Met de auto op vakantie in Europa? Hier moet je op letten

02.07.2018 14:07
auto vakantie Europa Beeld: Unsplash

De vakantie staat voor de deur: je stouwt je auto vol en rijdt zo met het hele gezin naar Frankrijk, Duitsland, Spanje of Italië. Een vakantie met de auto is ideaal, maar er komt toch het een en ander bij kijken.

Wij zetten met hulp van NU.nl een aantal tips op een rij: waar moet je op letten?  
 

‘Afwijkende verkeersregels’

Een advies voor alle reizigers binnen Europa: “Houd er rekening mee dat er in een aantal landen afwijkende verkeersregels gelden”, vertelt een woordvoerder van de ANWB aan NU.nl “Vaak zijn die regels strenger dan hier. Lees je daarom van tevoren goed in, om ongewenste boetes te voorkomen.”

 

Frankrijk

Verplichte bagage
Neem een gevarendriehoek en een veiligheidshesje mee. Ook een brandblusser, reservelampjes en een verbanddoos en alcoholtest zijn handig. Niet overal verplicht, maar dan hoef je in ieder geval geen rekening te houden met verschillende eisen die landen stellen.

Tolwegen
Op de meeste autosnelwegen in Frankrijk wordt tol geheven. Weten wat je met jouw reis kwijt bent? Op autoroutes.fr kun je de totaalprijs van de tolwegen uitrekenen.

Ook belangrijk
Sinds 1 juli 2018 is de maximumsnelheid op B-wegen nog maar 80 km/u. Ook heb je in Franse steden een milieusticker nodig, vanwege de wetgeving Crit’Air. Dit geldt vooralsnog alleen in de binnenstad van Parijs. In Lyon, Lille en Grenoble geldt de sticker alleen wanneer er smog optreedt. En slippers aantrekken achter het stuur? Niet slim. In Frankrijk en Spanje wordt hier (net als oortjes in achter het stuur) zwaar aan getild.

 

Lees ook
Voor deze vakantiebestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in de auto >

 

België

Verplichte bagage
Zorg voor een verbanddoos, gevarendriehoek, een veiligheidshesje (verplicht voor de bestuurder) en een brandblusser.

Tolwegen
Alleen bij de Liefkenshoektunnel hoef je tol te betalen. Dat is 6 euro contant en 4,95 euro met een creditcard (wanneer je voertuig lager is dan 2,75 meter).

 

Duitsland

Verplichte bagage
Alleen als je in Duitsland een auto huurt, heb je een verbanddoos, gevarendriehoek en veiligheidshesje nodig.

Ook belangrijk…
Er zijn geen tolwegen, maar je hebt wel een milieusticker nodig in de Umwellzone. (eigenlijk zijn dat bijna alle grote steden in Duitsland). Geen sticker? Dan kan je dat een boete opleveren van € 80.

 

Spanje

Verplichte bagage
Hier zijn twee gevarendriehoeken verplicht, alleen als je rijdt met een auto met een Spaans kenteken. Ook een veiligheidshesje moet mee.

Tolwegen
De meeste autowegen in Spanje zijn tolwegen. Personenauto’s behoren tot tolklasse 1. Je kunt er contant betalen, met je creditcard of bankpas.

 

Italië

Verplichte bagage
Een gevarendriehoek en veiligheidshesje.

Tolwegen
Ook in Italië zijn vrijwel alle snelwegen tolwegen. Je kunt hier gewoon afrekenen via de gebruikelijke betaalmethoden.

Ook belangrijk…
In Italië zijn er, net als in Frankrijk, milieuzones. De ANWB adviseert aan de nieuwssite: “Die zijn in een aantal steden (waaronder Rome en Florence) en op een aantal eilanden van kracht. Parkeer je auto daarom aan de rand van het centrum, om een hoge boete te voorkomen. Een flitscamera legt je kenteken vast, dus de boetes belanden gewoon op je deurmat.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >