In samenwerking met Kek Mama

Vakantietips: 5 manieren om een lange autorit leuker te maken

10.07.2017 11:00
vakantietips-lange-autorit

Heerlijk hoor, je boeltje in de auto knallen en met het hele gezin naar Zuid-Frankrijk of Spanje rijden. Maar hoe zorg je ervoor dat je kinderen zich niet stierlijk gaan vervelen? Wij zetten wat tips voor je op een rij.

Vertrektijd

’s Ochtends net na de file vertrekken lijkt misschien slim, maar dat betekent ook dat je kind(eren) dan klaarwakker zijn. Plan je vertrektijden daarom iets strategischer: ga bijvoorbeeld ’s nachts rijden en installeer je bloedjes met slaapzak en al in de auto. Neem een theedoek mee om de boel wat donkerder te maken, zodat ze ook als het licht wordt makkelijker kunnen slapen.

 

Spelletjes

‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ is altijd een succes, maar na de zoveelste boom ben je er ook wel klaar mee. Een leuke tip: kilometergokken. Hoe lang duurt een kilometer eigenlijk? Laat je kinderen op hetzelfde moment hun ogen dichtdoen. Dan gaat de tijd in. Zodra ze denken dat er een kilometer is afgelegd, roepen ze ‘ja’ en mogen ze hun ogen weer open doen. Of doe samen de ‘vakantie-abc’. De eerste speler zegt: ‘Ik ging op vakantie en zag een aap’. De volgende speler ging op vakantie en moet iets gezien hebben dat met een B begint, de derde met een C, – je kent het wel. Ook goed om in de tas te stoppen: pocketspelletjes. 

 

‘Mááám, mag ik een snoepje?!’

Belangrijke tip: stel het snoepen zo lang mogelijk uit. Waarom? Van veel snoepen word je kind misselijk en ja, dan weet je het wel. Maak liever van te voren wat fruit of rauwkost klaar en geef kleine kinderen ‘fingerfood’ zoals soepstengels, een rijstwafel of peuterchips. Vergeet geen plastic tasje mee te nemen om alle afval in te dumpen. Ook een keukenrol, verfrissingsdoekjes en een fles water zijn handig. Heb je geen eten bij je, dan kunnen jullie altijd nog stoppen bij een fijn tentje onderweg. Superhandig: download de app Breakzy en je ziet welke kindvriendelijke stops op jullie route te vinden zijn.

 

 

Tablet (wát een uitvinding)

We weten allemaal dat je je kind niet de hele dag achter een scherm moet zetten, maar tijdens zo’n lange autorit is een tablet echt ideaal. Koop een houder voor om je hoofdsteun, download een paar fijne films en je hebt geen kind aan ze. Zorg wel voor een koptelefoon: zo heb jij niet de hele weg last van die tetterende Minions. 

 

Af en toe pauzeren

Niet alleen voor degene achter het stuur is het lekker om de benen te strekken, ook voor je kinderen. Zo kunnen ze hun energie kwijt, ergens wat eten of een spelletje doen (neem een bal en springtouw mee, bijvoorbeeld). Wil je weten waar je onderweg de leukste stops vindt? Breakzy helpt je. Het enige wat je hoeft te doen is je vertrek- en eindpunt in te voeren en de app laat gelijk unieke plekjes, speeltuinen, groene parkeerplaatsen en schone tankstations aan de snelweg zien. Apple-gebruikers downloaden de app hier. Voor Android-telefoons is-ie hier verkrijgbaar.

Dit soort fijne plekjes kom je door Breakzy tegen – was je zelf ongetwijfeld straal voorbijgereden: 

Jugy, A6 richting Lyon: 

Scheiwijk, A27 richting Breda: 

Repos de Garabit, A75 richting Clermont-Ferrand: