5x Schotland met kinderen

09.05.2019 13:44
schotland met kinderen Beeld: Shutterstock

Nee, in Schotland regent het heus niet altijd. En ja, er is heel veel leuks te beleven met kinderen. Wat zoal? Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rij gezet.

Vanaf Schiphol vlieg je in zo’n anderhalf uur naar Schotland. Maar met kinderen is het misschien wel leuker om de overtocht met de boot te maken. Pak in IJmuiden de ferry naar Newcastle: ’s middags vaar je weg, de volgende ochtend kom je uitgerust aan. Bovendien heb je alles in de auto bij de hand en hoef je geen rekening te houden met een maximaal aantal kilo’s aan vliegbagage. Fijner kan niet.

Schotland staat natuurlijk bekend om z’n typische kilt, de doedelzak en z’n wereldberoemde Schotse whiskey. Maar het is ook een heel kindvriendelijke vakantiebestemming, want er is veel te zien en te doen voor het hele gezin. Wij hebben de must sees (en do’s) voor je op een rij gezet.

Kastelen

Daar hebben ze er in Schotland genoeg van: wel meer dan drieduizend. Reden te meer dus om één of meerdere kastelen te bezoeken. Leuk met kinderen is het Stirling Castle met z’n vele kanonnen, waar ze lijfwachten en bedienden zelf kunnen ontmoeten. Ook het Edinburgh Castle is een aanrader en wil je mooie plaatjes schieten, dan ga je naar Eilean Donan, gelegen op een prachtig eilandje.
 

Stranden

Ben je in de zomer in Schotland, dan staat een dagje strand natuurlijk op jullie agenda. Met een enorme kustlijn en meer dan 700 eilanden is het op de vele stranden bij goed weer heerlijk vertoeven. Schepje mee, picknickmand en klaar ben je.

Ook bij minder warm weer is het fijn om een strandwandeling te maken en kinderen kunnen op zoek gaan naar krabbetjes, garnaaltjes en fossielen die duizenden jaren oud zijn. Oh, houd ook de horizon in het vizier, want wie weet spot je wel een dolfijn.

 

Lees ook:
Wildkamperen in Engeland met de kinderen >

Steden

In Schotland vind je niet alleen prachtige natuur, maar ook een aantal fraaie steden. Wereldberoemd is hoofdstad Edinburgh met z’n Middeleeuwse straten en het kasteel dat we al eerder noemden. Vergeet ook Calton Hill niet, van waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad. De dag sluit je natuurlijk af in een echte pub – ook met kinderen prima te doen, want er zijn pubs met speciale ruimtes voor kinderen.

In de grootste stad van het land, Glasgow, kunnen kinderen hun lol op in het M&D Pretpark. Je vindt er achtbanen, draaimolens, waterattracties en nog veel meer. Ook handig bij minder goed weer, want het heeft ook een groot overdekt gedeelte. Een ander leuk uitje in Glasgow is het wetenschapsmuseum Glasgow Science Center. Bijkomend voordeel: de meeste musea zijn gratis te bezoeken.

 

Sterren kijken

De maan, Mars, Jupiter en Saturnus: kan je kind ze al aanwijzen? Schotland is één van de beste locaties in de wereld om naar de sterren te kijken. In het Galloway Forest Park vind je het Scottish Dark Sky-observatorium, waar je vanuit twee enorme telescopen naar de hemel kunt turen. Wel vooraf reserveren, want dit uitje is erg populair.

 

Schotse Hooglanden

Een bezoek aan Schotland is niet compleet zonder je te verdiepen in het grote mysterie rondom het Monster van Loch Ness. Je vindt het meer waar dit dier zich schuil zou houden, in de Highlands, een populaire regio in Schotland. Maak een boottocht over het meer of wandel naar de watervallen Shin Falls en Rogie Falls. Ook leuk: een rit met de oude stroomtrein die in dit gebied nog rijdt (tussen mei en september).

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >