Mama op expeditie: ‘Achter de ijsschotsen speelden de kinderen verstoppertje’

10.01.2022 05:32
mama op expeditie portretten Sabine Abbes Beeld: privé

Sabine Abbes (43) is getrouwd met Sander (47). Met zoon Kai (11) en dochter Nova (8) bezochten ze in februari 2020 het zuiden van IJsland.

Vulkanen, geisers, uitgestrekte vlaktes. Dan weer een waterval die als uit het niets langs de weg opduikt. IJsland is een land van extremen en juist dat maakt het zo bijzonder. ‘Wanneer gaan we weer?’ vragen Kai en Nova geregeld.

Toen ze klein waren, zijn we op wintersport geweest naar Oostenrijk en Duitsland. Heel leuk, maar van een berg af suizen haalt het niet bij een sneeuwballengevecht op een bevroren kratermeer. Of hiken naar een waterval over een ijzig pad. Waar Sander en ik ons als Bambi op het ijs voelden, gleden Kai en Nova er gierend en buikschuivend overheen. Eenmaal bij de waterval zagen we hoe het water zich met een overweldigend lawaai naar beneden stortte. Ineens voelde ik me heel klein en dacht: hoe is het mogelijk dat de natuur zo krachtig is?

Lees ook
Extreme vakanties: ‘We hebben temperaturen van min 4 tot min 28 meegemaakt in Lapland’ >

 

Ruig en rauw

Met temperaturen rond het vriespunt en een besneeuwd landschap voelde het in IJsland als hartje winter. Ruig en rauw, alsof de oermens in je naar buiten moet – bij de mannen dan. Kai daagde zijn vader uit voor challenges: in je zwembroek dertig keer opdrukken in de sneeuw en een halve minuut met blote voeten op het ijs staan.

“Ruig en rauw, alsof de oermens in je naar buiten moet.”

Nova en ik keken vanuit de hottub bij ons huisje toe, blij dat we deze challenge aan ons voorbij konden laten gaan. Die hottub was trouwens ideaal. De Blue Lagoon, hét warmwaterbad van IJsland, was namelijk zo toeristisch dat alleen bij de ingang al vijfhonderd man stonden te wachten. Toen hadden wij het al snel gezien.

 

Lavastranden

Het hoogtepunt van onze reis was de gletsjer in het zuidoosten. De uiteindes van die enorme ijsmassa brokkelen langzaam af om daarna als ijsblokken richting de zee te drijven. Een fantastisch maar confronterend gezicht: wit, krakend ijs in turquoiseblauw water.

Even later stonden we op een gitzwart lavastrand waar sommige ijsschotsen aanspoelen. Net diamanten, waar de kinderen verstoppertje achter speelden. Kai vindt het een van de mooiste plekken die hij ooit heeft gezien. Nova ook, al staat een ander strand in IJsland bij haar stipt op één. Net zo zwart en zonder ijsschotsen, maar wel de plek waar Frozen 2 deels is opgenomen. Tja, zie dat maar eens te overtreffen.”
 

Op vadersopreis.nl blogt Sabines man Sander over andere mooie reizen die het gezin maakt.

 

Dit portret staat in Kek Mama 15-2021.

Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!