Beeld: Getty
Beeld: Getty

Geloof ons: je hebt maar weinig nodig voor een topdag met je kinderen. Neem nou deze uitjes: ze zijn lekker buiten, ze staan garant voor urenlang speelplezier en ze zijn ook nog eens (bijna) allemaal gratis.

1. Beesten spotten

Met het mobiele spel Perfect Earth Animals kan je kind digitale dierenkaarten verzamelen op mooie plekken in natuurgebieden. Zijn jullie binnen een straal van 50 meter van een dierenkaart? Dan wordt deze automatisch aan je telefoon toegevoegd. En dan krijg je er ook nog leuke informatie bij over de leefomgeving van het dier. Goeie reden om naar buiten te gaan om ze allemaal te sparen. De app is gratis voor Apple en Android-telefoons.

 

2. Lang leve lammetjes

Het is bijna lente en dat betekent dat er weer lammetjes geaaid mogen worden. Ga bijvoorbeeld naar de schaapskooi in Ermelo, waar jaarlijks meer dan 200 (!) lammetjes worden geboren. En er is nog veel meer te doen, zoals demonstraties schapen drijven, poppenkast- en theatervoorstellingen, knutselen, vilten met schapenwol en huifkarritjes over de heide. De toegang is gratis. Op zoek naar een andere schaapskooi bij jou in de buurt? In dit overzicht zie je waar je terecht kunt.

 

3. We gaan naar de kinderboerderij

Nieuwsgierige geiten en modderige varkens doen het altijd goed bij kinderen. Neem die van jou daarom eens mee naar een van deze gezellige kinderboerderijen in Nederland: goed voor z'n ontwikkeling en je bent verzekerd van een leuke dag.

 

4. Klooien met riet en water

Op ongeveer 500 meter van het Biesboschcentrum in Rotterdam ligt kinderspeeltuin de Speeldernis. Maar: verwacht geen speeltoestellen. Wat dan wel? Nou, een groot bosgebied waar kinderen kunnen klooien met natuurlijke materialen, zoals takken, riet, water en zand. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis, voor oudere kinderen betaal je € 1.
 

5. Spelen in een achtertuin

Als je toch een flinke lap grond hebt, kun je er net zo goed een speeltuin op bouwen. Dat moesten Mart en Maria Roeffen gedacht hebben toen ze in de jaren zeventig hun huis in Grubbenvorst (bij Venlo) kochten. Inmiddels heeft Speeltuin Roeffen Mart meer dan veertig toestellen waar je kind op kan spelen. De toiletten, parkeerplaatsen en toegang zijn gratis.

 

6. Rollend naar beneden

Een inkoppertje, maar o zo leuk: het Klimduin in de Schoorlse duinen. De zandberg is 51 meter hoog, dus ideaal om vanaf te rennen, rollen, of sleeën (als er sneeuw ligt.) Urenlang speelplezier en het kost je geen cent. En dan zijn de rond omliggende duinen nog eens prachtig om doorheen te fietsen.

 

7. Hele belevenis

In Lelystad vind je het grootste speelbos (want: 40 hectare groot) van Nederland. Je kunt er over een natuurpad struinen, er zijn survivalroutes, wilde paarden, water, hondenparcours en nog veel meer. Het Belevenissenbos is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en helemaal gratis.

 

8. Schoenen aan en gaan

Wandelen saai? Welnee zeg. Al wordt het een stuk leuker als er een thema aan verbonden is.

  • De Biggetjesroute leidt je eerst door een kloostertuin zo het Brabantse landschap in. Onderweg kom je, uiteraard, langs een varkensstal waar je de beesten vanuit een skybox kan bekijken. De route is gratis, maar je kan voor € 6 een rugzakje kopen met fotokaarten, snoepjes en een pakje drinken.
     
  • De Appelroute van Lent (bij Nijmegen) is 4 kilometer waar je ongeveer 2,5 uur over doet – en dat is inclusief stenen zoeken, insecten en vogels kijken en over de landingsbaan van Lent lopen. De route is gratis.
     
  • Botanische tuin de Kruidhof in het Friese Buitenpost heeft verschillende wandelroutes voor kinderen. De Trollenpad wandeling kan al vanaf vier jaar en voor kinderen vanaf acht jaar is er ook Het Ontdekpad, waarbij ze bijvoorbeeld leren hoe pepermunt wordt gemaakt. (Het Trollenpad: € 1,50. Het Ontdekpad: € 1).

 

Goeie outdoor outfit

Met al dat buitengespeel wil je natuurlijk wel dat je kind goeie kleding aanheeft – een gat in die spiksplinternieuwe spijkerbroek is ook zo wat. Peter Rabbit heeft fijne outdoor kleding die er hartstikke leuk uitziet en waarmee je kind ongestoord mee naar buiten kan.

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >