20x mooie en bijzondere bioscopen en filmhuizen in Nederland

07.01.2024 08:32
bioscopen filmhuizen nederland Bron: Pexels

De winter is hét seizoen voor een bezoekje aan de bios. Of je nu met je date, vriendinnen of kinderen gaat een film kijken in de bioscoop blijft toch nét wat leuker dan thuis. Daarom zetten wij twintig bijzondere en mooie bioscopen en filmhuizen in Nederland voor je op een rij.

Zin om een filmpje te pakken? Kies dan voor een extra unieke ervaring in één van deze bioscopen of filmhuizen. Maakt je avond nóg specialer.

Deze bioscopen en filmhuizen wil je bezoeken

Tuschinski, Amsterdam

Natuurlijk op één, een architectonisch meesterwerk uit de jaren 1920, Tuschinski ademt de grandeur van die tijd uit. Met zijn opvallende art deco-stijl, weelderige interieurs en iconische gevel is het een van de meest indrukwekkende bioscopen van Nederland.

Filmhuis Den Haag, Den Haag

Dit filmhuis combineert moderne cinema met een artistiek tintje. Het biedt een eclectisch programma van internationale films, documentaires en arthouseproducties in een intieme setting.

LantarenVenster, Rotterdam

Hoewel het bekend staat als een filmtheater, heeft LantarenVenster de kenmerken van zowel een bioscoop als een filmhuis. Het biedt een breed scala aan films, van arthouse tot mainstream, en heeft ook ruimte voor live muziekoptredens.

De Lieve Vrouw, Amersfoort

Een filmhuis gelegen in een prachtig historisch pand. De Lieve Vrouw biedt een breed scala aan arthousefilms en organiseert regelmatig filmfestivals en speciale evenementen.

EYE Filmmuseum, Amsterdam

Gelegen aan het IJ, biedt EYE een futuristisch ontwerp en een panoramisch uitzicht. Het herbergt niet alleen filmvertoningen, maar ook tentoonstellingen en evenementen die de filmgeschiedenis vieren.

Natlab, Eindhoven

Sinds 2013 is Natlab de voortzetting van Plaza Futura aan de Leenderweg in Eindhoven. Ze zetten de deuren regelmatig open voor allerlei soorten (film)festivals, voor architectuur in samenwerking met Architectuurcentrum Eindhoven.

Lux, Nijmegen

Dit filmhuis heeft een rijke geschiedenis en is gelegen in het hart van Nijmegen. Lux staat bekend om zijn diverse filmprogrammering en heeft ook ruimte voor kunsttentoonstellingen en debatten.

Fraterhuis, Zwolle

Een filmhuis gehuisvest in een monumentaal pand. Fraterhuis biedt een gezellige sfeer en vertoont een mix van arthousefilms en documentaires.

Kriterion, Amsterdam

Oorspronkelijk opgericht als studentenbioscoop na de Tweede Wereldoorlog, blijft Kriterion een levendig centrum voor filmcultuur. Het biedt niet alleen een gevarieerd filmprogramma, maar ook ruimte voor debatten, lezingen en evenementen.

Chassé Cinema, Breda

Gelegen in het Chassé Theater, biedt deze bioscoop een combinatie van comfort en kunst. Met zijn opvallende architectuur en brede selectie van films, van mainstream tot arthouse, is het een plek waar film en cultuur samenkomen.

Lees ook – Deze kinderfilms draaien in de bioscoop in de kerstvakantie

Slieker Film, Leeuwarden

Slieker Film is gevestigd in het Fries Museum en biedt een gevarieerd programma van arthousefilms, documentaires en internationale producties. Het filmhuis heeft een moderne uitstraling.

Focus Filmtheater, Arnhem

Een bruisend filmhuis met een divers aanbod van films en evenementen. Het moderne gebouw leent zich ook voor culturele activiteiten en debatten.

Lumière Cinema, Maastricht

Bij Lumière Cinema zie je de nieuwste arthousefilms, duik je samen met makers in de boeiendste films en documentaires en beleef je nogmaals die ene filmklassieker op het witte doek.

Het Ketelhuis, Amsterdam

Gehuisvest in een voormalige industriële ketelruimte, biedt Het Ketelhuis een unieke setting voor filmvertoningen. Het richt zich op arthousefilms en culturele evenementen.

Louis Hartlooper Complex, Utrecht

Deze bioscoop, gevestigd in een voormalige politieacademie, combineert een historische ambiance met moderne filmvertoningen. Het heeft een café-restaurant en biedt een gevarieerd programma van arthousefilms.

Gigant, Apeldoorn

Een cultureel podium dat niet alleen filmvertoningen biedt, maar ook exposities, live muziek en theater. Gigant creëert een levendige sfeer waar kunst en film samenkomen.

De fabriek, Zaandam

Dit filmhuis is gevestigd in een voormalige chocoladefabriek en biedt een unieke omgeving voor filmvertoningen. Naast het tonen van arthousefilms organiseert De Fabriek ook regelmatig evenementen en festivals.

Groninger Forum, Groningen

Het Groninger Forum is een cultureel centrum dat niet alleen filmvertoningen organiseert, maar ook tentoonstellingen, lezingen en andere culturele activiteiten. Het filmhuis maakt deel uit van een groter complex.

De Verkadefabriek, Den Bosch

Een multidisciplinair cultureel centrum dat naast film ook theater, kunst en muziek omvat. De Verkadefabriek heeft een eigentijdse uitstraling en biedt een breed scala aan culturele ervaringen.

Cinema Middelburg, Middelburg

Een knus filmhuis in het hart van Middelburg. Cinema Middelburg vertoont een mix van arthousefilms, klassiekers en documentaires in een intieme setting.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.