wijn-gezond-kaaseters-feitjes-blij

Het is Blue Monday, al je goede voornemens heb je alweer verschoven naar 2018 en het is ijs- en ijskoud buiten. Ach, wat boeit het: kijk naar deze fijne feitjes en je dag kan niet meer stuk.

1. Chocola als ontbijt is goed voor je

Smeer extra veel chocoladepasta of strooi nog eens wat hagelslag op je brood. Of trakteer jezelf en de kinderen op een stuk chocoladetaart in de morgen. Want, echt waar: ontbijten met chocolade is goed voor je. Althans, dat zeggen onderzoekers van de Syracause University. Vooral pure chocolade schijnt goed te zijn voor je cognitieve vermogen: je geheugen, focus en het abstract redeneren. En van dat effect heb je het meeste plezier wanneer je chocolade 's morgens nuttigt, want dan heeft ons metabolisme nog genoeg tijd om de chocolade te verbranden. Uiteraard geldt hier wel: teveel is nóóit goed. Dat snap je.
 

2. Elke dag een glas wijn is goed voor de lijn

Twee glazen wijn per avond? Niets mis mee, als we de Amerikaan Tim Ferriss mogen geloven. Volgens Tim heeft het zo z'n voordelen. Rode wijn heeft een positief effect op allerlei vlakken: het verkleint de kans op suikerziekte, voorkomt dat je 's nachts gaat snoepen en je krijgt ook nog eens meer zin in seks. Overigens staat Tim niet alleen in zijn opvatting: uit een 13 jaar lopende studie van Harvard University onder 20.000 vrouwen, blijkt dat vrouwen die dagelijks wijn drinken 70% minder kans hebben op obesitas dan niet-drinkers. 
 

3. Kaaseters leven langer

Zin in een tosti dit weekend? Of lekker een dikke plak brie op toast bij de wijn? Kan gewoon. Volgens onderzoekers leven kaaseters langer. Het onderzoek van Nature Medicine wijst uit dat het stofje spermidine een langer leven bezorgt. Deze stof komt veel voor in kaas. Eerst dienden de onderzoekers de stof toe aan een groep muizen en ratten waardoor hun levensduur vergroot werd. Daarna hielden de onderzoekers een enquête onder 800 Italianen, want als er één volk veel kaas eet zijn zij het wel. De Italianen die veel sperdimine binnenkregen profiteerden daarvan: deze deelnemers hadden een lagere bloeddruk en minder kans op hart- en vaatziekten.
 

4. Herhaaldelijk afvallen is geen goed idee

Je brein begrijpt er niets van als je steeds weer fanatiek aan het afvallen slaat. Je moedigt je lijf juist aan om reserves aan te leggen. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Bristol. Het onderzoek kan verklaren waarom mensen die c aloriearme diëten volgen vaak veel te veel eten wanneer ze niet diëten en er daardoor niet in slagen om de kilo’s definitief kwijt te raken. Dus jezelf uithongeren? Helpt niet. Zorg gewoon voor een gezonder eetpatroon.
 

5. Samendrinkers blijven langer bevriend


Nog een reden om die fles wijn te ontkurken: vriendinnen die samen drinken, blijven langer bevriend. En dat verzinnen we niet zelf. De Public Assistance Hospitals of Paris deed onderzoek naar het effect van alcohol op gezondheid en het geluk van de mens. Ze verzamelden gegevens van 150.000 Franse mannen en vrouwen die op basis van de hoeveelheid alcohol die ze dronken, werden onderverdeeld in vijf groepen. Wat bleek: vrienden die regelmatig samen drinken, onderhouden langere vriendschappen. 
 

6. Diepvriesgroenten zijn niet ongezond


Diepvriesgroenten bevatten over het algemeen net zoveel of soms nog iets meer vitamines dan verse groenten. Dit komt omdat de groenten kort na het oogsten ingevroren worden. Als verse groente wat langer ligt, neemt de hoeveelheid vitamines iets af. Groenten in pot of blik bevatten iets minder vitamines dan verse, maar zijn evengoed gezond. Dus heb je in alle drukte geen tijd voor een verse hap? Geen paniek.

BN'er-moeders op Instagram

Van weekendboodschappen tot aan huiswerk: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kusje

 

Zò trots en zò gek op dit heerlijke jochie, #LUX ❤️

Een bericht gedeeld door Bettina Holwerda (@bettina_holwerda) op


Lievelingsplek

 

Mijn lievelingsplekje. #brabant #mijnthuis #familie #❤️

Een bericht gedeeld door Vivian Reijs - VIVONLINE (@vivianreijs_vivonline) op


Hard aan het werk

 

Hier wordt een boekbespreking voorbereid. #lampje

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Zou het genoeg zijn?

 

Lees ook
Boodschappen doen met drie kinderen: zo doe je dat in 15 minuten >


'Spontane foto'

 

Zie hier het resultaat van het maken van een ‘spontane foto’ 😂❤️

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Wijze woorden

 

✨door Rupi Kaur via @mothermusemag

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Prachtige foto

 

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

harde werker en moeder
Beeld: Pexels

Als advocaat staat blogger Candace Alnaji vrouwen bij die gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze zwanger zijn of kinderen hebben. ‘Hun kansen worden ontnomen omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen.’

‘Maar je kunt heel goed én een harde werker én moeder zijn’, schrijft ze op Scary Mommy.
 

Identiteit

Candace las een essay van een zwangere vrouw, waarin zij uitlegde dat zij zichzelf geen ‘moeder’ zou gaan noemen. De reden: ze wilde niet dat haar identiteit als moeder de rest van haar leven zou overschaduwen. ‘Inmiddels heeft ze een baby en beschrijft ze zichzelf in haar blogs nog steeds niet als moeder’, zegt Candace. ‘Daar is niets mis mee - iedereen moet zichzelf op zijn eigen manier uiten. Maar als ik een blog schrijf, zal ik mezelf altijd moeder noemen.’

 

Lees ook:
'Het moederschap staat gelijk aan 2,5 fulltime baan' >

 

Discriminatie

Candace is advocaat op het gebied van arbeidsdiscriminatie. ‘Voordat ik kinderen kreeg’, vertelt ze, ‘vertegenwoordigde ik moeders. Zij werden door hun werkgevers gediscrimineerd op basis van hun status als moeder. Ze werden lastig gevallen omdat ze een miskraam hadden of omdat ze leden aan een postnatale depressie.’ Sinds Candace zelf kinderen heeft, kan ze hun pijn en frustratie heel goed voorstellen. ‘Veel moeders worden hun kansen ontnomen – gewoon omdat ze het lef hadden om een kind ter wereld te brengen en vervolgens blijven werken.’
 

‘Moeder én goede werker’

Volgens Candace is het belangrijk om de huidige en toekomstige generatie vrouwen te laten zien dat je heel goed een moeder én iets anders kunt zijn. ‘Het moederschap vormt een heel groot deel van je identiteit’, legt ze uit, ‘maar daarnaast kun je ook een goede werker zijn. We hebben vrouwen nodig die zeggen: ‘Ik ben advocaat en ook een moeder. Ik ben verpleegster en ook een moeder.’ Dus of ik nou tachtig of twaalf uur per week werk, ik zal in mijn blogs altijd schrijven dat ik een advocaat, schrijfster én moeder ben.’


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >