Dit zijn de leukste musea in Nederland voor peuters

28.01.2020 13:50
leukste-musea-peuters-in-nederland

Lang niet alle peuters worden er blij van om minutenlang naar een Rembrandt te moeten staren. Hoeft ook niet: in de musea uit onderstaand lijstje kunnen ze zich heerlijk uitleven zónder dat een strenge portier ze na één geluidje de deur uit kijkt.

Oyfo Techniekmuseum – Hengelo

‘Nergens afblijven’ is in het Techniekmuseum het motto. Hier gaan werkelijk alles over techniek: van ouderwetse uitvindingen tot slimme alternatieven voor de toekomst.

 

Kinderboekenmuseum – Den Haag

Spelenderwijs maken kinderen in dit museum kennis met jeugdliteratuur. Alle tentoonstellingen en workshops zorgen ervoor dat je kind voortaan geen boek meer laat liggen – deze redacteur spreekt uit ervaring.

 

Professor Plons in het Maritiem Museum – Rotterdam

Hier luisteren kinderen naar verhalen van stoere zeemannen, ontdekkingsreizigers en havenwerkers. Voor de allerjongsten is er kinder-doe-expo Professor Plons. Daar helpen kinderen met vissen sorteren, schepen laden en lossen en een brand blussen.

 

Lees ook
8x leuke buitenuitjes met je kind (en nog bijna allemaal gratis ook) >

 

Spoorwegmuseum – Utrecht

In Het Spoorwegmuseum kunnen kinderen alle treinen van binnen tot buiten helemaal zelf ontdekken. Je kunt in het rijtuig van de koninklijke familie stappen, maar ook rijden in de allereerste stoomlocomotief. Trouwens: van 21 t/m 24 mei 2020 rijdt de echte Thomas de Stoomlocomotief op het museumterrein. En natuurlijk is ook Dikke Controleur erbij.

 

Villa Zebra – Rotterdam

Villa Zebra heeft tentoonstellingen met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag kan je kind zelf aan de slag in één van de workshops tijdens de ‘klooimiddag’ en tijdens (school)vakanties zijn er extra activiteiten. Ook leuk voor je peuter: de permanente tentoonstelling ‘ZELF!’.

 

nijntje Museum – Utrecht

Kinderen stappen hier in de wereld van nijntje en haar vriendjes. In de dierentuin leren ze welke dieren er zijn en wat ze eten, in het huis van nijntje leren ze alles over verzorging. Verder ligt dit huis vol opdrachten, voorleesboeken, puzzels en spelletjes. Dit museum is trouwens ook leuk met een dreumes, bekijk de vlog van Kek Mama’s Malu maar.

 

Aviodrome – Lelystad

Hier ontdek je vanaf een unieke locatie alles over vliegtuigen. Test zelf in een tunnel wat wind met een vliegtuig doet, bekijk de 3D-film over de luchtvaart,  stap in de nagebouwde capsule van ruimtevaarder André Kuipers of duik in het grootste vliegtuig van Aviodrome.

 

Bakkerijmuseum – Hattem

De geur van vers brood komt je direct tegemoet: hier wordt ouderwets brood gebakken. Heb je altijd al over de schouder van de bakker willen kijken? Hier kan het. Op Zoover is dit museum in 2017 trouwens beoordeeld als het beste dagje uit in ons land.

 

Beeld en Geluid museum – Hilversum

Beeld en Geluid zorgt ervoor dat je kind (of jij) voor één keer kan meemaken hoe het is om het nieuws te presenteren. Of als een ster op het podium te staan. 

 

Deltapark Neeltje Jans – Eiland in de Vrouwenpolder

Wat begonnen is als een museum over de Deltawerken, is uitgegroeid tot een compleet waterdorp inclusief aquarium én zeeleeuwen- en zeehondenshows. Let wel: de meeste buitenactiviteiten, dus ook het waterpark, zijn vanaf eind maart geopend.

 

Speelgoedmuseum Kinderwereld – Roden

Jij vergaapt je aan (herkenbaar) speelgoed uit grootmoeders tijd, je kind maakt een ritje in de ouderwetse draaimolen, rijdt op een driewieler speelt winkelier in het kruidenierswinkeltje of vermaakt zich op de speelzolder. Kortom: dit museum is leuk voor iedereen.

 

Meer (uit)tips? Volg Kek Mama op Facebook >