Patricia’s kind wil liever alleen spelen

24.07.2019 13:02
kind wil liever alleen spelen introvert Beeld: Shutterstock

Waar de oudste dochter van Radio 100% NL- presentatrice Patricia van Liemt graag onder de mensen is, wil haar jongste liever alleen zijn. En dat vindt ze soms best lastig.

Mijn jongste dochter Phaedra kwam vorige week naar mij toe en zei: “Mam, kun je alsjeblieft tegen de oppas zeggen dat ik gewoon even alleen wil spelen?” Ik moest dat als moeder even processen, want ik ken dat zelf niet. Niet van mijn oudste dochter en eigenlijk ook niet van mezelf.

 

Introvert

Ik vroeg mezelf af, wanneer ben je eigenlijk extravert en wanneer ben je introvert? Mijn jongste dochter is duidelijk een introvert kind. Zo had ik afgelopen schooljaar een tienminutengesprek met de juf van Phaedra. Daarin deed zij melding dat ze haar eigen gang gaat, soms het liefst alleen speelt of altijd met hetzelfde meisje. Waarop ik aan de juf vroeg of ik me daar zorgen om moet maken. De juf gaf aan ze af en toe expres uit elkaar te halen zodat Phaedra wat socialer zou worden… Ik was in de war, is mijn dochter dan a-sociaal? Ze luistert goed, de kindjes uit haar klas vinden haar aardig en dat is eigenlijk juist omdat ze lekker haar eigen ding doet. Ik werd er bijna onzeker van, want dan is het toch eigenlijk juist prima zo? Laat haar zichzelf zijn in plaats van haar te dwingen iemand te zijn die ze niet is.

 

‘Is er iets aan de hand?’

Ik ben er verder ingedoken, deze rustige manier van zijn wordt vaak door de maatschappij gezien als ‘is er iets aan de hand?’ Ik kwam erachter dat een derde tot de helft van de bevolking introvert is… Dat is dus één op de twee a drie mensen die jij kent. Zij zijn allemaal op hun eigen manier slachtoffer van het feit dat ze meer van zichzelf moeten laten zien. Introverte mensen zijn op hun best als ze in een rustige, meer ingehouden omgeving zijn, waar ze kunnen werken -of in het geval van mijn dochter- kunnen spelen. Het is dus belangrijk om diegene in een omgeving te plaatsen waar hij of zij het beste uit zichzelf kan halen. Maar hier ligt meteen ook het grootste probleem: onze maatschappij is er niet op ingericht. Onze scholen zijn er niet op ingericht. Onze denkwijze is er niet op ingericht. Ze zijn ontworpen voor extraverte mensen. Sinds de twintigste eeuw denken we dat groepsdenken de beste manier van denken is. Dat daar de meeste creativiteit uit ontstaat.

 

‘Kinderen moeten samenwerken’

Als je kijkt naar de meeste klaslokalen vandaag de dag, dan zijn die ingericht in eilandjes. De kinderen moeten samenwerken. Vier à vijf kinderen die elkaar constant aankijken en waar een constante dynamiek en machtspositie heerst. Kinderen die zich graag terugtrekken om te werken of te lezen, worden vaak als buitenbeentjes beschouwd. Of soms nog erger; probleemgevallen. Uit onderzoek is ook gebleken dat de meeste leraren extroverte mensen aanwijzen als betere leerlingen, terwijl de introverte student vaak veel hogere cijfers haalt.

Het gebeurt natuurlijk ook op onze werkplekken. De muren zijn verdwenen en de kantoortuinen zijn meer een algemeen begrip dan uitzondering geworden. We zijn constant onbedoeld deel van een gesprek. Voor extraverte mensen is dit misschien geen probleem en halen ze juist creativiteit uit deze omgeving, maar voor introverte mensen is dit verre van ideaal.

Begrijp me niet verkeerd, dit is geen oproep om niet meer samen te werken. Maar het betekent wel dat we introverte mensen en in mijn geval mijn dochter wat vaker hun gang moeten laten gaan en niet moeten opleggen om per se in groepsverband te moeten samenzijn. Ik geloof dat zij het beste tot oplossingen en dus ook een bijdrage komt als ze gewoon af en toe alleen mag spelen.

 

Patricia van Liemt is ‘radiomeisje’ bij 100% NL en trotse moeder van twee dochters. In ‘Dagboek van een moeder’  draagt ze elke week een zelfgeschreven, grappige en herkenbare column voor.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van fijne aanbiedingen.​​