Aan alle single moeders: ‘Eis méér van een nieuwe man, niet minder’

08.11.2023 12:49
zo reageerden kinderen weer daten Beeld: Shutterstock

Relatie- en datingexpert Tim Veninga van Mannengeheim beantwoordt voor KekMama.nl de meest prangende vragen van lezers over mannen, relaties en liefde. Vandaag: ‘Ik ben sinds kort single mom. Hoe kijken mannen aan tegen vrouwen met kinderen?’

‘Weer opnieuw beginnen met daten kan spannend zijn. Sommige vrouwen denken dat het moeilijker is om weer een partner te vinden, nu ze moeder zijn. Ik kan je vertellen: dat is niet zo. Goede, aantrekkelijke en succesvolle mannen gaan dagelijks relaties aan met alleenstaande moeders. Dat die vrouwen kinderen hebben is geen probleem voor die mannen. Sommige mannen vinden het zelfs wel aantrekkelijk. Zelfstandigheid is sexy. Zo nu en dan zie je misschien ‘niet geïnteresseerd als je kinderen hebt staan op een datingprofiel. Maar ik heb ook weleens ‘geen vrouwen boven de 1,60’ gezien.

Veel van mijn mannelijke cliënten zijn niet vies van een avontuurtje met de single mom. Maar als de relatie serieuzer wordt ontstaan er problemen. Sommige mannen – vooral de mannen die zelf geen kinderen hebben – overschatten zichzelf enorm. Ze hebben een middag op hun kleine nichtje gepast. Het nichtje heeft het overleefd. Hoe moeilijk kan het zijn? Ze zijn totaal niet voorbereid op wat er allemaal bij komt kijken. Een ex die altijd in de picture is. Niet zomaar even een weekendje Parijs. Stiefvaders krijgen de lasten, maar niet altijd de lusten. Wel huilbuien, geen knuffels. Dat moet hij wel aan kunnen.

Als alleenstaande moeder ben je op zoek naar een stiefvader

Dit is het eerste wat ik als coach bespreek met alleenstaande moeders. Je bent op zoek naar een stiefvader. Hoe goed je het nu ook doet in je eentje. Hoe weinig je ook denkt een man nodig te hebben. Zodra hij bij jou in huis woont veranderen er dingen.

Je hoopt toch echt wel dat hij ingrijpt wanneer er iemand rond rent met een schaar. Je verwacht niet dat hij drie dagen per week in de kroeg zit, terwijl jij alleen op de bank zit. Het zou toch wel prettig zijn als hij niet 25% van de van de hypotheek betaalt omdat “jij en de kinderen met zijn drieën zijn. Je wilt uiteindelijk een gelijkwaardige relatie. In een relatie steun je elkaar. Je moet op elkaar kunnen leunen. Dus zelfs als je nu geen man nodig hebt, wil je wel dat hij je helpt bij dingen die voor jou belangrijk zijn. Je wilt wel dat hij een goede band opbouwt met jouw kinderen.

“Stiefvaders krijgen de lasten, maar niet altijd de lusten. Wel huilbuien, geen knuffels. Dat moet hij wel aan kunnen”

Goed in de markt

Een klein groepje acht zichzelf niet geschikt voor alleenstaande moeders. Dat is prima. Wezen alle ongeschikte partners zichzelf maar van tevoren af. Dat zou een hoop tijd en energie schelen. Er blijven nog steeds meer dan genoeg mannen over. Je hebt nog steeds alle keus van de wereld. Er is absoluut geen reden om te denken dat je ineens onaantrekkelijk bent. Of afgeschreven. Sommige van mijn vrouwelijke cliënten denken helaas soms wel. Ze denken dat geen enkele ‘leuke’ man interesse in ze heeft. Ze denken dat ze minder waard geworden zijn. Ze doen zichzelf in de aanbieding, denken genoegen te moeten nemen met middelmatige mannen. Ze plakken nog net geen 35% sticker op hun Tinderprofiel. Ze denken dat ze zich niet kunnen veroorloven om kritisch te zijn.

“Single moms plakken soms nog net geen 35% sticker op hun Tinderprofiel, omdat ze denken zich niet te kunnen veroorloven kritisch te zijn”

Mijn advies is het tegenovergestelde;

Eis méér, niet minder

Als je een langetermijn-partner zoekt voor een samengesteld gezin is er meer belangrijk. Een goede kop en een mooi lijf was misschien genoeg in je studietijd. Maar nu is er ineens meer nodig. Het gaat er niet alleen om hoe charmant hij is. Is hij verantwoordelijk? Volwassen? Begrijpt hij wat het is om samen te leven met een vrouw met kinderen? Is hij iedere zomer drie maanden in Zuid-Frankrijk of past zijn levensstijl bij die van jou? Het zijn allemaal vragen die je wilt stellen om te kijken of hij bij jou past.

Onderaan de streep komt het hier op neer: er zijn nog steeds meer dan genoeg sollicitanten. De functie-eisen zijn alleen een tikkeltje hoger.’

Tim Veninga is sinds 2008 datingcoach en relatiecoach. Hij begon met het coachen van mannen, en helpt sinds 2013 vrouwen aan gelukkige relaties via zijn website Mannengeheim.nl. Je kan meer van hem vinden op zijn YouTube kanaal, Instagram of TikTok.