Dit zijn de allermooiste roadtrips door Europa

24.06.2019 09:26
mooiste-roadtrips-door-europa

In één ruk de mooiste plekken van Europa bezoeken: wat is een roadtrip toch heerlijk. En met wat extra tussenstops ook hartstikke leuk om met kinderen te doen. Skyscanner zet de mooiste autoroutes op een rij.

1. Atlantic Coastal Highway, Ierland

Ierland heet ook wel het groene eiland. Een paradijs voor liefhebbers van weidsheid en oude kronkelwegen die vergeten dorpen en spectaculaire natuur doorkruisen. Met tussendoor pints of Guiness en veel Ierse gastvrijheid. Een van de beste roadtrips ter wereld is de Atlantic Coast Highway. Niet minder dan 2500 kilometers voert je over smalle kustwegen, verdeeld over 9 Ierse graafschappen. Ingeklemd tussen Kinsale (county of Cork) en de dramatische kliffen van county Donegal.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de kliffen van de mythische Moher en die van Slieve League, de Aran eilanden of die van Skellig – de laatste rustplaats van Luke Skywalker uit de laatste ‘Star Wars’-episode. Naast de groene en bosrijke Ring of Kerry, de landelijke kust van Dingle en de steden Sligo en Donegal. Daar ontdek je het echte hart van Ierland.

 

2. Autoroute van Boekarest naar Wenen

Roemenië is prachtig in het voorjaar. De winterse sneeuw maakt plaats voor groen en wildstromende rivieren die het leven in de bergen van de Karpaten terugbrengen. Dat is wat je ziet als je bruisend Boekarest verlaat en het platteland gaat verkennen. Rijd eerst richting het noorden, naar het mythische Transsylvanië. In het kasteel van Bran voel je de historie en magie van graaf Dracula. Precies die magie blijft je bij als je op een van de mooiste bergwegen ter wereld rijdt: Transfagarasan. Na de flinke bochten te hebben bedwongen, krijg je als beloning de kastelen en velden van Sibu, Brasov en het middeleeuwse Sighisoara.

Verder naar het westen, ligt Timisoara dat claimt het Wenen van Roemenië te zijn, met z’n fraaie centrum en de magnifieke Nationale Opera van Timisoara waar je een voorstelling voor slechts €10 bijwoont. Maar voordat je bij het echte Wenen aankomt, neem je nog even een afslag naar de baden en cafés van Boedapest en het minder bekende Bratislava, de ondergewaardeerde hoofdstad van Slowakije die zeker zal verrassen.

 

Lees ook

Zo voorkom je gezeur op de achterbank >

 

3. De Romantische Strasse, Duitsland

Sprookjeskastelen, paleizen, middeleeuwse ommuurde steden en fraaie landschappen maken de Romantische Strasse tot een van de mooiste autoroutes van Europa. Het startpunt is Wurzburg, het eindpunt ligt 350 km verderop in Füssen, nadat je de deelstaten Beieren en Baden Württemberg hebt aangedaan. In de residentie Wurzburg – een barok paleis uit de 18e eeuw dat ooit het onderkomen was van de bisschoppen van Wurzburg – bevindt zich de mooie fresco van de Italiaanse schilder Tiepolo die de vier oude continenten laat zien.

De volgende stop op de route is Tauberbischofsheim, een middeleeuwse villa waar ze excellente wijnen produceren. Na wat relax in de spa’s van Bad Mergentheim kom je aan bij de meest geliefde parel van de route: Rothenburg ob der Tauber, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het landschap van Ries, een krater van 24 kilometer ooit ontstaan door een meteorietinslag 15 miljoen jaar geleden is het laatste wat je ziet voordat je de Donau in Donauwörth en de uitlopers van de Alpen oversteekt om te eindigen in Füssen.

 

4. Autoroute rondreis Siciliaanse, Italië

De chaos en buzz wacht al op je als je aankomt in Palermo. Deze stad bezit, na Rome, het grootste historische centrum van Italië. Laat Palermo achter je en zet koers naar de Tyrreense kust waar het gouden zand van Cefalú – fraaie middeleeuwse kustplaats – uitnodigt om met z’n tweeën of met je gezin een paar dagen door te brengen. Daarna start je de motor voor een rit richting het binnenland van Sicilië waarbij de je oude stad Enna bezoekt. In het zuidoosten word je getrakteerd op stranden en de mooie pier van Siracuse, ooit een machtige stad tijdens de Griekse overheersing, te zien aan de vele monumenten.

Pak tenslotte de weg naar Catania en de mythische Etna, de hoogste actieve vulkaan van Europa. Een kolos van jewelste die je vaarwel zegt voordat je in het vliegtuig stapt en naar huiswaarts keert. Met als herinnering een reis van bijna twee weken over dit fascinerende Italiaanse eiland.

 

5. Griekse route: van Athene naar Meteora, Griekenland

Deze route van 350 km in Griekenland is een van de beste opties om een rustige week door te brengen. Met een roadtrip die je een groot deel van de Griekse historie laat zien, afgewisseld met geweldige landschappen. In de twee uitersten van de route voel je de spiritualiteit: aan de ene kant die van de Griekse goden Atenas en aan het andere uiterste die van de Byzantijnse monniken van het hangende klooster van Meteora.

Begin je reis in Athene, met een blik op de klassieke Akropolis, om nog een terrasje mee te pikken in de wijk Plaka en een idee te krijgen van de wijsheid van een van de oudste beschavingen van de wereld. Pak de snelweg om kleine kuststeden te bezoeken, zoals Lamia en het levendige Trikala, een goede plek om te overnachten. In Meteora wil je in ieder geval nog een dag blijven om de kloosters en de bloeiende velden rondom te zien. Een geweldige reis door Centraal-Griekenland.

 

6. Zilverroute, Spanje

De laatste, maar zeker niet de minste is de reis door glooiende Spaanse landschappen. Een van de bekendste autoroutes van Europa die zich uitstekend leent oor een weekje toeren op je gemak door Spanje. Deze route van minstens 800 km heeft als basis de oude Via de la Plata van de Romeinen die de plaatsen Mérida (Augusta Emerita) en Astorga (Asturica Augusta) met elkaar verbond. In die tijd telde de route 470 kilometers, pas later werden delen van de N-630 en de snelweg A-66 richting Sevilla in het zuiden en die naar Gijón in het noorden daaraan toegevoegd.

La Ruta de la Vía de la Plata doorloopt zeven provincies en vier autonome comunidades (gemeenschappen), wat je de gelegenheid geeft om werelderfgoed-steden te ontdekken zoals Cáceres, Mérida en Salamanca -, naast uitzonderlijke landschappen waaronder Los Barruecos en de plaats Malpartida de Cáceres plus de bergen van dalen van Andalusië en die van Asturië. 

Meer autoroutes vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?

Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >