‘Nee, het gaat niet goed met mij, en met jou ook niet’

18.09.2019 12:18
nee het gaat niet goed met mij of jou Beeld: Shutterstock

Hoe gaat het met je? Goed? Onzin natuurlijk, want als ouders zijn we collectief uitgeput, en het wordt tijd dat we dat gewoon eens uitspreken, vindt blogger Christine Organ.

Al die beleefdheden; Christine weet niet waarvoor ze nodig zijn, schrijft ze. “Want terwijl we de schijn ophouden voor elkaar en roepen hoe goed het gaat, zijn we gesloopt van het rennen en vliegen. Van het knutselen van perfecte verjaardagsuitnodigingen tot in het holst van de nacht, van het smeren van lunchpakketten voor de volgende dag, van de eindeloze stroom aan mails beantwoorden.

 

Niet gedoucht

In werkelijkheid hebben we ons al twee dagen niet gedoucht, we zijn al minstens een halfjaar niet naar de kapper geweest en in onze boodschappenkarretjes ligt meer suiker en kant-en-klaar voedsel dan verantwoord is. En ondertussen vragen we ons af hoe het anderen toch allemaal zo makkelijk af gaat, dat runnen van een gezin én baan. Hoe het kan dat het zo góed gaat met iedereen, terwijl de boog bij jou altijd gespannen staat.”

Je zou er onzeker van worden, stelt ze. “Klaarblijkelijk ben jij de enige die eigenlijk geen idee heeft van waar ze mee bezig is en dat hele ouderschap vast volledig verknalt. Terwijl je niets liever zou willen dan horen dat anderen het óók zwaar vinden, soms, en dat je het gewoon hartstikke goed doet als moeder.”

 

Lees ook:
Deze hilarische ‘memes’ vatten het leven van een moeder perfect samen >

 

Stop met de wedstrijdjes

Laten we eens wat liever zijn voor onszelf, stelt Christine voor. “Sta je zelf toe om af en toe gewoon eens in te storten. Vraag om hulp wanneer dat nodig is. En laten we stoppen met wedstrijdjes wie de beste ouder is. Niemand hoeft de perfecte moeder te zijn: goed genoeg is prima.”

Niet dat je de boel meteen moet laten hangen, benadrukt ze, maar de druk mag er wel vanaf. “Soms is het al een hele prestatie dat je iedereen ’s ochtends op tijd de deur uit hebt in twee dezelfde sokken. Daar heeft echt niemand nog een kunstige creatie in zijn broodtrommeltje bij nodig, en er zijn nog geen doden gevallen omdat kinderen drie dagen dineerden met pizza en snoepworteltjes. En ja: zwemles telt ook als een keer in bad.”

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.