‘Stop met kinderen vragen wat ze later willen worden’

22.04.2022 11:36
kinderen later worden brandweer

Brandweerman, juf, dokter of prinses: als je een kind vraagt wat-ie later wil worden, zijn dat zo’n beetje de antwoorden. Als het aan blogger Thao Thai ligt, stoppen we voortaan met die vraag. ‘Ballerina, tandarts of leraar zijn, is niet wie je bént. Het is een baan.’

Dít kunnen we volgens haar beter vragen.

Tandarts, ballerina en juf

De 5-jarige dochter van Thao zat bij de tandarts toen ze voor het eerst de welbekende vraag kreeg: ‘Wat wil je later worden?’ Haar antwoord was duidelijk: tandarts. Maar dat is niet haar enige carrièrepad. “Ik wil ook ballerina worden. En babyjuf”, vertelde ze. Eenmaal thuis liet het meisje er geen gras over groeien en haalde meteen haar tandartsspeelgoed tevoorschijn. Thao herinnert zich deze fase in haar eigen kindertijd nog goed. “De eerste keer dat ik mijn juf zag, wist ik: later sta ik ook voor de klas. En toen ik een karikaturist aan het werk zag, heb ik de hele zomer getekend.”

Geen identiteit, maar een baan

Het is dus niet verrassend dat Thao een echte jobhopper werd. Redacteur, barista, kinderoppas, bibliotheekmedewerker: ze kan het allemaal afvinken. “Ik denk dat mijn dochter behoefte heeft aan hetzelfde vooruitzicht: mogelijkheden”, schrijft de moeder. En dat zet Thao aan het denken: waarom vragen we kinderen zo graag wat ze later willen worden? “Alsof er een verband is tussen je identiteit en je beroep. Ballerina, tandarts of leraar zijn, is niet wie je bént. Het is een baan.”

Lees ook: Prestatiedruk bij kinderen: ‘Toen mijn kind bleef zitten, wilde ik de juf ompraten’

Toekomst vol mogelijkheden

Wat mensen volgens Thao beter aan kinderen kunnen vragen, is: ‘Wat wil je leren?’ of ‘Naar welke ervaringen kijk je uit?’ Ze hoopt haar dochter mee te geven dat ze in de toekomst genoeg mogelijkheden heeft. “Hopelijk vindt ze de veerkracht om opnieuw te beginnen, en verkeerde keuzes te maken, maar ook om te kiezen voor wat haar nieuwsgierig maakt. En als ze wel meteen haar droombaan vindt? Dan kan ik nog een hoop van haar leren.”

Bron: Scary Mommy

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram