“Hoe kunnen ze nou seks hebben zonder piemel?’ vraagt Felix (11) in de klas’

22.11.2023 05:24
lhbtqia+ seksuele voorlichting Beeld: Getty Images

Een leerkracht vertelt aan Kek Mama wat ze meemaakt. Deze keer: juf Adinda (33), die al tien jaar voor de klas staat en lesgeeft aan Felix in groep 8.

We hebben een box in de klas waar alle kinderen vragen in kunnen stoppen. Een keer per week hebben we box-les: dan ­bespreken we de vragen. Deze week leest Felix (11) voor: “Waarom hebben mensen seks?”

Seksuele voorlichting

Mijn leerlingen weten al veel rond seksuele voorlichting, maar ook veel niet. Waar de een het al helemaal heeft uitge­plozen, reageert de ander verbaasd op de meest simpele vragen. Daarom begin ik met het eenvoudigste. “Door seks worden kinderen gemaakt.” Ik vertel over het zaadje van de man en het eitje van de vrouw, en dat daar een kindje uit groeit.

“Suzanne steekt haar vinger op. ‘Hoe komt het dan dat Jip twee mama’s heeft?'”

Suzanne steekt haar vinger op. “Hoe komt het dan dat Jip twee mama’s heeft? Die hebben toch allebei een eitje en geen zaadje?” Jip is het kind van een lesbisch stel. Dit vraagt inderdaad om uitleg. Jip neemt het van me over. “Mijn ­mama’s waren verliefd. En toen hebben ze aan mijn vader gevraagd of ze een zaadje mochten om kindjes te krijgen.”

Suzanne: “Maar dat kun je toch niet zomaar aan iemand ­vragen?” Jip: “Jawel, als je ­iemand heel goed kent en aardig vindt. En mijn moeders ­kennen mijn vader heel goed want hij is de broer van mama Be.” Suzanne: “Hè? Maar daar dan krijg je toch gehandicapte kinderen?” Jip: “Nee, want hij gaf het zaadje niet aan mijn mama Be maar aan mijn ­andere mama.” “O,” zegt Suzanne.

Uitleggen

Felix: “Ik snap het eigenlijk nog steeds niet. Dus Jips vader is eigenlijk haar oom?” “Nee, het is mijn vader”, zegt Jip. Ze zucht. “Ik vind het leuk om twee moeders te ­hebben, maar ik vind het wel vervelend om het steeds te moeten uitleggen.”

“Ja, dat heb ik nou ook”, zegt ­Mirthe. “Ik moet de hele tijd uit­leggen wie Frederique en Tom zijn.” ­Mirthes ouders zijn gescheiden en hebben nu allebei een nieuwe partner. Suzanne: “En ik dat ik gluten­allergie heb.” Sanne: “Ik dat ik vegetariër ben.” Cato: “En ik dat mijn opa en oma gescheiden zijn.”

Lees ook – Seksuele voorlichting: ‘Ze keek me aan met een vies en geschokt gezicht’ >

Ook voor een fijn gevoel

Deze les verloopt als van een leien dakje, vind ik. Tot nu toe dan. Want Felix vraagt: “Hebben de mama’s van Jip dan ook seks? En hoe dan, zonder piemel?” Hier heeft zelfs Jip geen antwoord op.

Ik begin nu over het orgasme. En dat twee vrouwen en twee mannen dat ook bij elkaar kunnen veroorzaken. Net als een man en een vrouw. En dat dat orgasme een fijn gevoel geeft en dat ook een reden is dat mensen seks hebben. Niet alleen om kinderen te maken.

“Nu nemen we een nieuwe vraag uit de box”, zeg ik lichtelijk uitgeput. “Jip, pak jij er een?” “Wat is de leukste les op school?” leest Jip voor. Opgewekt zegt ze: “De box-les. Nu hoef ik niets meer uit te leggen.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.