Dat ging ff mis: ‘Er zat niks anders op dan het boetekleed aantrekken’

11.11.2023 05:01
dat ging ff mis studiedag Beeld: Getty Images

Elke maand vertelt een moeder over het moment in het moederschap waarop het even he-le-maal misging.

Whitney (36), alleenstaande moeder van Susa (9) en Robin (6):

“Vijftien miljoen mailtjes met onduidelijke nieuwsbrieven in de bijlage en losse briefjes in rugzakken: af en toe ben ik het overzicht van de schoolcommunicatie volledig kwijt. Wanneer moet welk kind zwemspullen mee? Dienen ze verkleed of in pyjama te komen? Worden de juffenverjaardagen gevierd of moet je lege wc-rollen of takjes meegeven? En dan zijn er ook nog ouderavonden, vakanties en marge- en rooster­vrije dagen. Ik heb er bijna een dagtaak aan.

Wat goed helpt is een grote maandkalender met daarop alle activiteiten. Wat niet handig is, is als je vervolgens de afspraak bij de verkeerde datum schrijft. Zo wist ik niet beter dan dat die woensdag beide kinderen een studiedag hadden. Mooi. De jongste bracht ik naar mijn moeder, met de oudste ging ik gezellig een dagje winkelen. Ze had al ­langer nieuwe kleding nodig, dit was een uitgelezen moment voor moeder-dochter qualitytime.

Lees ook – Memo gemist: ‘Ik vergat mijn dochter op te halen van school’ >

Studiedag

Terwijl we Robin bij oma hadden afgezet, fietsten Susa en ik naar de trein. Onderweg zwaaide ze naar een klasgenoot, die verbaasd vroeg waar ze naartoe ging. ‘Naar het station’, gilde Susa ­terug. Die blik en vraag hadden misschien een aanwijzing moeten zijn, maar ik dacht er niet bij na.

Eenmaal in de trein naar Amsterdam ging mijn telefoon. School. Ze misten twee kinderen en hadden geen telefoontje gehad van mij om hen af te melden. Waren ze misschien ziek? Was er iets ergs gebeurd?

Superattent, maar wat was het gênant om op te moeten biechten dat ik ervan overtuigd was dat het een studiedag was. Die was een week later, zei de conciërge op licht geïrriteerde toon. Ik kon wel door de grond zakken. Maar ik kon er ook niks meer aan veranderen. Er zat niks op dan het boetekleed aan te trekken. Ik heb me de volgende dag direct aangemeld als voorleesouder.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.