‘Paaldansen is mijn uitlaatklep’

29.08.2019 13:08
paaldansen portret Ilse

Superlenig zijn komt niet alleen van pas in het indoor speelparadijs. Een moeder die de spagaat kan, levert je kinderen ook veel speelkameraadjes op.

Ilse Schoonkind (34) is getrouwd met Alex, moeder van Wolf (2,5) en zwanger van haar tweede kind.

“Het liefst paaldans ik iedere dag. Het is mijn uitlaatklep, ik word onrustig als ik het een paar dagen niet heb gedaan. Vakanties zijn wat dat betreft best een uitdaging, al is het makkelijker nu ik moeder ben – gewoon een speeltuin opzoeken en samen met mijn zoontje in het klimrek gaan hangen.
 

Paaldansen

Als kind was ik al gek op dansen, ik zat onder meer op twirling, jazzballet en streetdance. Rond mijn zestiende kwam ik terecht bij een gogo dansschool en leerde ik freestyle te dansen op een podium. Daar ontmoette ik een paaldanseres – ik trad tijdens haar act op als achtergronddanseres. Na afloop vroeg ze of ik ook wat trucjes wilde proberen. Ik vond het geweldig en amper een maand later deed ik al mee in een grote show onder mijn stagenaam Elisa Jo. Ik heb daarna jarenlang opgetreden en meegedaan aan wedstrijden, maar ben nu vooral druk met mijn paaldansstudio’s waar ik ook lesgeef. Eerst was ik trouwens helemaal niet lenig. Hing ik aan die paal en wilde ik mijn tenen aanraken, kwam ik niet verder dan mijn knieën. Nog steeds train ik veel om lenig te blijven. Thuis hou ik stretchsessies voor de tv, dan zet ik Netflix aan en ga ik in de spagaat zitten – ik noem het altijd stretchflix.
 

Lees ook
Wendy is stuntvrouw: ‘Ik sprong zonder parachute uit een helikopter’ >

 

Sport

In het begin vonden mensen het gek dat ik aan paaldansen deed – vijftien jaar geleden werd het vooral geassocieerd met stripclubs. Ik heb echt moeten uitleggen dat het een sport is en het verder gaat dan om een paal heen kronkelen. Veel oefeningen zijn hartstikke ingewikkeld. En je krijgt eelt op allerlei plekken; ik heb weleens met een eeltverwijderaar mijn knieholtes staan raspen – daar is niks erotisch aan.

Mijn man vindt het tof dat ik dit doe, hij noemt het mijn spannende kant. Sommige mensen vinden hem een ‘mazzelaar’, die denken bij paaldansen nog steeds aan allerlei wilde dingen. Alex blijft er overigens nuchter onder. ‘Je praat wel anders als je al die blauwe plekken ziet’, grapt hij dan.

‘Mama paaldansen’, was een van de eerste dingen die mijn zoontje zei op het kinderdagverblijf – toen stonden de leidsters wel even te kijken. Maar voor hem is het de normaalste zaak van de wereld. En hij heeft ook profijt van z’n lenige moeder, bijvoorbeeld als we in een indoor speelparadijs zijn – waar veel ouders aan de kant blijven staan, wurm ik me met gemak door al die toestellen heen. Je wordt er dus nog lekker speels door ook.”
 

De hele portrettenserie staat in Kek Mama 08-2019.

 

 

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!