‘De stiefmoeder van mijn kinderen ‘koopt’ ze met dure cadeaus’

25.05.2024 22:46
dilemma stiefmoeder koopt kinderen dure cadeaus

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Jolande (42) is gescheiden en moeder van Thomas (12) en Oscar (10): “Na een turbulente scheiding, staan mijn ex-man en ik op z’n zachtst gezegd niet op goede voet met elkaar. Over de opvoeding zijn we het gelukkig meestal eens, dus de kinderen ondervinden er weinig hinder van. In één ding verschillen mijn ex en ik alleen als dag en nacht: hij voedt de kinderen behoorlijk materialistisch op, terwijl ik het belangrijk vind om waardevolle dingen te ondernemen, in plaats van kopen.

Leugens

Sinds kort heeft mijn ex een relatie met een erg welgestelde vrouw. Ze is lief voor mijn kinderen, dus ik gun ze het geluk. Mijn ex verbiedt mij contact met haar, omdat hij bang is dat ik haar ‘leugens’ over hem zal vertellen. Ook daar heb ik me bij neergelegd; mijn kinderen zijn oud en zelfstandig genoeg om in geval van nood zelf contact met mij te zoeken wanneer ze bij hen zijn.

Lees ook:
‘Mijn dochter (11) is een meeloper, hoe stop ik dat? >

iPhone

Het viel me al een tijdje op dat wanneer ze met hun vader en stiefmoeder zijn, mijn kinderen altijd uit eten gaan. En gaan ze naar de film? Dan is wat ze mogen kopen aan popcorn, M&M’s en cola onbeperkt. Vooruit; hun dagen, hun regels. Maar de luxe wordt steeds gortiger. Sinds een paar maanden koopt de vriendin van mijn ex ook dure merktruien en -jassen voor mijn kinderen, die ze van hun vader overigens niet aan mogen wanneer ze bij mij zijn. Is er een nieuwe game op de markt? Ze rekent hem al af voordat mijn zoon het verteld heeft. Onlangs moest Thomas leren voor een rekentoets, wat hem niet makkelijk afging. Als-ie goed zijn best zou doen, had ze een verrassing, zei ze daarop. De dag na de toets kwam hij thuis met een gloednieuwe iPhone X. Voor de toets haalde hij overigens een vier.

Kloof

De kloof tussen wat bij mij thuis kan en mag en wat ze aan extravagante spullen krijgen toegeschoven bij hun vader, wordt steeds groter. Niet alleen wil ik niet dat mijn kinderen aangeleerd krijgen dat dure spullen belangrijk zijn; stiekem ben ik ook een beetje bang dat ze een mooi cadeautje van mij straks niet meer weten te waarderen, omdat ze te verwend worden.

Krengerige ex

Ik heb mijn kinderen uitgelegd dat dingen kopen niet gelukkig maakt, en dat liefde en kleine gebaren veel waardevoller zijn. Daar knikten ze braaf op, maar ik geloof niet dat de boodschap duidelijk aankwam. Het zit me behoorlijk dwars. Wanneer ik mijn ex erop aanspreek, roept hij dat ik me met mijn eigen zaken moet bemoeien en dat hij genoeg ‘vraagtekens’ plaatst bij bepaalde aspecten in míjn opvoeding. Ik zou het buiten hem om kunnen bespreken met zijn vriendin, maar wil ook niet de krengerige ex uithangen, die haar in de situatie betrekt. Hoe ga ik hiermee om?”

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.