Geen hotel of camping? 6 fijne tips voor een alternatieve vakantie

20.04.2017 09:22
tips-alternatieve-vakanties

Een vakantie in een hotel is fijn, maar ook wel wat gewoontjes. Wil je het samen met je gezin een keer anders aanpakken? Haal inspiratie uit onderstaande tips voor alternatieve vakanties.

1. Huizenruil

Een grappig principe: jij biedt jullie huis aan, in ruil voor een ander huis. En denk niet dat je in een simpele woning een paar dorpen verderop terecht komt, want op Huizenruil.com (eenmalige inschrijfkosten van € 130) staan dik 65 duizend woningen in 150 landen. Je kunt selecteren op onderwerpen als ‘familieplezier’, ‘last minute’, ‘diervriendelijk’, ‘strand’ of ‘cultuur’, geeft de datum van jullie vertrek aan en selecteert voorkeuren bij ruilen: erg handig. Guesttoguest.com is ook een goeie. Hier betaal je geen inschrijfkosten, maar werk je met een puntensysteem: hoe meer gasten iemand heeft ontvangen, hoe meer punten hij krijgt.
 

2. Oppas

Zijn jij en de kinderen echte dierenvrienden? Dan kan je overwegen om je gezin als huisdierenoppas op te geven. Tik ’t in op Google en je krijgt een hele lijst met websites waar oppasser en oppaszoeker aan elkaar gekoppeld worden. Jullie zorgen een bepaalde periode voor een hond, kat of ander dier en krijgen er een leuk huis op een leuke plek voor terug: hoe simpel wil je ’t hebben.
 

Lees ook
Deze 9 vakantiebestemmingen in Europa zijn geweldig met kinderen

 

3. Couchsurfen

En wil je het nog eenvoudiger, dan kun je altijd nog gaan couchsurfen: letterlijk slapen op de bank bij een gastvrije local. Bank is trouwens wel heel simpel gezegd, want er zijn ook genoeg mensen die complete kamer ter beschikking stellen (wel zo fijn met kinderen). Via de website Couchsurfing.com bieden de locals zich aan. Kijk wel even of de persoon in kwestie geverifieerd is, dat wil zeggen: dat zijn of haar gegevens controleerbaar zijn. Op de profielpagina van gastheren en –vrouwen zijn ook referenties van andere gasten te lezen. Dat geeft wat meer informatie over de wildvreemde die de slaapplaats aanbiedt.
 

4. Slapen in het bos

Middenin de bossen, weg van alle drukte. Klinkt lekker? Op de website van Staatsbosbeheer (maar ook op talloze andere sites) worden verschillende opties aangeboden: van leuke tentjes tot complete woningen. Hou wel het weer in de gaten, want in de stortregen verblijven in de bossen is ook zo treurig.
 

5. Airbnb

Ook leuk: kies voor privé-accommodaties via Airbnb. Op deze website worden de meest prachtige huizen door de hele wereld voor een prikkie aangeboden. Zo hebben jullie (in tegenstelling tot een kleine hotelkamer) zeeën van ruimte, betaal je stukken minder én heel belangrijk: in de woningen zit alles wat je als gezin nodig hebt. Geen zin om eeuwen te zoeken naar een geschikte woning? Wij hebben alvast zeven kindvriendelijke accomodaties voor je op een rij gezet.
 

6. Strandhuisje

Wanneer de zon ook maar een beetje gaat schijnen, schieten de strandhuisjes in Nederland en België als paddestoelen uit de grond. Snappen we, want hoe heerlijk is het om pal op het strand of in de duinen te overnachten? Vaak is zo’n huisje wel iets duurder dan een doorsnee hotel, maar ja, dan heb je ook wat.