Kim’s man kreeg hormonen: ‘Ineens veranderde hij in een oversekste puber’

21.04.2024 19:37
rollebollen seks hormonen Beeld: Getty Images

Toen Kims man Rik hormonen kreeg om een medisch probleem op te lossen, sloeg zijn libido op hol. Kim gunt hem zijn plezier, maar is niet altijd in the mood.

Kim (28), samen met Rik (32), moeder van Liz (4) en Saar (2):

“Geen baardgroei, weinig schaamhaar, een hoge stem en geen spermalozing. Er was medisch iets mis met mijn man Rik, maar lang weigerde hij ermee naar een arts te gaan. Als hij met vrienden in de kroeg zat en ze het hadden over ‘een lekker wijf’ kletste hij wel mee, maar voelde niet dezelfde opwinding. Hij twijfelde aan zichzelf. Hij was zeker geen homo, maar vroeg zich af of hij genoeg hetero was. Of misschien aseksueel? Porno leek hem weinig te doen, noch had hij er grote fantasieën bij.

De boot af

In het begin van onze relatie hield ik de boot af qua seks. Ik wilde hem eerst leren kennen. Dat kwam Rik goed uit. Maar toen ik na twee maanden een poging deed, nam Rik me in vertrouwen over zijn minimale libido. Hij was stapelgek op mij, maar seks was nog steeds geen feestje. Het plezier zat meer ‘tussen zijn oren’, al kreeg hij wel makkelijk een orgasme maar zonder sperma.

“Rik stond al met zijn jas aan toen de arts vroeg of hij goed kon ruiken”

Ik reageerde begripvol, maar vond dat hij moest uitvinden wat er aan de hand was. Vooral omdat hij geen zaadlozing kreeg en wij op den duur kinderen wilden. Hij stapte naar de huisarts die hem direct doorverwees naar een uroloog. Die onderzocht hem, maar tastte ook in het duister. Pas op het eind van het consult, Rik stond al met zijn jas aan, vroeg de arts of hij goed kon ruiken. Eh, nee, niks.

Stilgestaan

Op dat moment moest hij toch weer gaan zitten. Dit wees op het syndroom van Kallmann, een zeldzame aandoening waarbij jongens en meisjes onder meer niet kunnen ruiken en nooit in de puberteit komen.

Vaak gaat het syndroom gepaard met een schisis, het ontbreken van één nier of afwijkingen aan de botten van de vingers en tenen. Aangezien Rik dit niet had, had hij deze ziekte over het hoofd gezien. Pas bij het niet ruiken viel het kwartje en kwam er eindelijk een verklaring voor zijn klachten. Zijn hersenen maken geen verbinding tussen de hypothalamus en hypofyse, met als gevolg dat er geen geslachtshormonen worden geproduceerd, waardoor de puberteit uitblijft.

Lang verhaal kort: Riks ontwikkeling had voor een deel stilgestaan. Hij kreeg vanaf dat moment medicatie voorgeschreven om kunstmatig testosteron aan te maken.

Hormonen

Riks lijf veranderde vrijwel meteen. Hij kreeg meer lichaamsbeharing en de baard in de keel. Zijn kledingmaat ging van S naar XL en ook zijn penis groeide. Maar bovenal was hij hysterisch verliefd. Zijn testosteronspiegel schoot van 0 naar 32, terwijl mannen van zijn leeftijd ongeveer 16 hebben. Daardoor had ik ineens een soort oversekste puber in huis.

“Ik genoot van zijn enthousiasme om de schade in te halen”

In het begin vond ik dat geweldig, ik genoot van zijn enthousiasme om de schade in te halen. Maar als ik druk was of geen zin had in twee keer per dag, gaf ik Rik een doos tissues en zei dat hij het zelf maar even moest uitzoeken.

Lees ook – Je hormoonhuishouding reguleren: dit kan helpen >

Stomverbaasd

Onze grootste vraag was zijn vruchtbaarheid geweest. Zonder sperma immers geen bevruchting. Nu met de medicijnen lukte dat wel. Toen we zes jaar geleden op wilden gaan voor een kind en dat kenbaar maakten bij de endocrinoloog, kreeg Rik andere medicijnen, die zijn fertiliteit zouden versterken. Twee keer per week spoot hij bij zichzelf Pregnyl in, een medicijn dat hCG bevat, een hormoon dat vaak wordt gegeven aan vrouwen om de eisprong te bevorderen. Bij mannen helpt het zaadcellen te rijpen.

Na een paar maanden hebben we zijn sperma laten onderzoeken. Wellicht dat we anders een medisch traject in moesten gaan. Maar er bleken bovengemiddeld veel zaadcellen aanwezig die nog goed bewegelijk waren ook. Al in de eerste maand na het stoppen van de pil raakten we op de natuurlijke manier zwanger van Liz. We waren stomverbaasd. Twee jaar later volgde onze tweede dochter, Saar.

Sex drive

Toen ik zwanger was van de tweede, kon Rik weer terug op zijn oude hormonen. Van de Pregnyl kreeg hij vreselijke pieken en dalen in zijn hormoonhuishouding. Op dit moment krijgt hij elke drie maanden een injectie. Ongeveer een week na die prik heeft hij een ongekend hoge sex drive. Dan doen we het elke dag. Als ik thuis werk soms ook weleens even snel tussendoor na de lunch.

“Ongeveer een week na die prik heeft hij een ongekend hoge sex drive

Na een week of twee zakt het af en wordt het weer ‘normaal’. Dat is gemiddeld tweemaal per week. Soms een uitschieter naar vier, soms iets minder. Wanneer ik ongesteld moet worden wil ik bijvoorbeeld echt niet. Als ik op andere momenten soms geen zin heb, doe ik vaak toch iets, om hem te pleasen. Hij is een goede minnaar, dus ik kom niks tekort. En ik gun hem zijn plezier, na alles wat hij heeft moeten doorstaan.

Pittige jaren

De afgelopen jaren hebben er flink ingehakt. Qua uiterlijk zie je niks meer aan hem. Rik is een gezonde, grote man met een flinke baard. Maar vanbinnen heeft hij het zwaar. Sinds een paar maanden zit hij thuis met een burn-out en krijgt psychotherapie.

Door het jarenlang rondlopen met een geheim en zich anders voelen heeft hij een laag zelfbeeld. Naar anderen toe voelt hij nog steeds schaamte. Ik krijg hem bijvoorbeeld echt niet mee naar de sauna, terwijl hij er geweldig uitziet. Gelukkig voelt hij zich thuis veilig en fijn.

Een derde

We twijfelen nog over een derde kind. Rik en ik komen allebei uit een gezin van drie en hebben dit ook altijd als ideaal gezien. Maar het syndroom kán erfelijk zijn en we hebben nu twee gezonde dochters. De meiden zijn na hun geboorte getest en hebben het niet. Maar wat als de derde een jongen is en hij het ook heeft? Dat risico speelt mee bij die beslissing.

Op dit moment, met zijn burn-out, is het natuurlijk helemaal geen optie. Eerst moet hij beter in zijn vel komen te zitten, ook omdat hij dan weer aan de Pregnyl moet. Misschien als de jongste drie is, dan is het qua gezin allemaal makkelijker te combineren. Ik heb zelf ook nog geen rammelende eierstokken, toch verkoop ik voorlopig nog even geen babyspul.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.