en tokkelbaan.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >