Hier moet je op letten als je met je kind naar een recreatieplas gaat

20.06.2023 15:46
bosbaden recreatieplassen uitjes kind Beeld: Getty Images

Jongens jongens, wat een zonovergoten zomer is dit. En dus gaan jullie heerlijk spetteren en plonsen in een recreatieplas. Maar hoe weet je welke plekken veilig zijn om te zwemmen? NU.nl vroeg het aan Rijkswaterstaat en de Reddingsbrigade.

Zij geven als belangrijkste tip: kies altijd voor een officiële buitenzwemplek. En twijfel je of het meertje bij jou in de buurt ‘officieel’ is? Bel dan de zwemwatertelefoon.

Blauwalgen

De officiële buitenzwemplaatsen worden in de gaten gehouden door mensen van de Reddingsbrigade. Zij houden toezicht op de zwemmers en kijken of alles veilig verloopt. Ook worden deze meertjes geregeld gecontroleerd op onder meer blauwalgen: kleine organismen die zich in het water bevinden en giftig kunnen zijn, waardoor je ziek kunt worden. Cherryl Naarden van Rijkswaterstaat tegen NU.nl: “Blauwalg kan bijvoorbeeld een turquoise kleur hebben, maar dat is lastig te herkennen als leek.”

Lees ook: Experts waarschuwen: meeste kinderen verdrinken snel en zonder geluid

Polsbandje

Ga je met je kinderen naar een meer, dan raadt de Reddingsbrigade aan om een herkenningspunt af te spreken. “Een ijscokar bijvoorbeeld, of een bepaalde boom”, zegt persvoorlichter Elske Hoving. “Of geef je kind een polsbandje met zijn of haar naam en jouw telefoonnummer erop: ook handig als je elkaar kwijtraakt.” Is je kind nog klein, dan adviseert Hoving om maximaal een armlengte afstand te houden. “En zorg ervoor dat ze maximaal tot hun knieën in het water gaan.”

Zon in de rug

Mocht je je kind toch kwijtraken, dan is het verstandig om dat zo snel mogelijk bij de toezichthouder te melden. Een verdwaald kind loopt meestal eerst met de zon in de rug weg. Meisjes met lange haren lopen vaak tegen de wind in.

Waar je lekker (en veilig) kunt zwemmen? We hebben de fijnste meren en plassen in Nederland op een rij gezet.

Bron: NU.nl

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.