In samenwerking met Kek Mama

Nicole (42): ‘Ik wilde meer tijd doorbrengen met mijn kinderen’

08.12.2017 10:28

Wil je eigenlijk gezonder leven maar vind je de eerste stap lastig?​ ​​​​Je bent niet de enige. In deze serie verhalen ontmoet je drie vrouwen die besloten met dat dilemma aan de slag te gaan.

Nicole (42) is verloofd met Manuel (44) en moeder van Sara (5) en Alex (3). Door van haar passie haar werk te maken, bleef er bijna geen tijd over voor het gezin. Daar moest verandering in komen.

“Acht jaar geleden begonnen mijn vriend en ik een massageschool. Een langgekoesterde droom. We werkten veel, ook in de avonden en weekenden, en gingen regelmatig naar Thailand voor retreats en bijscholing. Ons bedrijf groeide ontzettend hard. Als ik na een avond lesgeven thuiskwam, was ik nog urenlang mails aan het beantwoorden. Hoe fijn ik mijn werk ook vond, op den duur werd het te vermoeiend. Want ondertussen hadden we ook twee kinderen gekregen, die we vooral vaak naar de opvang brachten. Ik wilde meer tijd met hen doorbrengen. En met Manuel. We waren weliswaar altijd samen, maar dan ging het altijd over ons werk.”

Samen eten

“Gelukkig dacht Manuel er precies hetzelfde over. We besloten samen te gaan zitten en schreven op wat we écht belangrijk vonden in ons leven. De kinderen stonden op nummer één, maar we hadden ook weleens behoefte aan een avond voor ons samen. Maar goed, dat betekende wel dat we ons leven anders moesten gaan organiseren.

‘We begonnen met opschrijven wat we belangrijk vonden in ons leven’

Het was lastig: veel workshops en massages waren al gepland en ook de lessen stonden vast. De eerste stap was daarom klein: we begonnen onze lessen ’s avonds een uur later, zodat we in ieder geval als gezin samen konden eten. Fijn, maar ook best spannend. Wat als klanten niet meer zouden komen? Gelukkig keek niemand er raar van op. De volgende stappen gingen daarom soepeler. We namen extra mensen aan, zodat ik een dag minder kon gaan werken om bij de kinderen te zijn. We maken nu zelfs tijd vrij in onze agenda om op vakantie te gaan – dat wat vroeger ondenkbaar.”

Valkuilen

“Natuurlijk zijn er soms valkuilen en zit ik toch weer ineens tot ’s avonds laat achter mijn computer. Dan spreek ik mezelf even streng toe en denk ik aan de doelen die ik heb opgesteld. Dat werkt. De grootste winst is dat de sfeer in huis alleen maar beter is geworden nu we ons ritme hebben aangepast. Ik heb meer energie en ben daardoor een leukere moeder voor mijn kinderen.”

Nicole zette eerder de eerste stap om meer tijd voor haar gezin in te plannen. Houdt ze het vol?

“Wat was het fijn dat we naar onze prioriteiten hebben gekeken en er serieus naar hebben gehandeld. Natuurlijk hebben we geluk met ons eigen bedrijf. Als massagetherapeut en massageleraar kunnen we ons werk flexibel indelen. We houden nu tijd over voor elkaar, de kinderen, studeren, sporten en reizen. Echt broodnodig als je het mij vraagt.”

Meer doelen

“Had ik het maar eerder gedaan, denk ik weleens. Maar we mogen niet klagen, want ik merk dat onze balans tussen werk en gezin eigenlijk bijna perfect is. Toch heb nog meer doelen. Ik zou het liefst altijd vrij willen zijn als de kinderen vrij zijn, dus alle vakanties en als ze uit school komen. Daar werken we nu hard aan.”

Schrijfsessie

“Wil je ook meer balans in je werk en gezin? Ga er – met je partner – eens voor zitten. Schrijf apart van elkaar de dingen op die je echt belangrijk vindt in het leven. Kijk vervolgens hoe je ervoor kunt zorgen dat je dit stap voor stap kunt realiseren. Dat kunnen rigoureuze stappen zijn, zoals een andere baan zoeken, of een eigen bedrijf opzetten zodat je meer baas bent over je eigen tijd. Denk niet meteen: nee! Als je weet wat je wilt en er goed over nadenkt, is het denk ik haalbaar – al is het maar in kleine stapjes.”

‘Mens, wat ben je mooi als je probeert’ 

Geïnspireerd? Ontdek Menzis SamenGezond en maak het jezelf zo makkelijk mogelijk om die eerste stappen te zetten en jezelf gemotiveerd te houden.