10x verrassend leuke buitenspelletjes

26.06.2020 07:23
leuke-buitenspelletjes-voor-kinderen

Komt ‘Annemaria Koekoek’ of de deun van ‘zakdoekje leggen’ je de neus uit? Neem dan dit lijstje vol verrassende buitenspelletjes door.

‘Waterverven'

Je hebt nodig: een grote emmer water en dikke kwasten, meer niet. Je kind doopt de kwast in het water en tekent hiermee op de stenen buiten. Natuurlijk verdwijnt de tekening supersnel, maar het is juist een sport om ‘m af te krijgen voor al het water is opgedroogd. Vooral leuk om te doen als het warm is, want de kans is groot dat dit speeluurtje eindigt in een waterslagveld. 

 

Krijtparcours

Met krijt kun je natuurlijk boter, kaas en eieren spelen of gezichten tekenen, maar het is veel leuker om een heel parcours op straat neer te zetten. Hinkelbanen, getallenslangen of doolhoven, bijvoorbeeld. Maak er een voor je kroost en ze zijn de hele middag zoet.

 

Stoepverven

Over stoepkrijt gesproken… Ooit gehoord van stoepvérf? Je kunt ermee op de stoep (of het schoolplein of de oprit) schilderen en het spoelt er met een regenbui gewoon weer af. Je hebt hiervoor nodig:

  • Maïzena
  • Water
  • Paar druppels (school)verf
  • Bakjes om te mengen
  • Kwastjes of sponsjes om mee te schilderen

Zo werkt het: doe een klodder verf in elk bakje. Giet er water bij tot het bakje net over de helft vol is en meng de verf en het water goed door elkaar. Schep er een paar eetlepels maïzena bij en blijf goed roeren. Let op: maïzena roert niet zo makkelijk, dus voorzichtig omscheppen tot je een dikkere, maar vloeibare massa krijgt. Als het te dun is doe je er gewoon wat extra maïzena bij, als het te dik is wat meer water. Hup, en verven maar.

Lees ook
Onderzoek: buitenspelen maakt je kind sterker en socialer >

 

Digitale speurtocht

Troovie is ideaal voor avontuurlijke kinderen. De app staat vol met speurtochten door heel Nederland. Ook leuk: kinderen kunnen zelf speurtochten maken en opdrachten bedenken.

 

Letters uit het alfabet

Ga naar het bos, strand, de speeltuin of gewoon de straat op en geef je kind een letter uit het alfabet. Vervolgens laat je ‘m iets zoeken dat met die letter begint. Heeft-ie het goed? Dan kun je zelf een prijs bedenken – leuk en nog leerzaam ook.

 

Spijkerpoepen

Een oudje, maar daarom zeker niet minder leuk. En je kunt het gewoon in de tuin doen. Dit heb je nodig: een lege fles, spijker en een touwtje waar je de spijker aan kunt hangen. Bind de boel om de middel van je kind en proberen maar. 

 

Klimmen door de duinen

Om lekker te stoeien in het zand hoef je niet per se naar de Nederlandse kust. Ooit gedacht aan een klimduin? Even zwoegen en daarna lekker naar beneden rollen. Dat je daarna onder het zand zit, mag de pret niet drukken.

 

 

Meer tips?
Volg ons op Facebook en Instagram.