‘Mijn man heeft bijna nooit zin in seks’

04.02.2022 05:52
rollebollen man wil bijna nooit seks Beeld: Getty Images

De seksbehoefte van Eline verschilt zo veel van die van haar man, dat ze een manier heeft moeten vinden om niet steeds teleurgesteld te worden.

Eline (26), getrouwd met Marijn (31) en moeder van Pien (10 maanden):

“Een vrijpartij dien ik bij mijn echtgenoot het liefst zwart op wit aan te vragen, drie werkdagen van tevoren. Dit is mijn standaardgrap tegenover vriendinnen. Helaas niet ver van de waarheid, want spontaan seksen zit er bij ons nooit in.

Marijn raakt helemaal van de leg als ik hem met een knipoog voorstel ook even plat te gaan als we onze dochter op bed leggen. Dat komt dan helemaal niet uit, want hij heeft in zijn hoofd al andere plannen gemaakt voor die avond of heeft zich mentaal niet kunnen voorbereiden op een sekspartij. Marijn houdt niet van een vluggertje tussendoor, is amper te porren voor wat gezellig spelen in bed en zeker nóóit vlak voor het slapengaan.

Libido

Al vanaf het moment dat we een relatie kregen verschilt onze seksbehoefte. Ik heb altijd een veel hoger libido gehad dan mijn man. Toen we elkaar ontmoetten zaten we allebei in een heel andere levensfase, ik denk dat dat ook heeft meegespeeld. Ik was net twintig en zat midden in het studentenleven met het motto ‘lang leve de lol’. Ik heb flink rondgefladderd in die tijd. Marijn was vijf jaar ouder en al helemaal gesetteld.

Als we in de weekenden samen waren, wilde ik graag en veel intiem met hem zijn. Marijn vond het net zo fijn mij te zien, maar had aan één keer seks ruim voldoende. Hij wees me dan ook gewoon af, daar zat hij niet mee. Ik voelde me daardoor kwetsbaar. Het is best pijnlijk als je vriend ijskoud nee zegt als je hem wil verleiden tot een vrijpartij.

“Het is best pijnlijk als je vriend ijskoud nee zegt als je hem wil verleiden tot een vrijpartij.”

Maar voor Marijn heeft seks nooit de hoogste prioriteit gehad en hij is ook niet het type dat ‘wel even zin kon maken’. Heel atypisch voor een man. Tenminste, de vriendjes die ik eerder had gehad raakten makkelijk in de mood met een lekkere kus, een beetje strelen of een spannend lingeriesetje. Iets waar Marijn niet warm of koud van wordt. Zelfs keiharde porno doet hem niks. Daar is hij te koppig voor. Als hij niet ontspannen is in zijn hoofd, doet de rest van zijn lichaam ook niet mee.

Seksfrequentie

In het begin van onze relatie leidde het regelmatig tot heftige discussies en zware gesprekken. Ik vond mezelf veel te jong om al het seksleven te hebben van een uitgeblust stel, maar Marijn wilde zich niet in allerlei bochten hoeven te wringen om aan mijn wensen te kunnen voldoen. We zijn zelfs nog een keer naar de huisarts gegaan om te kijken of er iets met ons aan de hand was en eventueel om een doorverwijzing naar een seksuoloog te vragen. Maar ons verhaal was volgens de huisarts niet verontrustend. Hij vond een gemiddelde van eens per week of zelfs per twee weken een prima score en zeker geen reden voor paniek of verdere actie.

“Het was geen liefde bedrijven meer, maar mechanische seks.”

Omdat Marijn en ik graag kinderen wilden, zorgde het zwanger worden voor een kleine verhoging van onze seksfrequentie. Het ‘baby-maken’ leek eerst nog leuk en spannend, maar zoveel maanden en ovulatietesten verder werd seks vooral een moetje. Dat zorgde voor strubbelingen tussen ons. Marijn is al niet van de knop om en gaan, nu moest hij verplicht presteren wanneer het moment gunstig was. Hij deed het wel, omdat zijn kinderwens ook groot was, maar met de nodige tegenzin. Het was ook geen liefde bedrijven meer, maar mechanische seks, waardoor we echt in een sleur terecht kwamen en allebei weinig plezier aan de daad beleefden.

Lees ook
‘Mijn man en ik hebben totaal verschillende seksbehoeften. Wat nu?’ >

‘Waarom doen we dit niet vaker?’

Gelukkig werd ik na anderhalf jaar zwanger en was het verplichte nummer voorbij. Doordat ik veel last had van bekkeninstabiliteit, werd intimiteit in die negen maanden voor ons puur knuffelen en tegen elkaar aanliggen in bed. Helemaal prima, maar na de bevalling wilde ik toch wel heel graag weer samen seksen en het liefst ook met enige regelmaat.

Hoe gek het ook klinkt, als we intiem zijn is het altijd fantastisch. We zijn best vindingrijk als het gaat om standjes en hebben ook al alle hoeken en gaten van ons huis uitgeprobeerd. Marijn is een geweldige minnaar, totaal niet zelfzuchtig, We hebben weleens speeltjes uitgeprobeerd, maar Marijn voelt zich er niet prettig bij. Het is ook eigenlijk niet nodig; hij brengt me altijd tot een hoogtepunt. Ik denk ook iedere keer na afloop: waarom doen we dit niet vaker?

Spontane actie

Sinds de geboorte van Pien is de frequentie erg laag. Omdat ik niet meer wil blijven zeuren en Marijn niet het gevoel wil geven dat hij verzaakt als echtgenoot hebben we nu de afspraak gemaakt dat hij altijd het initiatief neemt. Op die manier kan hij helemaal in zijn hoofd bedenken wanneer en hoe laat hij dat wil doen en zich er psychisch op voorbereiden en blijft het voor mij nog steeds een spontane actie. Ik weet immers niets van zijn interne dialoog.

“Duurt het me te lang, dan grijp ik weleens terug op soloseks.”

Bovendien hoef ik niet iedere keer die teleurstelling en afwijzing te ondergaan. Zelf heb ik nooit hoofdpijn, alleen als ik echt dood- en doodmoe ben haak ik af, maar dat komt bijna niet voor. Ik heb weinig nodig om in de juiste stemming te komen. Dus die ene blik of aanraking, zijn non-verbale communicatie die uitstraalt ‘ik wil je nu’, weet ik goed op te pakken en maakt dat ik letterlijk meteen ‘aan’ sta. Duurt het me te lang, dan grijp ik weleens terug op soloseks en help ik mezelf. Misschien dat Marijn dat ook wel doet, maar daar praten we niet over.

Het blijft jammer dat we niet dezelfde seksbehoefte hebben, maar de liefde die ik van Marijn krijg en die we samen voor onze dochter voelen is me ook heel veel waard. Zijn liefdevolle persoonlijkheid compenseert alles wat hij aan libido mist.”
Wil je ook geïnterviewd worden voor deze rubriek? Mail naar redactie@kekmama.nl.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 16-2021.
 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >