Wil je eigenlijk gezonder leven maar vind je de eerste stap lastig?​ ​​​​Je bent niet de enige. In deze serie verhalen ontmoet je drie vrouwen die besloten met dat dilemma aan de slag te gaan.

Nicole (42) is verloofd met Manuel (44) en moeder van Sara (5) en Alex (3). Door van haar passie haar werk te maken, bleef er bijna geen tijd over voor het gezin. Daar moest verandering in komen.

“Acht jaar geleden begonnen mijn vriend en ik een massageschool. Een langgekoesterde droom. We werkten veel, ook in de avonden en weekenden, en gingen regelmatig naar Thailand voor retreats en bijscholing. Ons bedrijf groeide ontzettend hard. Als ik na een avond lesgeven thuiskwam, was ik nog urenlang mails aan het beantwoorden. Hoe fijn ik mijn werk ook vond, op den duur werd het te vermoeiend. Want ondertussen hadden we ook twee kinderen gekregen, die we vooral vaak naar de opvang brachten. Ik wilde meer tijd met hen doorbrengen. En met Manuel. We waren weliswaar altijd samen, maar dan ging het altijd over ons werk.”

Samen eten

“Gelukkig dacht Manuel er precies hetzelfde over. We besloten samen te gaan zitten en schreven op wat we écht belangrijk vonden in ons leven. De kinderen stonden op nummer één, maar we hadden ook weleens behoefte aan een avond voor ons samen. Maar goed, dat betekende wel dat we ons leven anders moesten gaan organiseren.

‘We begonnen met opschrijven wat we belangrijk vonden in ons leven’

Het was lastig: veel workshops en massages waren al gepland en ook de lessen stonden vast. De eerste stap was daarom klein: we begonnen onze lessen ’s avonds een uur later, zodat we in ieder geval als gezin samen konden eten. Fijn, maar ook best spannend. Wat als klanten niet meer zouden komen? Gelukkig keek niemand er raar van op. De volgende stappen gingen daarom soepeler. We namen extra mensen aan, zodat ik een dag minder kon gaan werken om bij de kinderen te zijn. We maken nu zelfs tijd vrij in onze agenda om op vakantie te gaan – dat wat vroeger ondenkbaar.”

Valkuilen

“Natuurlijk zijn er soms valkuilen en zit ik toch weer ineens tot ’s avonds laat achter mijn computer. Dan spreek ik mezelf even streng toe en denk ik aan de doelen die ik heb opgesteld. Dat werkt. De grootste winst is dat de sfeer in huis alleen maar beter is geworden nu we ons ritme hebben aangepast. Ik heb meer energie en ben daardoor een leukere moeder voor mijn kinderen.”

Nicole zette eerder de eerste stap om meer tijd voor haar gezin in te plannen. Houdt ze het vol?

“Wat was het fijn dat we naar onze prioriteiten hebben gekeken en er serieus naar hebben gehandeld. Natuurlijk hebben we geluk met ons eigen bedrijf. Als massagetherapeut en massageleraar kunnen we ons werk flexibel indelen. We houden nu tijd over voor elkaar, de kinderen, studeren, sporten en reizen. Echt broodnodig als je het mij vraagt.”

Meer doelen

“Had ik het maar eerder gedaan, denk ik weleens. Maar we mogen niet klagen, want ik merk dat onze balans tussen werk en gezin eigenlijk bijna perfect is. Toch heb nog meer doelen. Ik zou het liefst altijd vrij willen zijn als de kinderen vrij zijn, dus alle vakanties en als ze uit school komen. Daar werken we nu hard aan.”

Schrijfsessie

“Wil je ook meer balans in je werk en gezin? Ga er – met je partner – eens voor zitten. Schrijf apart van elkaar de dingen op die je echt belangrijk vindt in het leven. Kijk vervolgens hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit stap voor stap kunt realiseren. Dat kunnen rigoureuze stappen zijn, zoals een andere baan zoeken, of een eigen bedrijf opzetten zodat je meer baas bent over je eigen tijd. Denk niet meteen: nee! Als je weet wat je wilt en er goed over nadenkt, is het denk ik haalbaar - al is het maar in kleine stapjes.”

'Mens, wat ben je mooi als je probeert' 

Geïnspireerd? Ontdek Menzis SamenGezond en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om die eerste stappen te zetten en jezelf gemotiveerd te houden. 

