In samenwerking met Kek Mama

5 Bijzondere reisbestemmingen met kinderen

13.06.2018 10:19
bijzondere reisbestemmingen kinderen Beeld: Unsplash

Zin in een vakantiebestemming met de kinderen die net even anders is dan anders? Denk eens aan één van deze heerlijke plekken.

1. Montenegro

Gewoon aan de Middellandse Zee, bij het Kroatische Dubrovnik naar beneden, en dus prima te bereizen. Met name het bergachtige binnenland is prachtig. Denk: zwemmen, wandelen, fietsen en raften. Leuk: aan de Tara-rivier kun je huisjes huren, maar ook het Meer van Shkodër is een heerlijke bestemming. Handig: op Nederland Wereldwijd vind je een checklist om je te helpen bij het voorbereiden van een onbezorgde reis.
 

2. Kazachstan

Het is er eentje voor de avontuurlijk ingestelde gezinnen, dit land op de Zijderoute en de grens tussen Oost-Europa en West-Azië. De hoofdstad Almaty heeft nog veel Sovjet-kenmerken: brede boulevards, classicistische architectuur en – hoera – veel parken. In Kazachstan zijn prima middenklasse hotels te vinden, maar leuker: slaap eens in een traditionele yurt. Het land is niet zo simpel te bereizen als we in Nederland gewend zijn, dus bereid je wel goed voor, om vervelende verrassingen te voorkomen. Via de app ‘24/7 BZ reis’ (voor Android én iOS) en de informatieservice van Nederland Wereldwijd kun je je aanmelden voor een automatische e-mail over je land van bestemming, zodat je altijd op de hoogte bent. Je krijgt een e-mail als het reisadvies is aangepast, en een sms bij een crisissituatie.
 

3. Japan

Japan is enorm kindvriendelijk. In de minshuku’s en ryokans – traditionele Japanse gasthuizen – slaap je traditioneel op de grond. En veel westerse hotels bieden kinderen onder de drie (soms zelfs vijf) gratis verblijf, als ze geen eigen bed nodig hebben. Rondreizen gaat er ook nog eens heel gemakkelijk; zelfs een eigen auto huren is goed te doen – maar controleer dat voor vertrek nog even.
 

4. Estland

Voor Duitse en Finse gezinnen is het een volstrekt logische bestemming. Niet zo gek, want Estland heeft veel (kleinschalige) campings en nationale parken, en het is er ook nog eens helemaal niet duur. Natuurlijk kun je er eindeloos zwemmen, fietsen en wandelen, maar de middeleeuwse hoofdstad Tallinn heeft ook allerlei musea voor kinderen. Een (goedkope) vlucht en vervolgens een auto boeken is het handigst.
 

5. West-Maleisië

Maleisië heeft alles voor een heerlijke vakantie met het gezin: stranden, jungle, en de drukte van de hoofdstad Kuala Lumpur (waar het barst van de pretparken, musea en andere kindvriendelijke activiteiten). Buitenlandse Zaken raadt momenteel aan weg te blijven uit het oosten (dus houd de app of site in de gaten), maar het westen en veel eilanden zijn veilig te bereizen. Zoals veel Aziatische landen is Maleisië erg babyvriendelijk, en zijn op openbare plekken als treinstations en winkelcentra aparte ruimtes waar je borstvoeding kunt geven. Flesvoeding? Die kun je er meestal gewoon kopen.
 

Lees ook
6x de leukste (reis)spelletjes voor op vakantie >

 

Zo voorkomt de redactie van Kek Mama vervelende verrassingen op reis
 

Redacteur Yvonne, moeder van Malou (7) en Daniek (5): “Italië vergt één goede voorbereiding: het inpakken van liters zonnebrandcrème en muggenspul. Vrijwel elk stadje is idyllisch en de Italianen zijn o zo dol op kinderen. Die blonde bloedjes van ons krijgen alle aandacht. En ijs. En pizza. What else?!”
 

De jongste zoon van redacteur Jorinde was tien maanden, toen ze er in Zuid-Korea achter kwam dat ze daar nauwelijks babyvoeding verkopen. “Met rijst en verse groenten kwamen we een heel eind, maar wat was ik blij dat ik hem nog twee keer per dag aan de borst kon leggen voor wat voedingsstoffen. Voordeel: hij is tot op de dag van vandaag dol op Aziatisch eten.”
 

Chef redactie Mariette Middelbeek gaat het liefst met man en kinderen (3 en 1) naar Spanje: “Het weer, de mensen, het eten – alles is er fijn en relaxed en zelfs de kinderen nemen meteen een Spaans ritme aan als we er zijn, inclusief lange siësta. Alleen de reis ernaartoe… Eén keer gingen we met de auto, twee dagen, en ik werd knettergek. Dit jaar ga ik me veel beter voorbereiden: elk uur een cadeautje, iPads vol filmpjes en heel, heel veel ander vermaak…”
 

Laura, marketingmanager en moeder van Mels (1), stippelt haar reis door Kroatië van tevoren al uit: “Omdat wij nooit naar één plek gaan. Boeken we meteen de meeste accommodaties en bekijk ik uitgebreid de weersvoorspelling en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ik neem ook altijd een medicijnkit mee. Voor Mels controleer ik wat er te eten is, of er luiers zijn en dat soort spul. In Azië kwam ik er bijvoorbeeld achter dat zwemluiers onbetaalbaar zijn, dat laat ik me niet nog een keer gebeuren.”
 

Redacteur Anne bereidt steeds minder voor, wanneer ze met man en dochter (3) naar Spanje gaat: “Toen onze dochter nog een baby was, propte ik de koffer vol met pampers, melkpoeder en potjes Olvarit. Nu ze ouder is, scheelt dat een hoop voorbereidingen en gesjouw. Ik ben alleen de laatste keer wel haar favoriete knuffel vergeten – die lag nog op de eettafel, zo bleek achteraf. In zo’n toeristische prulwinkel koos ze toen een harige spin – eigenlijk een hondenspeeltje – als vervanger uit. Ach ja.”

 

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >