In samenwerking met Kek Mama

Dit vakantiepark in Zweden is geweldig voor gezinnen

19.01.2020 23:00

Orsa Grönklitt is de perfecte uitvalsbasis als je de omgeving van het Siljanmeer, één van de meest populaire vakantiegebieden in Zweden wil verkennen.

Mamablogger van Lady Lemonade Annemieke bracht er afgelopen zomer samen met haar man Niels en hun kinderen Finn (8 jaar) en Charlie (5 jaar) 4 heerlijke dagen door als onderdeel van hun rondreis door de regio Dalarna en zette de leukste uitjes & activiteiten voor kinderen op en rond het vakantiepark op een rij.
 

De leukste uitjes op en rond Orsa Grönklitt

Orsa Rovdjurspark

Eén van de bekendere uitjes in Orsa Grönklitt is het toffe roofdierenpark dat je hier vindt; Orsa Rovdjurspark. Het is Europa’s grootste berenpark. Maar naast bruine beren, ijsberen en de reusachtige Kodiak beren wonen hier ook nog andere dieren zoals Siberische tijgers, Perzische luipaarden en sneeuwluipaarden, veelvraten, wolven en lynxen. Een dierentuin kun je het niet echt noemen, want het is een plek waar de dieren zoveel mogelijk in hun natuurlijke leefomgeving te zien zijn. Dat betekent ook dat de verblijven enorm zijn en je soms best even moet zoeken om de dieren te spotten. Maar door de vele loopbruggen over de hokken, is de kans groot dat je ze bijna allemaal ziet.

Kano varen

Het park ligt direct aan het Rädsjon meer. Een leuke plek voor een mooie kanotocht. Je kunt een kano, kajak of supplank huren via het activiteitencentrum – Längdcentrum – van het vakantiepark. In het meer liggen verschillende eilanden en langs alle oevers vind je aanlegplekken met aan wal een stuga – van die typische houten huisjes die je overal in Zweden ziet – met vuurplaats waar je lekker kunt picknicken. Neem dus vooral een goed gevulde rugzak met eten en drinken en eventueel vuur mee, voor het roosteren van marshmallows of worstjes. En als het warm is, kun je ook nog een verfrissende duik in het water nemen. Of lekker luieren op het strand.

Mountainbiken

Zo lang er geen sneeuw ligt op de bergen, is mountainbiken ook een favoriete activiteit in Orsa Grönklitt. En fietsen kan op alle niveaus. In het activiteitencentrum kun je mountainbikes huren – ook voor jongere kinderen – en er zijn in totaal 11 fietsroutes. Ik koos vanwege de leeftijd van onze jongste zoon (5 jaar) voor de makkelijkste route en bleef in de buurt van het Rädsjon meer. En Niels reed met Finn een langere route naar de top van de berg Toppstugan en een stuk off road via de skipiste terug. Ze stuurden onderweg een mooie foto door, hun uitzicht was geweldig.

Picknicken in de natuur

Zweden is enorm ingesteld op het outdoor leven en dus vind je óveral stuga’s die voor iedereen toegankelijk zijn om te gebruiken. Soms zijn ze simpel in de vorm van alleen een afdakje en anderen hebben ook bankjes en een vuurplaats. Ga dus nooit op pad zonder proviand. En een aansteker of lucifers en marshmallows komen ook altijd van pas. Mijn gelukkigste moment in Zweden was toen we samen om een knapperend vuurtje zaten met een takje met daaraan een marshmallow in de hand, met uitzicht op dat prachtige meer.
 

Speurtocht door de omgeving van Orsa Grönklitt

Ook leuk is de blauwe bessen – barras – speurtocht die je kunt doen vanaf het vakantiepark. Die begint bij de receptie van Orsa Grönklitt en gaat vanaf daar verder door het bos en langs het meer. Het is een wandeling van in totaal 5 kilometer die je kunt lopen door de bordjes met blauwe bessen en pijlen te volgen. En onderweg kom je leuke opdrachten en activiteiten tegen, zoals een hindernisbaan en doolhof.

Survival les

Kinderen die van survivallen houden of helemaal into Freek Vonk zijn kunnen bij Orsa Grönklitt een ochtend naar survival les. Ze gaan met twee begeleiders op pad en leren alles over planten en dieren, kaartlezen, een tent bouwen, vuur maken en worstjes roosteren. Onze jongens vonden dit geweldig en Niels en ik hadden ineens een dagdeel voor onszelf – ook wel eens lekker.
 

Elanden safari

Een ander tof en leerzaam uitje is de elandensafari. Een gids komt je in een minivan ophalen bij de receptie. Daarin is het namelijk makkelijker om een groot gebied te verkennen en bovendien ruiken de elanden je niet waardoor ze minder snel verdwijnen. De gids vertelt onderweg naar welke sporen hij kijkt; bladeren die van takken af zijn gegeten en verse sporen op de weg. Halverwege is er nog een pauze met koffie en voor de kinderen sap en kaneelbroodjes bij een oude zagerij met watermolen. En als je geluk hebt, spot je meerdere elanden. Dit uitje is wel een latertje; rond tien uur kom je bij Orsa Grönklitt terug. Charlie was tegen die tijd op mijn schoot in slaap gevallen. Maar gelukkig was hij nog wel wakker toen er een eland uit het bos kwam.
 

Dalarna paarden fabriek

Natuurlijk ga je niet naar huis zonder hét souvenir uit de regio; het wereldberoemde Dalarna paard. De enige echte fabriek van deze paarden staat in Nusnäs aan het Siljanmeer en kun je bezoeken. Stap voor stap zie je het hele productieproces. Het kost maar liefst 2 weken om een paardje te maken en 8 tot 10 mensen werken eraan. Het is allemaal handwerk en dus is ieder paard uniek. Kinderen kunnen tegen betaling ook zelf een paard schilderen en daarna kun je eventueel ook nog een echte scoren in de souvenirshop.

Tomteland Fans van de kerstman moeten zeker een bezoekje brengen aan Tomteland. In dit themapark ten zuiden van Mora woont de kerstman en kun je persoonlijk je verlanglijstje afleveren. Maar er is meer; namelijk een trollenland, elfenland, een theater, een soort dierentuin met rendieren en elanden en speeltuinen. En gedurende de dag zijn er allerlei shows en activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

Rondje Siljanmeer

Tot slot nog een uittip die een heleboel uitjes tegelijk omvat; namelijk een rondje Siljanmeer. Dit is het grootste meer in Dalarna en behalve Orsa en Nusnäs zijn er nog een aantal leuke plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zoals het traditionele Leksand waar de knäckebrödfabriek staat en het toffe outdoor- en waterpark Sommarland is. Of het authentieke Tällberg, Mora of de bruisende stad Rättvik. Hier vind je de langbryggan, een lange pier van 628 meter waar vandaan je een adembenemend uitzicht hebt over het meer. En met mooi weer is het er goed toeven op het zandstrand langs de oever en kun je lekker zwemmen in het langzaam aflopende water. Ben je op zoek naar iets meer avontuur? Dan moet de rodelbaan van Rättvik absoluut op je uitjes lijst. Een rondje meer rijden, kost je in totaal ongeveer een dag. Maar wil je echt tijd hebben voor alle leuke uitjes, dan verspreid je ze beter over een paar dagen.

 

Wil je meer weten over Orsa Grönklitt en welke accommodaties er allemaal te huur zijn, check dan de website van het vakantiepark. De Zweedse regio Dalarna is vanuit Nederland gemakkelijk te bereiken met een overtocht van Stena Line: je vakantie begint al aan boord.

Naar Zweden met kinderen? Klik hier voor nóg meer tips. 

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >