Emigreren naar Spanje

Je huis verkopen, je boeltje pakken en met je gezin een nieuw leven beginnen in een ver land. “Maar toen sloeg de crisis toe.”

Claudia Snijders (49) runt een Catalaanse delicatessenwinkel: Alegre Import. Ze is gescheiden van Edwin en heeft vier kinderen: Meggie (20), Gina (18) Enrico (14) en Luca (9). Het gezin verrtrok in 2003 naar Spanje.

“In Catalonië woonden we in een droomhuis in een typisch Catalaans dorpje. Ken je die Bertolli-reclames met mensen die in de buitenlucht aan lange tafels eten? Zo was het bij ons. Zaten we op een berg te tafelen met Spaanse vrienden terwijl de kinderen om ons heen speelden. Die vonden Spanje ook fantastisch. Ze hadden er vriendjes, en na schooltijd sprongen ze in het zwembad in onze achtertuin. Alleen onze oudste dochter Meggie had moeite met aarden. Ze was zeven toen we emigreerden en miste haar vriendinnen in Nederland. Ze houdt sowieso niet van veranderingen.

Crisis

En toen sloeg de crisis toe. Edwins bedrijf bracht van de ene dag op de andere niets meer op. De bodem van onze spaarrekening kwam in zicht. ’s Nachts lag ik wakker, maar overdag dacht ik: het komt vast goed. Alsof de zonnestralen mijn zorgen wegnamen.

Toen kreeg Edwin de kans in Nederland te werken. We grepen het met beide handen aan. Met zijn salaris konden we de rekeningen in ieder geval betalen. Het liep anders. Onze gescheiden levens, het op en neer reizen – het werkte niet. Vier jaar geleden hakten we de knoop door: we gingen weer naar Nederland. De kinderen vonden het vreselijk, maar eenmaal terug wenden ze snel. Opnieuw was het Meggie die het zwaar had: dit keer miste ze haar Spaanse vrienden. Als zestienjarige sluit je nou eenmaal minder snel nieuwe vriendschappen.

Ontheemd

Na bijna tien jaar te zijn weggeweest voelde ik me ontheemd. Al die jaren was ik optimistisch en sterk geweest, nu kon ik alleen maar huilen. Edwin pakte zijn leven sneller op. Met mij ging het minder goed en we groeiden uit elkaar. Heel zuur. Wat er ook gebeurt, we blijven altijd een gezin, was mijn motto geweest in Catalonië. Nu brokkelde dat ineens af. Daar voel ik me nog steeds schuldig over. Om mijn leven weer op de rit te krijgen, raadde de huisarts mindfulness aan. In Nederland heb je blijkbaar trainingen nodig om te leren wat de kern is van genieten. Bizar, in Catalonië deden we niet anders. Maar het heeft er wel voor gezorgd dat ik na een paar heftige jaren weer grip op mijn leven krijg.”

Lees alle portretten in Kek Mama 05-2016.

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >