‘Moet ik mijn zoon (10) stimuleren met jongens te spelen, terwijl hij liever met meisjes is?’

05.01.2021 13:32
dilemma zoon met jongens meisjes spelen Beeld: Shutterstock

Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.

Sanne (36) is getrouwd met Mark (44) en moeder van Niels (10) en Tim (6).

“Vanaf het moment dat onze zoon Niels leerde om mét kinderen te spelen, in plaats van ernaast, speelt hij met meisjes. Hij was nooit een rauwdouwer; vond weinig aansluiting bij jongens. Niels houdt niet van voetbal, geeft überhaupt niets om sport, is gevoelig en kletst liever met zijn leeftijdsgenoten dan dat hij iets actiefs onderneemt.
 

Liever shoppen dan actief

Ik vond het altijd wel gezellig, een zoon die een hoop dingen doet die dochters ook doen. Hij houdt van shoppen, complimenteert me met mijn kleding, gaat graag naar het theater, laat stoeien liever over aan zijn broertje en kruipt in plaats daarvan bij mij op de bank.

Nu zit hij in groep 7, en begint het feit dat hij alleen aansluiting vindt bij meisjes, tegen hem te werken. Voor de zomervakantie werd de toon gezet, toen één van de jongens van de klas hem uitschold voor ‘homo’ en ‘watje’. En sinds het nieuwe schooljaar is begonnen, lijkt hij niet meer van dat stigma af te komen. Hij komt al twee weken huilend thuis.
 

Lees ook:
‘Is het normaal dat mijn vriend op vakantie vijf keer dag met zijn ex appt?’ >

 

Mannelijke kant

Niels heeft nooit echt geprobeerd met jongens af te spreken, dus probeer ik hem te stimuleren om af en toe toch een mannelijke klasgenoot uit te nodigen. Dan stel ik de rustigere types voor, niet de populairste jongens van de klas. Misschien dat hij met hen zijn mannelijke kant wat meer ontwikkelt, denk ik dan.

Mijn man Mark ziet daar de noodzaak niet van. ‘Het zit gewoon niet in hem, hij ís waarschijnlijk ook homo’, roept hij laconiek. Hij heeft er geen last van dat alleen Tim meedoet met de ‘mannendingen’ van zijn vader. Maar ik wil dat Niels zijn identiteit in alle vrijheid ontdekt, en niet dat zijn omgeving allerlei labels en vooroordelen opplakt. Al snap ik ook wel dat mijn behoefte hem aan mannelijke leeftijdsgenoten te koppelen, evengoed bevooroordeeld is.
 

Harde wereld

De juf zegt dat het wel vaker voorkomt dat sommige jongens alleen met meisjes spelen, en andersom. Dat ik daar geen conclusies aan moet verbinden, omdat het op de middelbare school, wanneer hormonen een rol gaan spelen, helemaal anders kan zijn. Maar ik wil niet dat Niels tegen die tijd al ‘gekleurd’ is. Als hij nu nooit leert om met jongens te spelen, hoe komt hij dan mee met jongens in een hardere wereld als die van de brugklas? Ik snap dat ik mijn zoon niet kan dwingen om te spelen met kinderen met wie hij geen klik voelt. Maar moet het dan helemaal op zijn beloop laten, of af en toe toch jongetjes zoeken die bij hem passen?”

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.