Brazilië met een peuter: 9 tips voor een fijne vakantie

15.06.2022 06:31
Brazilië vakantie peuter tips Beeld: privé

Ze moesten heel even wennen aan Brazilië, maar zodra Hillie (34), Michiel en dochter Robin (toen 2) het drukke São Paulo verlieten, hadden ze het enorm naar hun zin.

“Toen we naar Brazilië afreisden, was ik zestien weken zwanger. In Nederland waarschuwde iedereen me voor zika, een virus dat zich verspreidt via muggen en dat voor ongeboren kinderen ernstige gevolgen kan hebben. Van tevoren had ik geïnformeerd bij mijn schoonzus die we in Brazilië zouden opzoeken: hoe erg is het, hoe gevaarlijk?

Zij drukte me op het hart dat het virus niet in gebieden heerst waar wij naartoe zouden gaan. Daar vertrouwde ik op, en voor de zekerheid kocht ik voor idioot veel geld een klamboe en anti-muggenkleren – die zagen er niet uit, maar ik moest toch wat. En hoewel ik me tijdens de reis geen zorgen heb gemaakt, heb ik meteen na thuiskomst een echo laten maken. Niets aan de hand natuurlijk, maar toch.

Brazilië vakantie peuter tips

Brazilië

Onze eerste kennismaking met het land was niet zo rooskleurig. Na aankomst in São Paulo hadden we een typische jetlag dag, en in de taxi naar onze Airbnb hoopte ik vooral dat ik niet zou overgeven. Eenmaal aangekomen viel onze slaapplek ook nog eens tegen. Op de foto’s was het een mooi plekje, maar nu liepen we rond in een appartement met een binnenplaats waar grote honden grote hopen poep hadden achtergelaten. Robin werd uiteraard de volgende ochtend supervroeg wakker, en zo zaten we voor dag en dauw ergens in een vreemde speeltuin. Hier zijn we dus, dachten we toen.

Brazilië vakantie peuter tips

São Bento do Sapucaí

Maar eigenlijk waren we nog niet geland. Dat kwam pas toen we in São Bento do Sapucaí aankwamen waar Jeroen, de broer van Michiel, een paar maanden eerder een B&B had overgenomen. Zo fijn om vanuit de drukte aan te komen in een mooi rustig dorpje in de bergen; niet voor niets ontvluchten de bewoners van São Paulo de stad om hier even bij te komen. Er was een parkje, en een dorpsplein met een groenteboer, een winkel met rommel waar je toch steeds even wil kijken, een ijszaak – en iedereen was er supervriendelijk. En, ook heel fijn: het hotel was heerlijk, geen poepende hond te zien.

Brazilië vakantie peuter tips

Toen pas lukte het ons om echt in Brazilië te zijn en om een beetje te genieten. Na een poosje had Robin het zich hier helemaal eigengemaakt: het kraantje waar ze haar voeten waste, haar zandbak, de groenteboer waar ze altijd haar tanden in een appel zette als ik even niet oplette. Het voelde hier voor haar echt als thuis.

“Robin had het zich er helemaal eigengemaakt, het voelde voor haar als thuis”

De omgeving van São Bento do Sapucaí is heel mooi. We hebben er veel gewandeld met Robin in de rugdrager. Overal was het supergroen, en we liepen tussen de weilanden, langs een waterval, tussen drie bergtoppen die in die omgeving heel bekend zijn. In de buurt was er ook nog een dorpje Gonçalves met een leuke biologische boerenmarkt met lekkere producten. Sowieso was het eten in Brazilië zoveel lekkerder dan wij gewend zijn. De koffie, de vruchtensappen… zelfs de bananen hebben meer smaak.

Brazilië vakantie peuter tips

Paraty-Mirim

Vanuit São Bento namen we een huurauto richting Paraty-Mirim, waar we weer een Airbnb hadden geboekt. Een spannende rit wel: onderweg stuitten we op een weg waarvan een deel was weggespoeld. Omkeren dus, en dan verkeerd rijden, heel ongemakkelijk allemaal. Maar ineens kwamen we in een klein straatje waar het groen overheen groeide, en nog een bocht verder stonden we voor een grasveld met allemaal mooie huisjes eromheen. Ik spotte een pauw op een auto, er liep een mooi watertje doorheen, alles was smaakvol ingericht. En dat bleek ons appartementencomplex.

Het was precies waar we behoefte aan hadden. Een hangmat voor de deur, een buitendouche met uitzicht over zee. We leerden er Brazilianen kennen die met ons een bootje wilden delen waarmee we met een gids de kust konden ontdekken. Dat bleek een goed idee. We voeren van een strandje naar een waterval, langs baaitjes en rotsen die zo uit de zee staken. Onderweg kregen we honger, waarna de gids ons naar een restaurantje bracht waar we heerlijke vis hebben gegeten, met de allerlekkerste caipirinha de maracujá, oftewel caipirinha met passievrucht.

Brazilië vakantie peuter tips

Rio de Janeiro

Onze volgende stop werd Rio de Janeiro. Omdat São Paulo ons niet zo was bevallen, namen we ons voor om maar een paar dagen te blijven. Daar kwamen we al snel op terug: Rio bleek een heerlijke stad te zijn. Je hoort vaak over gevaarlijke wijken, maar daar zijn we niet geweest; sowieso gingen we ’s avonds niet meer de deur uit als Robin sliep.

Ons eerste hotel lag in de wijk Santa Teresa, een beetje in de bergen, tussen straten met leuke winkels, mooie uitkijkjes, restaurants, allemaal heel gemoedelijk en gezellig. Liepen we verder door de stad, dan zagen we het ene mooie uitzicht na het andere: over de stad, of de kust, de mooie architectuur. Zelfs vervallen gebouwen waren mooi gemaakt met imposante muurschilderingen.

“Er hing een ontspannen sfeer, nergens had ik een opgejaagd gevoel”

We wisselden een dag stad en museum af met strand, zoals het bekende Copacabana. Daar huurde je een bedje en een parasol en kwamen er voortdurend mensen langs die je kokoswater, samosa’s of andere lekkere dingen aanboden. Hier voelde het echt als vakantie. Maar ook de cultuur van de stad, de levendigheid in combinatie met de ontspannen sfeer; nergens had ik een opgejaagd gevoel. Hier zou ik wel willen wonen, dacht ik weleens. Of in elk geval nog een keer naartoe gaan – dat zeker.”

Doen

Pareltje

Jardim Botânico do Rio de Janeiro heeft een prachtig museum en een mooie tuin met prettig barretje. Een oase midden in de stad.

gov.br/jbrj/pt-br

Bootje varen

Vanaf Paraty Beach kun je een boottocht maken met een gids. Ideale manier om de omgeving vanaf het water te verkennen.

oceanvibestour.com.br

Relaxte sfeer

De Avenida Paulista is een snelweg dwars door São Paulo die op zondag wordt afgesloten voor verkeer.

Uitzicht

Vanaf São Bento do Sapucaí kun je de bergen Pedra Ana Chata en Bauzinho te voet bereiken, waarbij je een geweldig uitzicht hebt over de omgeving.

Brazilië vakantie peuter tips

Slapen

Gemoedelijk

In het hotel van mijn zwager Jeroen hangt een gemoedelijke sfeer, je eet vaak samen bij het haardvuur en er is een fijne tuin. Ook organiseren ze pizza-avonden en zijn ze heel bewust bezig met de omgeving en met duurzaamheid.

oquintalsemfim.com.br

De boom in

Bij Paraty Paradiso kun je in een appartement slapen, maar er is ook een boomhut. Daar sliepen wij ook een nacht in. Daar heb je een prachtig uitzicht op zee en kun je, met mooi weer, heerlijk slapen in de buitenlucht.

paratyparadiso.com.br

Brazilië vakantie peuter tips

Eten

Eerlijke prijs

In Brazilië heb je veel buffetrestaurants waarbij je naar gewicht betaalt. Een gezellige sfeer, vergelijkbaar met een eetcafé.

Eigen ijs

Amama in Gonçalves heeft het lekkerste ijs van de regio. De ingrediënten komen van de markt en van de koeien uit de buurt.

business.google.com/website/amama

Dikke vega

Siesta34 is een koffietentje in São Bento, met koffie van zelfgebrande bonen. Het zit in een oud pand en heeft een grote tuin waar meerdere artiesten hun atelier hebben, een bakkerij met lekker zuurdesembrood en La Gorda Vegana, een veganistisch eetcafé waar ze heerlijke taart verkopen.

Instagram: @lasiesta34_cafesespeciais, @lagordavegana

Dit artikel staat in Kek Mama 05-2022.

Brazilië vakantie peuter tips

Meer reisverhalen? Volg ons op Facebook.