Matchmaker Wendy: ‘De communicatie-etiquette op dating-apps is vaak van de gekke’

16.09.2023 06:01
Wendy van Voskuilen Beeld: Edward van Hees

In coronatijd ­besloot Wendy van ­Voskuilen (40) van de liefde haar werk te maken. Met haar ­relatiebureau omzeilt ze de stroperigheid van dating-apps en helpt singles in hun zoektocht naar een partner.

Wendy, samen met Jelmer (41) en moeder van Friso (4) en Philou (3).

The ginger ­family noemen we ons gezin. Vier ­rood­harigen én een rode kat, met de bijbehorende vurigheid: het is nooit saai bij ons. Vanuit diezelfde passie besloot ik in januari 2021, midden in de coronacrisis met twee peuters in lockdown, het roer volledig om te gooien.

Jelmer en ik hadden de zorg voor de kinderen opgedeeld in dagdelen en werkten de avonden noodgedwongen door. Ons ­sociale leven lag op z’n gat, samen uitgaan kon ook niet. De lockdown werkte als een bezinningsperiode; mijn loopbaan was mooi, maar vrijheid, autonomie en flexibiliteit ­vanuit ondernemen leken opeens best aantrekkelijk.

Door mijn banen als HR-manager en HR business partner bij internationale bedrijven was ik al veertien jaar gewend mensen op zakelijk vlak te verbinden. En ik riep altijd dat werken vanuit passie en ­balans heel veel bijdraagt aan werkgeluk. Het werd tijd dat ik mijn eigen voorbeeld volgde. Ik wilde ondernemen in de mooiste passie die er is: de liefde.

Matchmaker

Ik was altijd al een koppelaar. Stelde ­mensen aan elkaar voor op feestjes, stuurde artikelen, trainingen, films of vacatures door aan mensen van wie ik dacht dat ze interessant voor ze zouden zijn. Ook de nodige vrienden en collega’s voorzag ik van relatie- en datingadvies. En steeds meer mensen om me heen gingen scheiden.

Ik wilde – ook deels vanuit mijn opleiding tot toegepast psycholoog – een exclusief relatiebemiddelingsbureau beginnen voor zelfbewuste, ­gedreven singles die op zoek zijn naar een serieuze relatie. Dat werd De MatchMaker, en ik werd de liefdesbaas.

Ondernemen

Jelmer was drie jaar eerder overgestapt van advocaat in loondienst naar een eigen ­kantoor op de Amsterdamse Zuidas. Ik vond zijn aanpak en energie in het ondernemerschap heel mooi om te zien. Hij was degene die me aanzette om zelf ook de sprong te wagen. In de krant zag hij een advertentie van een relatiebemiddelingsbureau. ‘Dát is iets voor jou’, zei hij. ‘Waarom ga je er niet voor?’

Ik liet het idee een tijd bezinken. Praatte er veel met Jelmer, familie en ­vrienden over. Een gezin runnen op basis van twee zelfstandige ondernemingen is een ­risico, en we wilden onze kinderen wel ­zekerheid bieden – financieel en qua ­aandacht. Voorkomen dat we allebei altijd achter de laptop zouden zitten. Ons uitgangspunt was juist balans in ons leven, met de kinderen voorop. Ik had een fijne spaar­rekening en Jelmers advocatenkantoor liep goed, ik durfde de sprong wel te wagen.

Wendy van Voskuilen

Afspraken

Jelmer en ik zijn tien jaar bij elkaar en gelukkig heeft het runnen van onze eigen ondernemingen onze relatie niet gigantisch veranderd. We delen waar we mee bezig zijn, sparren en zijn trots op elkaar, maar dat was in loondienst ook al zo. De gespreksstof is alleen breder geworden, doordat we het leuk vinden om over het ondernemerschap te praten.

Binnen ons gezin hebben we wel een paar duidelijke afspraken. Zo leggen we de telefoons weg tijdens eten én daten. Mocht een van ons een belangrijk belletje verwachten, dan melden we dat van tevoren. Op onze eerste gezinsvakantie dat we ­allebei ondernemers waren, vorig jaar naar ­Italië, zat ik ’s avonds als de kinderen sliepen nog weleens met mijn laptop open. Uitzicht op Capri, een uurtje knallen, en daarna snel ­samen een fles wijn open. Ook prima.

Datingbureau

Op het gebied van datingbureaus viel nog wel wat te vernieuwen, zeker als het gaat om persoonlijke aandacht. En daar had ik de ideale achtergrond voor. Wat gebeurt er bij iemand wanneer hij of zij een potentiële liefde ontmoet? Waardoor voel je je prettig bij die persoon, wat roept juist weerstand op? En is dat dan een rode vlag of zijn je verwachtingen misschien te hoog? Bijna ­niemand is tijdens de eerste date ­halsoverkop verliefd, al is het natuurlijk wel belangrijk dat er een klik is.

Zeker als je kinderen hebt is daten ­helemaal niet zo makkelijk. Vind de tijd er maar eens voor, naast een baan, huishouden en sociaal leven – als je je scheiding ­überhaupt al helemaal hebt verwerkt en je leven op de rit hebt.

“Ghosting, ongepaste opmerkingen; het lijkt soms bijna gangbaar op dating-apps”

Dating-apps leveren ­bovendien vaak allerlei gedoe op. Niet ­alleen vanwege tegenvallers wanneer je elkaar ­ontmoet, maar ook omdat je nooit zeker weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Het is nu eenmaal lastig ­filteren op foto’s en ­hobby’s. Of je op dezelfde ­sociaal-emotionele golflengte zit en over vergelijkbare drijfveren en waarden beschikt valt niet samen te ­vatten in een bio van een paar woorden. ­Bovendien: de communicatie-etiquette op dating-apps is vaak van de gekke. Ghosting, ongepaste opmerkingen; het lijkt soms bijna gangbaar.

Kennismaking

Mijn kandidaten haal ik soms overal ­vandaan, zelfs bij de fysiotherapeut. Ik screen iedereen nauwkeurig door middel van een vragenlijst en ga uitgebreid persoonlijk met ze in gesprek. En voordat ik voor een klant aan de slag ga, kom ik eerst bij haar of hem thuis. Om iemand goed te leren kennen is het fijner om in privésfeer af te spreken. Onlangs zei een vriendin tegen me: ‘Eigenlijk ben jij geen headhunter, maar een hearthunter.’

“Een vriendin zei: ‘Jij bent geen headhunter maar een hearthunter'”

Ik vind het matchen van mensen nog ­leuker dan ik van tevoren dacht. Het is ­bijzonder dat mensen me vertrouwen en ­persoonlijke informatie met me delen. Ik ben dolblij dat ik mijn hart heb gevolgd. En wat de liefde betreft is het natuurlijk nooit te laat om te daten. Het leven draait om liefde. Wacht er niet op; creëer hem.”

Wendy van Voskuilen

Vroeger koppelde Wendy mensen aan de juiste baan, nu aan de juiste partner. Meer weten? dematchmaker.nl