In samenwerking met Kek Mama

Het Zweedse Dalsland is dé plek voor een onvergetelijke gezinsvakantie (en dit is waarom)

29.01.2023 10:34

Eindeloze bossen, prachtige meren en de gaafste outdoor activiteiten: de provincie Dalsland in West-Zweden heeft alles in huis voor een fantastische en avontuurlijke gezinsvakantie.

Mamablogger Cynthia van Lady Lemonade ontdekte samen met haar man Jeroen en hun twee dochters Reva (10 jaar) en Lucy (9 jaar) dit prachtige stukje van Zweden. Het werd een trip om nooit te vergeten.

Met de boot

Een leuke en ontspannen manier om naar Zweden te reizen, is met de boot. Vanuit Nederland ga je eerst met de auto naar de haven in Kiel (Duitsland) en vanuit daar vaar je met de Stena Line-ferry in minder dan 14 uur naar Göteborg. Wij vonden dit een ideaal: je rijdt met je eigen auto en voor de kinderen is het varen op zo’n grote boot een geweldige ervaring. En het gaat nog vlot ook, want ’s avonds om 18:45 uur vertrekt de boot en de volgende dag kom je om 9:15 uur al aan in Zweden.

Reva en Lucy waren ontzettend benieuwd naar onze slaapplek, dus gingen we eerst op zoek naar onze familiehut. Die was van alle gemakken voorzien, met een fijne badkamer met alles erop en eraan. Voor Jeroen en mij was er een tweepersoonsbed en de meiden sliepen in een eenpersoonsbed boven of beneden.

Toen de boot was klaar om te varen, namen we buiten snel een kijkje op het bovendek. Superindrukwekkend, zo’n grote boot die uit de haven vertrekt. Daarna was het tijd voor een buffet. Voor de kinderen één groot feest; ze schepten enkel hun favoriete eten op de borden met als toetje een verrukkelijk ijsje. Het uitzicht tijdens het eten was natuurlijk spectaculair zo midden op zee. Wel gingen we op tijd naar bed, want de volgende dag moesten we vroeg op. Na een goede nacht slapen genoten we van het uitgebreide ontbijtbuffet en voor we het wisten kwamen we aan in Göteborg.

Camping Ragnerud

Op nog geen twee uur rijden van Göteborg ligt de provincie Dalsland, een fantastische regio met betoverende meren en kilometers bossen. De magische uitzichten die je onderweg tegenkomt zijn waanzinnig. Onze eerste stop was het kleine plaatsje Högsäter, waar we twee nachten op camping Ragnerud zouden verblijven in een knus, karakteristiek Zweeds huisje.

De camping ligt middenin de prachtige Zweedse natuur aan het Ragnerud-meer en het Kroppefjäll-natuurreservaat. Je kunt er verschillende soorten huisjes huren. Ook zijn er volop kampeerplekken: een favoriete spot dus voor mensen die met de camper reizen.

De camping wordt gerund door het jonge stel Marielle en Linus en zij zorgen ervoor dat het je aan niks ontbreekt. Voor kinderen is deze plek te gek – er is zoveel te doen. Je kunt een bootje huren, vissen, kanoën, hiken, zwemmen in het meer, midgetgolfen én er is een grote speeltuin. Voor wat extra ontspanning duik je in de warme sauna.

Heb je geen zin om te koken? Dan kun je superlekker eten in het sfeervolle restaurant van de camping, waar je geniet van traditionele Zweedse gerechten die worden bereid met lokaal geproduceerde ingrediënten.

Hiken en kanoën met de kinderen

Vanaf de Ragnerud-camping kun je de beste hikingtochten maken langs het meer of in het naastgelegen Kroppefjäll-natuurreservaat. Ben je echt een fanatieke hiker? Dan is de beroemde Pilgrim-route een aanrader, deze is maar liefst 100 kilometer lang.

Onze oudste dochter Reva bleek een geboren hiker: ze was niet bij te houden. Wij liepen een prachtige route langs het meer en moesten soms echt even stoppen om te genieten van de fantastische uitzichten. De Zweedse natuur is adembenemend!

Een kanotochtje over het mooie Ragnerud-meer mag tijdens je verblijf hier ook niet ontbreken. Samen met onze meiden gingen we twee aan twee in een kano het water op. Reddingsvesten aan, lunchpakketje mee en peddelen maar. Er zit een klein eilandje midden op het meer, waar wij naartoe zijn gevaren. Een perfecte plek om lekker te genieten van een heerlijke lunch.

Een dagje Dalsland Aktiviteter

Op ongeveer 30 minuten rijden van de camping, ligt het activiteitencentrum Dalsland Aktiviteter. Dit outdoor paradijs middenin de Zweedse bossen is een feest voor kinderen. Je kunt hier onder andere mountainbiken, boogschieten, paardrijden, bijlwerpen, ziplinen, bushcraften en kajakken. Er is een klimpark, er zijn elanden en je kunt er als je wil een nachtje slapen in een mega tipitent.

Eddy, outdoor expert, werkt bij het centrum en ging met ons de prachtige bossen in. Hij vertelde ons alles over de dieren en het leven in het bos en hoe je kunt overleven in de wilde natuur. Tijdens de wandeling verzamelden we allemaal ingrediënten waar we later zelf een vuurtje mee maakten. De meiden raapten rendierenpoep van de grond, verzamelden elandhaar en gingen op jacht naar boomschors. Superleuk om Reva en Lucy zo bezig te zien in de natuur. Daarna was het tijd om een flink portie hout te hakken voor het vuurtje dat we later gingen maken. Met een magnesium vuurstarter in de hand en alle gevonden ingrediënten kon de wedstrijd ‘Wie maakt het snelst een vuurtje’ beginnen.

Op het kampvuur mochten we zelf aan de slag met een pannetje om onze lunch, pannenkoeken met spek, te maken. Deze heerlijke dag sloten we af met boogschieten, bijlwerpen en elanden voeren.

Slapen in Bed & Breakfast Kroppefjäll

Na een paar mooie dagen op de Ragnerud-camping was het tijd om te vertrekken naar onze volgende accommodatie: Kroppefjäll Bed & Breakfast. Na een halfuurtje rijden kwamen we aan op onze bestemming en kregen we een warm welkom van Eva. De sfeervolle B&B ligt in een geweldige omgeving, bij het Kroppefjäll-bos en aan het Mörttjärn-meer. Op het terrein staan rode huizen: vroeger waren deze gebouwd als sanatorium voor patiënten met tuberculose. De hoogte en de frisse boslucht van deze omgeving had een helend effect. Rondom de B&B is er een wandelroute vernoemd naar Dokter Saedéns Runda, hij was de leidinggevende arts toentertijd. Kortom: een hele bijzondere geschiedenis.

Met z’n viertjes sliepen we in een ruime familiekamer. Ook handig om te weten: honden zijn op deze plek meer dan welkom!

Middagje fietsen en buiten koken

’s Middags gingen we fietsen. Eva had ons allerlei tips gegeven en we kregen zelfs een verrukkelijk kaneelbroodje en drinken mee voor onderweg. Onze eerste stop was het prachtige atelier van Kerstin Ljungqvist. Deze creatieve vrouw schildert geweldige kunstwerken en ze weet alles over planten en kruiden.

We moesten van Eva ook even langs de lokale supermarkt om een speciale sleutel op te halen. Deze gaf ons toegang tot het nagebouwde vroegere Dals Rostock-station, alleen dan in miniformaat. Reva en Lucy wilden meteen naar binnen. De hoogte is 1,44 meter, voor ouders dus een hele uitdaging om door het kleine station heen te bewegen. Alles is op miniatuur formaat: de meubels, de keuken, de wachtkamer, het loket en de slaapkamer. Na een fijne middag kwamen we weer aan bij onze B&B en was het tijd om te eten. Eva had voor ons een tasje gemaakt met allemaal lokale ingrediënten, waarmee we in de fantastische achtertuin hamburgers gingen bakken. Het outdoor leven in Zweden is écht zo fijn en ontspannen!

Slapen op het water

De volgende dag stond ons weer een nieuw avontuur te wachten, we gingen namelijk een nachtje back to nature. Vanaf de Bed & Breakfast reden we drie kwartier naar onze volgende accommodatie, een house boat. Dit huisje op het water staat vast op een stevige houten vlonder en kun je huren bij het familiebedrijf Stugbaat. Met een speedboat wordt het huisje gevaren naar een mooie plek op het Lelång-meer, waar je voor anker wordt gelegd.

Het huisje is simpel ingericht: het heeft een tafeltje, vier stoelen, een keuken en vier bedden. De wc is buiten op het dek.

Toen we eenmaal geïnstalleerd waren, gingen we buiten borrelen. Jeroen leerde de meiden ondertussen vissen en ik genoot van het magische uitzicht. Het eindeloze meer, alleen maar groen om je heen… op zo’n moment voel je je echt één met de natuur.

De volgende ochtend trakteerde Jeroen zichzelf op een frisse duik in het water; hij liever dan ik!

Een nachtje slapen op het water was een geweldige ervaring, je bent even helemaal weg van alles. Voor onze dochters was het ook een onvergetelijke tijd. Vogels spotten, vissen, liggend op het buitendek tekenen, spelletjes spelen: het was allemaal zo relaxt.

Vanuit de natuur naar de prachtige stad Göteborg

De volgende dag gingen we naar onze laatste bestemming, Göteborg. Over deze Zweedse stad had ik al veel leuks gehoord. Middenin het centrum verbleven we één nacht in het mooie Scandic Rubinen-hotel, waar we een fijne familiekamer hadden. Het uitgebreide ontbijtbuffet in dit hotel was een cadeautje; heerlijk om zo je dag te beginnen.

Ik wilde dolgraag de populaire wijk Haga bezoeken. Hier vind je de leukste koffietenten en winkeltjes. Heerlijke koffie hebben we gedronken bij het bekende Café Husaren. Als je hier bent en je hebt zin in iets lekkers, neem dan het megagrote XL-kaneelbroodje. Heerlijk! Iets verder in de wijk vind je Tredje Långgatan. Hier zitten volop restaurants, zoals Kafé Magasinet en Taco’s & Tequila. Göteborg is ontzettend kidsproof, want door de hele stad zijn er speeltuinen.

Extra tips: ga een dagje naar het pretpark Liseberg (ligt in het centrum), bezoek het Universeum of neem een kijkje in The Museum of World Culture. Ook erg leuk was het Trädgårdsföreningen Park. Je kunt hier een bezoekje brengen aan het Palmhuis. Als je zin hebt in een goede lunch of koffie, schuif dan aan bij het Rosenkafeet, waar je heel fijn buiten kunt zitten. Ook al waren we maar een dag in Göteborg, deze relaxte stad smaakt naar meer.

Einde van de dag was het helaas alweer tijd om met de auto naar de haven te rijden, waar de Stena Line-ferry zou vertrekken naar Duitsland. Wat hebben we genoten van deze fantastische rondreis, Zweden heeft echt ons hart gestolen. De waanzinnige natuur, de ontzettende aardige mensen, de veelzijdigheid van het land: wij gaan zeker weer terug.

Zelf een vakantie plannen naar West-Zweden of wil je meer informatie? Hier vind je er alles over.