BN'er-moeders op Instagram

Van stedentrips tot klussen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Prachtige foto


Het gouden uurtje meepakken


Wandelen met papa

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Trots aan de wandel met papa 💙 #inlove #dadandson #otis @jonkarthaus #perfectsaturday

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Ah, daar is de make up

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Oooow ok.... daar is mijn Make Up! #trendsetter #wenkies

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) opLees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 


Aan het klussen

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Klussen klussen klussen💪🏻🙌🏻 #familiehuis #verbouwen

Een bericht gedeeld door Marly Van der Velden (@marlyvd) op


Nieuw familielid

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verliefd! 🖤🐾🖤 @luckysmit1

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op


Genieten in New York

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onwijs aan het genieten in NY! The big 🍏 Samen met m’n lieve zus @jettekevanlexmond

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op


En softijs in Tokio

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Softijs in Japan is niet gewoon🍦Zoals met alles in dit land masteren ze alles tot in perfectie. De baguette is hier beter dan in Frankrijk, de pizza beter in Italië en de vis bij de supermarkt verser dan bij onze viswinkel. Dit ijsje is van rauwe melk gemaakt maar ze hebben ook smaken zoals cheesecake. De smaak en structuur is off the ying yang. Ik heb hier softijs gegeten met 35% vet wat het zou moeten classificeren als slagroom. Het soms bijna stressvol hoeveel goed eten er is. Je kan nooit alles eten🤦🏻‍♀️ Maar ik zal proberen zoveel mogelijk te eten en te laten zien aan je. Binnenkort op @24kitchen_nl 😘 #japan #softserve #cheesecake #milk #tokyo #icecream

Een bericht gedeeld door Miljuschka (@miljuschka) op

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

column-malu
Beeld: Marco Kolanus

De kinderarts van het consultatiebureau vindt dat Mack qua spierkracht achterloopt ten opzichte van andere baby’s, maar als ze ons vervolgens naar de fysio doorverwijst, blijkt er niets met ‘m aan de hand…

Ik schrik me kapot als we op het consultatiebureau een brief vol ingewikkelde Latijnse benamingen in onze handen gedrukt krijgen. “Extra oefeningen heeft-ie echt nodig hoor”, zegt de arts. “Dat nekje wiebelt mij te veel. En trouwens, vanuit liggende positie neemt hij z’n hoofd nog niet mee en dat zou hij wel al moeten kunnen.” Mijn vraag of dit niet te maken heeft met het feit dat Mack met 37 weken geboren is, wuift ze vluchtig weg.

 

Goed, fysio. ‘Kan vast geen kwaad’, denk ik maar zodra we weglopen.

 

'Te lage spierspanning'

Eenmaal thuis kom ik er na wat speurwerk achter dat de niet-te-ontcijferen termen in de verwijsbrief zoveel betekenen als ‘slappe baby’ en ‘te lage spierspanning’. En toegegeven: ik hoef nog net niet aan de zuurstof. Mankeert hij nu iets ernstigs? Moeten we hem dagelijks uitputten met lastige oefeningen? En wat nu als hij op z’n eerste verjaardag nog niet zelfstandig kan zitten? Gelukkig heb ik een vriend die, ook al zou ons complete appartementencomplex in de hens vliegen, de kalmte bewaart: hij stelt me gerust en maakt een afspraak met een fysiotherapeut in de buurt.

 

Vakantiefoto's op Facebook

Een paar dagen later zitten we met Mack bij Eline. Ze stelt zich voor, vertelt wat ze doet, waar ze vandaan komt (wat ik overigens al lang weet, want een uur eerder bladerde ik nog door haar vakantiefoto’s op Facebook - ik móet immers weten wie er aan de ledematen van m’n kind gaat sjorren…) en legt Mack op de behandeltafel. Na nog geen drie minuten stelt ze ons gerust: “Geen zorgen, ik zie niets geks bij ‘m. Hij doet het prima.”

 

Lees ook
Alles wat je wilt weten over de bezoekjes aan het consultatiebureau >

 

'Geef 'm de tijd'

Hoor ik dit nu goed? Niets geks? Prima? En waar kwam dat ‘slappe baby’- en ‘lage spierspanning’-verhaal dan vandaan? Eline legt uit: “Je moet Mack even de tijd geven om te doen wat je van ‘m vraagt en die tijd hebben ze op het consultatiebureau nu eenmaal niet. Na één keer tillen denken ze misschien dat-ie het niet kan, maar kijk: hij tilt z’n hoofd gewoon op hoor, zonder hulp.”

 

Bezorgd voor niets

Vriend knikt tevreden en ik haal opgelucht adem. En als Eline vervolgens oppert een brief naar het consultatiebureau te sturen met daarin háár bevindingen, kan mijn dag helemaal niet meer stuk. Zie je wel: dagenlang bezorgd voor niets. Maar goed, ook daar ben je moeder voor…

 

Malu Pesulima is webredacteur bij Kek Mama en woont samen met Romano. Zoon Mack is inmiddels bijna vijf maanden oud.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >