‘Mijn dochter (9) haat het op de bso, kan ik haar alleen thuis laten?’

03.08.2021 04:32
dilemma social media kind groep 7 Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Milika (35) woont samen met Jan (40) en is moeder van Milou (9) en Daniël (6).

“Met een plof smeet Milou haar rugzak in de gang. ‘Zo. Dit was de laatste keer, na de zomer ga ik niet meer’, zei ze, haar armen vastberaden over elkaar geslagen. Het hele schooljaar was al een strijd. Op school had Milou het prima naar haar zin, maar de drie dagen naschoolse opvang vond ze een drama. Het was simpel, vertelde ik haar keer op keer, papa en ik moesten nu eenmaal werken, en we vonden haar in groep 5 echt te jong om al alleen naar huis te gaan.

Alleen thuis

Maar nu gaat ze naar groep 6, na de zomer. Ze wordt pas tien in mei volgend jaar. Zelf was ik net zo oud toen mijn moeder me de sleutel gaf van onze flat. En dus rijst de vraag: is mijn dochter komend school jaar zelfstandig genoeg om alleen thuis te zijn na schooltijd? De tijden zijn veranderd, de wereld is er niet veiliger op geworden sinds ik zelf negen was. Wat als ze onderweg naar huis onder een auto komt? Of, afgeleid in haar kinderspel, lang op straat blijft dwalen?

Lees ook
‘Mijn kind vermaken? Dat doet-ie zelf maar’ >

Aan de andere kant: ze heeft een mobieltje, ze kan ons altijd bereiken. En thuis kan er minder gebeuren dan vroeger. We hebben geen gasfornuis maar inductie, brand veroorzaken is nagenoeg onmogelijk. We wonen in een rijtjeshuis met aan weerszijden gepensioneerde buren, die misschien best een oogje in het zeil willen houden. Ik ben alleen net gewend aan het idee dat ik haar een uurtje thuis kan laten terwijl ik boodschappen doe, dit is wel weer een hele stap in het Grote Loslaten. Bij sommige vriendinnen gaan zelfs kinderen van elf nog naar de bso.

‘Gewoon proberen’

Jan vindt dat we het deze zomer gewoon een paar keer moeten proberen haar een halve dag alleen te laten. Als dat goed gaat, kunnen we de naschoolse opvang na de zomer opzeggen. Dat ze niet in haar eentje moet gaan buitenspelen wanneer wij nog op het werk zijn, is een afspraak die we natuurlijk gewoon kunnen maken. Mijn moederhart moet nog even wennen. Is negen jaar te jong om mijn dochter na schooltijd drie keer per week alleen thuis te laten?”

 

Meer afleveringen van het dilemma? Elke week komt er een nieuw verhaal op KekMama.nl. Lees hier de eerdere dilemma’s.