Je kind in de auto vergeten: ‘Ook als een verantwoordelijke ouder kan het je overkomen’

13.06.2023 09:03
weekendmoeder Beeld: Getty Images

Je kind vergeten en in de auto laten zitten, welke ouder overkomt dat vraag je je misschien af? Volgens de Amerikaanse organisatie Kids and Car Safety kan het iedereen gebeuren. Ook zorgzame, liefdevolle en – normaal gesproken – geordende ouders.

Hoeveel kinderen er in Nederland jaarlijks in een hete auto vergeten worden, en daardoor komen te overlijden, is onbekend. Dat het gebeurt, komt meestal doordat de automobilist hem vergeet. Veel ouders denken dat hen dit niet kan overkomen, maar dat is dus niet het geval. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder zegt hierover: “Oordeel niet te snel. Uit een Amerikaanse studie blijkt dat dit iedereen kan overkomen. Ook heel liefdevolle en zorgzame ouders,” vertelt hij aan RTL Nieuws.

Afwijking dagelijkse routine

De studie waar Scherder naar verwijst is gedaan door David Diamond, een hoogleraar psychologie aan de Universiteit van South Florida. Volgens zijn onderzoek gaat er – bij ouders die hun kind vergeten en achterlaten in de auto – in de communicatie tussen de hersengebieden iets niet goed. Oorzaken hiervan zijn afwijkingen in de dagelijkse routine waardoor de hersenen moeten omschakelen. Denk aan een ouder die het kind opeens naar de opvang moet brengen en dat normaal niet doet.

Lees ook: Lange autorit met je kind voor de boeg? Deze tips slepen je erdoorheen

Andere dingen die ervoor zorgen dat de hersenen op de automatische piloot overgaan, zijn stress en vermoeidheid. Hierdoor kan het zomaar gebeuren dat je vergeet dat jij vandaag je kind naar de opvang of school zou brengen, en je zoon of dochter in de auto achterlaat. Ook zorgzame, liefdevolle en – normaal gesproken – geordende ouders.

Zeg nooit nooit

Het overkwam ook blogger Rita Templeton. Ze vond het zo erg dat het jaren duurde voordat ze haar verhaal durfde te delen: ‘Ik voelde me verschrikkelijk. Ik heb de veiligheid van m’n kind in gevaar gebracht. Toch deel ik nu mijn verhaal, als waarschuwing dat het iedereen kan overkomen. Zelfs als je denkt dat je zoiets nooit zou doen – zoals ik. En als ik één les heb geleerd, is het dit: “Zeg nooit: ik zou het nooit doen.” Je hoeft niet nalatig, dronken of stoned te zijn. Ook als een goede, verantwoordelijke ouder, kan het je overkomen.’

Tips

Wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen? Een paar tips:

  • Leg altijd iets belangrijks op de achterbank, zoals je (hand)tas. Als je dan je tas pakt, zie je je kind zitten.
  • Vraag of iemand van de opvang of school je wil bellen als je kind er na een uur nog niet is.
  • Sluit altijd de deuren van de auto. Zo voorkom je dat kinderen er stiekem in gaan zitten om te spelen.
  • Ga je de auto uit omdat je moet bellen? Blijf bij de auto. Dit voorkomt dat je wordt afgeleid door het telefoontje en zo wegloopt.

Bron: Ouders van Nu