‘Mijn vriend wil een kind, ik niet’

01.03.2023 06:41
baby_speen_kwijt

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat advies gebruiken. Elke week vertelt een lezeres daarom over haar dilemma.

Marina (29) woont samen met Tony (40) en is moeder van Valerie (3).

“Dat ik Valerie in mijn eentje zou opvoeden was duidelijk sinds de positieve zwangerschapstest. Haar biologische vader was niet klaar voor het ouderschap en verdween uit mijn leven. Niet hoe ik me moeder worden had voorgesteld, maar omdat hij maandelijks wel keurig een bijdrage overmaakt voor zijn dochter, heb ik me neergelegd bij zijn afwezigheid.

Nieuwe relatie

Sinds een klein jaar heb ik een nieuwe relatie. En hoe goed die ook voelt, ik durf een nieuwe zwangerschap niet aan. Wat als ook deze man rechtsomkeert maakt, en ik er in mijn eentje voor sta met niet één, maar twee kinderen? Dat leidt vaak tot discussies.

Mijn vriend heeft nog geen kinderen, maar wel een sterke kinderwens. Hij geeft veel om mijn dochter, maar dat is anders dan een kind krijgen van hemzelf, zegt hij. We hebben geen haast, ik ben nog jong, en misschien voelt onze relatie over een paar jaar wel zeker genoeg, waardoor mijn angst verdwijnt. Maar dat is ook een beetje wishful thinking: ik kan me niet voorstellen dat mijn besluit het bij één kind te laten nog verandert.

Lees ook – ‘Mijn vriend wil dolgraag vader worden, maar ik twijfel over een tweede leg’ >

Kinderwens

Tony viel voor mij, niet voor mijn baarmoeder, zegt hij wanneer gesprekken over zijn kinderwens hoog oplopen en ik hem adviseer een vrouw te zoeken die nog wel zwanger wil worden.

Dat is lief en fijn om te horen, maar een kinderwens kan sterk zijn: wat als hij toch besluit dat een leven zonder biologisch kind voor hem niet acceptabel is, en ons verlaat wanneer Valerie aan hem gehecht is? Op donkere momenten overweeg ik onze relatie gewoon maar te verbreken, om een breuk in de toekomst voor te zijn. Of vertrouw ik op zijn liefde voor mij en neem ik de gok dat hij ook blijft als we geen kind krijgen, samen?”

 

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.