Sara’s editorial: ‘We besloten het opvoedkundige roer om te gooien’

04.08.2017 11:12

Sara van Gorp (43) is hoofdredacteur van Kek Mama en moeder van zoons Ko (7) en Toon (2). Elke maand schrijft ze over zichzelf en haar gezin.

Zo. Dit moet echt helemaal anders. Mark en ik hebben een zeldzaam moment dat we a) niet hondsmoe tegen elkaar aan zitten te gapen en b) er niet twee hooligans gillend door het huis rennen zodat we geen woord van elkaar verstaan. Sterker: we liggen à deux aan een stadsstrand. Instant vakantiegevoel en een frisse blik op ons opvoedkundig geslons.

 

Geen tijd voor onszelf

Ergens onderweg zijn we samen een fulltime entertainmentfabriek geworden. En zijn we hard op weg onszelf en ons tweeën te vergeten en de jongetjes in het centrum van de wereld te plaatsen. Samen napraten na het eten? Onmogelijk want Ko en Toon tetteren overal tussendoor en hangen letterlijk op en over ons heen. Even de krant lezen? Vergeet het maar, wij zijn continu aan het lego-en, stoeien, voetballen en Stef-de-Stuntpiloten. Toon kan piepen als de beste en wij hebben hem geleerd dat dat nog zin heeft ook want na drie keer gillen krijgt hij zijn zin.

 

Opvoeden

Qua opvoeden is het bij ons altijd vakantie. Nog een ijsje? Ach, dat kan een paar keer per week echt geen kwaad. Na half negen naar bed (terwijl Ko daar bloedchagrijnig van wordt)? Tja, als we gezellig aan het klooien zijn, waarom niet. Aan dat stadsstrand bedenken we dat we er Ko en Toon eigenlijk geen plezier mee doen zo lapzwansig met grenzen om te gaan. En: onszelf ook niet. We nemen ons voor het opvoedkundige roer ernstig om te gooien. En zien er huizenhoog tegenop.

 

Nieuwe opvoedmodus

Op een maandagavond zitten Mark en ik lekker te kletsen. Als Ko en Toon beginnen te roepen, zeggen we één keer, en dan nog een keer dat ze nu echt zelf moeten spelen. Ze zitten wat te klieren met de lego. Maar dan. Dan spelen ze zowaar bijna een half uur vredig samen. Zoals mijn moeder zegt: ‘Als je echt duidelijk bent, hebben kinderen in no time door dat het serieus is en dan doen ze het ook.’

 

Vakantie

Dankzij die nieuwe opvoedmodus heb ik nu al zin in vakantie. De jongetjes na het eten laten spelen op en rond de hangmat. Zij op tijd naar bed. Wij bij een glaasje wijn bomen voor de tent.

In Kek Mama 08-2017 lees je het verhaal van Anne Broekman die thuis het consequent opvoeden al in de vingers heeft, maar het op vakantie juist laat waaien.