‘Regel grafrechten overleden kind in echtscheidingsconvenant’

04.12.2019 12:01
grafrechten regelen echtscheidingscovenant Beeld: Shutterstock

Ga je scheiden? Regel de grafrechten van een overleden kind in het ouderschapsplan of echtscheidingsconvenant, bepleit Nicole Pelser (52).

In 1999 verloor Nicole haar dochter Isa, vijf dagen na de geboorte. Omdat wetgeving bepaalt dat slechts één persoon grafrechten op zijn naam mag schrijven, is haar ex-man nu de enige met zeggenschap over het graf. Onlangs is Nicole een petitie gestart, om aandacht te vragen voor het onderwerp.

 

Zeggenschap

Nicole scheidde zes jaar geleden. Niemand wees haar op de regelgeving rond grafrechten, zegt ze. Dit jaar is het twintig jaar geleden dat Isa overleed. Omdat de grafrechten tot twintig jaar waren afgekocht, wilde de begraafplaats nu weten wat moest gebeuren met het graf. Wilden ze de rechten verlengen, of het graf ruimen? Toen ontdekte Nicole dat zij daar geen zeggenschap over had.

 

Tweede Kamer

Volgens de moeder hebben veel gescheiden ouders met een overleden kind hiermee te maken. Met de petitie wil ze aandacht vragen bij de Tweede Kamer, om de grafrechten goed te regelen. Indien vermelding in het – verplichte – echtscheidingsconvenant of ouderschapsplan juridisch niet voldoende is, hoopt ze op een wetswijziging, die het mogelijk maakt om de graf- of urnrechten op naam van beide ouders te zetten.

 

Vind jij ook dat de grafrechten van een overleden kind vastgelegd moeten worden in het echtscheidingsconvenant? Hier kun je de petitie ondertekenen.

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >