Met dit stappenplan ga jij voortaan goed voorbereid op reis

19.03.2019 08:22
stappenplan-goed-voorbereid-op-reis

Heb jij al vakantieplannen? Met deze handige checklist van Skyscanner ga jij gegarandeerd goed voorbereid op reis.

Stap 1: Hoe veilig is mijn vakantieland?

Voordat je een ticket boekt is het verstandig om te kijken hoe veilig je vakantiebestemming is. Op sommige bestemmingen wordt het namelijk afgeraden om te reizen vanwege terreurdreiging of de kans op natuurrampen. Op de website van Nederland Wereldwijd vind je actuele reisadviezen per land en gebied. Kijk hier goed naar voordat je een ticket boekt en stem je planning af op de meest actuele informatie.

 

Stap 2: De beste reistijd

Tijdens je vakantie wil je natuurlijk het beste weer hebben. Controleer daarom altijd van tevoren in welk seizoen je een land bezoekt – het zou zonde zijn als het alleen maar regent op dat ene afgelegen eiland of wanneer je tijdens het orkaanseizoen je reis hebt gepland. Daarnaast is het slim om even op de kalender te kijken voor bepaalde feestdagen en lokale vakantieplanningen. Zo kan het op sommige bestemmingen bijvoorbeeld lastig reizen zijn tijdens Ramadan en wil je China en Japan liever niet bezoeken tijdens Golden Week, de week dat iedereen in het land vakantie heeft. Gaat je kind nog niet naar school? Dan is het ’t voordeligst om (een inkopper, maar we willen ‘m toch noemen) buiten het hoogseizoen te reizen.

 

Stap 3: Reisdocumenten

Heb je je ticket op zak, dan is het tijd om uit te zoeken welke reisdocumenten je nodig hebt. Controleer eerst of jullie een paspoort nodig hebben en of deze nog geldig is tijdens jouw vakantie. Vervolgens moet je gaan kijken welke reisdocumenten je nodig hebt. Met een Nederlands paspoort gaan over het algemeen veel deuren open, maar wist je dat je voor veel populaire landen wél een visum moet aanvragen? Zorg dat je dit op tijd hebt geregeld.

 

Lees ook
Waarom reizen door Azië fantastisch is met kinderen >

 

Stap 4: De juiste vaccinaties

Ga je reizen naar de tropen, dan is de kans groot dat je vaccinaties nodig hebt. Van een DTP-booster tot een prik tegen gele koorts: bij je huisarts of de GGD weten ze precies tegen welke tropische ziektes je kan worden ingeënt. Behalve vaccinaties kunnen zij je ook adviseren over malaria en andere lichamelijke ongemakken, dus vergeet niet om ruim op tijd een bezoekje te plannen. Sommige zorgverzekeringen vergoeden alle kosten, dus het is de moeite waard om dat uit te zoeken.

 

Stap 5: Overige regelzaken

Behalve een paspoort en een visum zijn er nog meer zaken die je ruim van tevoren moet regelen. Slik jij (of je kind) bepaalde medicatie, dan heb je mogelijk een medische verklaring nodig. Dat geldt voornamelijk voor medicijnen die onder de Opiumwet vallen. Het regelen van dit soort documenten kan makkelijk een paar weken duren, dus zorg dat je op tijd begint met de aanvraag. Nog iets om rekening mee te houden: het internationale rijbewijs. Als je buiten Europa een auto gaat huren, dan kan hier zomaar om gevraagd worden. Een internationaal rijbewijs kun je voor vertrek aanvragen bij de ANWB.

 

Stap 6: Een reisverzekering afsluiten

Over verzekeringen gesproken, zorg dat je een passende reisverzekering hebt. Je wilt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Je hebt kortlopende reisverzekeringen die je voor een eenmalige reis kan afsluiten, maar ook een doorlopende verzekering voor het hele jaar. Controleer of deze geldig is op jullie vakantiebestemming en of alle activiteiten gedekt zijn. Zo moet je vaak een extra module afsluiten voor wintersport en duikreizen.

 

Stap 7: Geld en budget

Met welke valuta betalen ze eigenlijk op jouw vakantiebestemming en wat is de wisselkoers? Het is handig om al meteen bij aankomst wat lokaal geld te hebben, dus wissel in Nederland vast wat geld om. Neem voor de zekerheid ook wat euro’s en/of dollars mee, zodat je nooit met lege handen staat. Vergeet trouwens ook niet om vlak voor vertrek je bankpasje op ‘Wereld’ te zetten en wees op tijd met het aanvragen van een creditcard.

 

Stap 8: Taal

Je hoeft natuurlijk niet per sé vloeiend Spaans, Thais of Swahili te spreken, maar een beetje kennis van de lokale taal kan geen kwaad. Lokale bewoners kunnen het altijd waarderen als je in hun taal goedendag, dankjewel en tot ziens kan zeggen. Het is daarom handig om een taalgidsje bij je te hebben, al is het alleen maar om de menukaart te vertalen. Met de app Google Translate kun je de camera van je telefoon gebruiken om iets te vertalen, maar met een aanwijswoordenboek kom je ook een eind.

 

Stap 9: Gebruiken en tradities

Als toerist ben je te gast en is het goed om op de hoogte te zijn van lokale gebruiken en tradities. Zorg dat je daar je kleding en gedrag ook op aanpast. Draag bijvoorbeeld bedekkende kleding in Arabische landen en trek je schoenen uit als je een tempel in Thailand bezoekt. In de reisgidsen van Te Gast In krijg je per land een overzicht van de lokale gebruiken.

 

Stap 10: Calamiteiten

Wat te doen als er iets vervelends gebeurd tijdens je vakantie? Laten we er maar niet vanuit gaan, maar het kan gebeuren dat je wordt overvallen, een ongeluk krijg of je paspoort kwijtraakt. Daarom moet je altijd de juiste gegevens bij de hand kunnen hebben. Zorg dat je het nummer van de lokale hulpdiensten in je geheugen hebt geprint en maak een overzicht van belangrijke telefoonnummers in geval van nood. Mail bijvoorbeeld een documentje naar jezelf met contactgegevens van je verzekering, bankpasjes, de Nederlandse ambassade en familieleden. Ook handig: zorg dat je een scan van je paspoort en visum in je mail of clouddienst hebt opgeslagen, dat scheelt een hoop regelwerk als er iets misgaat.

Bron: Skyscanner / Independer 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >