Open Monumentendag 2019: dit is er te doen

26.08.2019 10:49
open monumentendag 2019 Beeld: Unsplash

In het weekend van 14 en 15 september vindt de Open Monumentendag weer plaats: meer dan 4000 monumenten in heel Nederland zijn dan gratis toegankelijk. Het thema dit jaar: ‘Plekken van Plezier’. Het hele weekend worden er allerlei activiteiten georganiseerd en wij zetten er vast een paar voor je op een rij.

Workshop Assistent Archeoloog – Amsterdam

Voor één keer is de werkplaats in het nieuwe gebouw van de Amsterdamse archeologen open voor publiek. Ga mee op ontdekkingstocht en help de archeoloog mee puzzelen en sorteren van echte vondsten.

 

Domtoren – Utrecht

Weet jij hoe het Domplein in Utrecht er vroeger uit zag? Tijdens de Open Monumentendagen kun je een rondleiding volgen en alles te weten komen over de beroemde kerk.

 

Bizar-Bazar in de voormalige Lutherse kerk – Arnhem

De Lutherse Kerk in Arnhem is de afgelopen jaren van binnen helemaal vernieuwd. Je vindt er nu het indrukwekkende hotel en restaurant Bizar-Bazar. Op Open Monumentendag worden rondleidingen gegeven, is er een dj en op zondag, Sweet Sweet Sunday, onbeperkt(!) taart.

 

Lees ook

12x kindvriendelijke uitjes met de trein >

 

Dierentuin Blijdorp – Rotterdam

De bekende dierentuin van Rotterdam heeft maar liefst 21 unieke rijksmonumenten. Je kunt tijdens een 1-uur durende rondleiding alles te weten komen over o.a. de oude theeschenkerij en het giraffengebouw. Het ticket, dat je online moet kopen voor vijf euro, geeft je ook (beperkt) toegang tot de dierentuin vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding, tot het einde. Prijs: € 5

 

Molen – Amerongen

Tijdens het weekend van de Open Monumentendagen zijn de wieken van Molen Maallust in Amerongen versierd met vlaggen. De molenaars vertellen alles over de werking van de molen en in de molenwinkel kun je terecht voor lekkere bakingrediënten.

 

Paardentram – Apeldoorn

Ongeveer 100 jaar geleden reed in Apeldoorn een paardentram tussen het treinstation en Paleis Het Loo. Tijdens de Open Monumentendagen kun je ook een ritje maken met de paardentram: stap in bij het station en rijd gratis mee naar de Keizerskroon of andersom. Een aantal bijzondere, historische passagiers zijn ook aanwezig: wie weet zit je tijdens de rit naast tsaar Peter de Grote of keizerin Sissi.

 

De Dorpskerk – Haren

Op Open Monumentendag in de gemeente Groningen zijn dit jaar 60 monumenten te bezichtigen. De Dorpskerk in Haren moet je zeker niet overslaan, want naast twee themalezingen is er ook een nostalgische kinderkerkmis.

 

 

Meer uittips?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >