bankrekening parttime werken
Beeld: Unsplash

Eva en haar man werken allebei parttime omdat ze zo veel mogelijk zelf voor hun kinderen willen zorgen. Dat kan prima, want op de spaarrekening staat een leuk bedrag en de hypotheek is laag.

Eva (33) werkt drie dagen per week als beleidsmedewerker en is moeder van twee dochters van 4 en 2.

“Na jaren verbouwen, ontbijten op zolder en struikelen over schuurmachines, is ons huis eindelijk af. We kochten het voor drie ton en hebben het verbouwd voor € 120.000. Dat bedrag hebben we bij elkaar gespaard, mijn vader heeft ons geld geleend en dan erfde ik van mijn tante ook nog eens € 30.000. Onze hypotheeklasten zijn € 850, en we lossen € 650 euro per maand af om later zo min mogelijk schulden te hebben.
 

De kost gaat voor de baat uit

Marten en ik zijn allebei opgevoed met het devies: de kost gaat voor de baat uit. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik negen jaar was, maar het ontbrak ons vroeger aan niks. Mijn vader is specialist, mijn moeder fysiotherapeut. We gingen niet op wintersport of zo, hoewel vooral mijn vader dat met gemak kunnen betalen. Mijn man en ik leven op dezelfde manier. Zo vieren we onze vakanties in het huisje van mijn vader en zijn vrouw op Texel. Waarom zou je kleine kinderen de halve wereld over slepen als ze volmaakt tevreden zijn met water en zand?
 

Spaarrekening

We sparen tussen de € 500 en € 1000 per maand. Onze bonussen, dertiende maand en vakantiegeld storten we op de spaarrekening. Ook na de verbouwing hebben we daardoor nog steeds een aardig saldo op de bank. Marten verdient als accountmanager € 3150 netto per maand; mijn salaris is € 1750 voor drie dagen per week.

Veel geld zo bij elkaar, maar als je het vergelijkt met vrienden uit mijn studententijd is het niet eens zoveel. Als advocaat of beleggingsadviseur verdienen zij nog een stuk meer. Maar zij werken dan ook fulltime. Mijn man en ik hebben andere keuzes gemaakt omdat we allebei zo veel mogelijk bij de kinderen willen zijn. Ik twee dagen per week, Marten één dag. Het is een van de dingen die ik zo leuk vind aan hem; hij is een geduldige vader die ’s avonds het eten klaar heeft staan als ik uit mijn werk kom.
 

Lees ook
Bankrekening: 'Mama, misschien moet je nu toch echt eens gaan sparen' >

 

Geen tijd om te lummelen

Ik schrijf beleidsrapporten in opdracht van de overheid. Ik maak er misschien wat minder dan toen ik fulltime werkte, maar de kwaliteit is onveranderd. Ik werk efficiënter sinds ik moeder ben. Heb geen tijd om te lummelen. Alles moet af in die 24 uur, en het gaat om maatschappelijk wezenlijke onderwerpen die soms grote gevolgen hebben voor anderen.

De meisjes gaan een dag per week naar de opvang en onze moeders passen ieder een dag op. Ik besteed mijn geld liever aan een mooie designbank of antieke lamp dan aan een schoonmaker. Niemand poetst ons huis zo goed als ik. Het is mijn manier om mijn hoofd leeg te maken. Strijken bijvoorbeeld, dat is gewoon meditatief.

Marten en ik leggen ieder maandelijks € 250 apart als zakgeld voor onszelf. Ik besteed dat vooral aan kleding. Laatst kocht ik een gouden ring voor € 200 die dan wel weer € 400 was afgeprijsd. Aan weekendjes weg met zijn tweeën geven we ook graag geld uit: de laatste keer waren we € 600 kwijt.
 

Tot de kern komen

In mijn vrije tijd volg ik een opleiding tot intuïtief coach. Ik ben onderzoekend van aard, probeer altijd tot het gaatje te gaan om te ontdekken hoe iets precies zit. Ik geloof dat je aan iemands lichaam af kunt lezen hoe het met diegene gaat. Sinds mijn studententijd geef ik al healing­ en geleide mediatiesessies. Ik heb me ook verdiept in intuïtief ouderschap. Hoe komt het dat je op het ene kind sneller geïrriteerd reageert dan op het andere? En hoe kun je dat veranderen?

Kinderen hebben een enorme verbeeldingskracht. Als ik mijn dochters ’s avonds naar bed breng en uitleg dat ze hun hoofdje leeg kunnen maken door hun zorgen in een ballonnetje te stoppen en dat ballonnetje los te laten, kunnen ze zich daar van alles bij voorstellen. Op een dag zou ik best mijn werk willen maken van het coachen.
 

Voor honderd procent

Dat ik geen euro van de erfenis van mijn tante voor mezelf heb gehouden, vind ik logisch. Marten en ik gooien alles op één hoop. We zijn zeven jaar geleden niet voor niets in gemeenschap van goederen getrouwd. Ik ben mij ervan bewust dat 35 procent van alle huwelijken eindigt in een scheiding. Maar wij kozen zeven jaar geleden niet voor 35 procent voor elkaar, maar voor honderd procent.”


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

tips-gewichtscoach-afvallen-niet

Door die schappen vol met pepernoten en kerstkransen ben je waarschijnlijk nog lang niet bezig met de nieuwjaarsvoornemens. Hoeft ook niet, maar mócht je je op 1 januari toch bedenken, dan heb je ongetwijfeld wat aan deze tips van gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Leef niet volgens de regels van een ander


Je eetpatroon van de ene op andere dag omgooien? Echt. Niet. Doen. Dit houdt niemand vol. De kans dat je na een paar dagen weer in je oude patroon valt, is groot. Afvallen gaat in kleine stappen: luisteren naar je lichaam, eigen keuzes maken. Dus niet opeens gaan leven volgens de regels van een ander. Of dat nu Sonja Bakker, Fajah Lourens of Rens Kroes is. Blindelings anderen volgen, doe je alleen maar tijdelijk. Daar gelooft Mieke niet in: "Je moet in jouw huidige leven, met de dingen die jij lekker vindt en die bij jouw gezinssituatie passen, een manier zoeken om in balans te blijven", legt ze uit. "Je hebt simpelweg drie knoppen om aan te draaien: ‘meer bewegen', ‘minder eten' en ’snelheid van afvallen'. Zorg dat je deze drie factoren in een evenwicht brengt waarmee je tevreden afvalt, eet en beweegt. Dát werkt. En dan hoef je nooit apart te eten van je gezin en eet je nog steeds de dingen die jij lekker vindt."
 

Lees ook
5 steengoede afvaltips voor de laatste 5 kilo

 

 

2. Laat lekkere dingen niet altijd staan


Bijna elk dieet draait om wat je allemaal níet meer mag eten. Je start daardoor met een negatieve kijk op afvallen: jij moet weer streng zijn en afzien. Niet doen: regievol afvallen is veel leuker dan machteloos overeten. Draai je mindset om: Jij mag alles eten, je wilt het niet langer. Je kiest ervoor om slanker te worden (en te blijven). Als je zo redeneert, ben je zelf de baas over je eetgedrag en heb jij de regie. Er zijn geen verboden middelen, want als je geen chocola mag, wil je het juist. Dan ben je alleen maar bezig met al die lekkere dingen die aan jouw neus voorbijgaan en da's zonde. Je mag alles, je kiest zelf. Niet meer al het lekkers, wel het allerlekkerste. Dan val je af en eet je super lekker, ja, ook wijn en chocola.
 

 

3. Roep niet de hele dag 'arme ik'

'Alle slanke mensen kunnen altijd alles eten': arme ik. 'Zij vallen veel sneller af': arme ik. 'Oh, ik moet wéér streng zijn': arme ik. Stop met deze negatieve gedachten, want blijf je 'arme ik' roepen, dan zal het jou niet lukken om lange tijd op je gewicht te blijven: niemand kan een heel leven afzien. Dus stuur ‘arme ik’ de deur uit. Stop met vergelijken en kies het eetgedrag waar jij blij van wordt. Pak de regie. Jij bepaalt wat je in je mond stopt. Je hebt een keuze. 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

Editor's note: dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

BN'er-moeders op Instagram

Van lampionnen tot rockster: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Kleine beer

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

🍂🐻

Een bericht gedeeld door DOCHTER DRE (@roxeannehazes) op


Trots

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Je begrijpt zeker wel hoe trots ik ben 😉❤

Een bericht gedeeld door Noëlle (@noellesomogyi) op


Outfit of the day

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Mag ik ‘bijna weekend’ alvast droppen?! #duurtlang #kommaardoor #almostweekend #lotd #autumnlook

Een bericht gedeeld door Carolien Karthaus-Spoor (@carolienkarthaus_spoor) op


Die heeft trek

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Volgens mij heb ik lekker gekookt.....

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >


Moeders on tour


Minoes

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Georgina Verbaan (@gverbaan) op


Kleine rockster

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Gypsy King 🎶

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op


Sint Maarten

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sinte, Sinte Maarten De 🐄🐄 hebben staarten De 👭 hebben rokjes aan Daar komt Sinte Maarten aan

Een bericht gedeeld door Nicolette van Dam (@nicolettevandam1) op

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >