ander kind terecht wijzen
Beeld: Pixabay

Dacht je net alles een beetje onder controle te hebben met je kinderen, wijst een vriendin jouw kind terecht, terwijl je dat eigenlijk onterecht vindt. Susana Kuehne moest éven schakelen.

Het was haar eerste uitje na de bevalling van haar tweede kind. Niet bepaald van instapniveau, want: zonder man, mét peuter en pasgeboren baby naar het strand. O, en met vrienden en hun kinderen, dat wel. Maar dat maakte het er bij nader inzien niet makkelijker op, schrijft ze op ScaryMommy. Want terwijl ze zat te borstvoeden onder de parasol, reikte een vriendin Susana’s zoon een waterpistool aan – iets wat hij nog niet kende. Het tafereel speelde zich af aan de vloedlijn en de ware toedracht kon Susana niet horen, maar feit was dat ze zag hoe het zoontje van de vriendin zijn waterpistool op haar eigen zoon richtte, en hij – op aandringen van die vriendin - terugschoot, waarna het kind van de vriendin het op een brullen zette.

 

‘Wees blij dat iemand op je kind let’

Tot zover alles onder controle, want ja, eigen schuld dikke bult, vond ook de vriendin. Los van het feit dan Susana het een beetje jammer vond dat haar peuter A) nu wist wat een waterpistool was, en B) een ander kind aan het huilen had gemaakt op bevel van een volwassene. Want toen begonnen de problemen pas echt: Susanna’s zoon mikte vervolgens op een ander kind – toevallig de dochter van een andere vriendin. Meisje in tranen, moeder boos. “Zo doen we dat niet”, berispte de moedervriendin Susana’s zoon. “Dat is niet lief. Je moet op het water richten, en niet op andere mensen.”

‘Niet moeilijk over doen’, dacht Susanna, ‘wees blij dat iemand op je kind let en nog waterpret met hem heeft ook, terwijl je aan je baby gekluisterd zit.’ Maar eenmaal thuis bekroop haar toch een onbehaaglijk gevoel. Natuurlijk begreep ze dat haar ene vriendin haar zoon een les probeerde te leren, terwijl de andere haar dochter wilde beschermen. ‘Maar mijn zoon was in verwarring gebracht, die middag.’
 

Lees ook
Bezorgde moeder Sjoukje (33): 'Ik zie overal gevaar' >

 

Levensles

De ene ouder had hem namelijk geïnstrueerd een ander kind te beschieten met zijn waterpistool, terwijl een andere ouder hem daar vervolgens voor bestrafte. Hoe begrijpelijk ook allemaal, voor Susanna was het een levensles, schrijft ze. ‘Want als moeder van twee kinderen kom ik nu eenmaal af en toe handen tekort, maar puntje bij paaltje moet iedere moeder voor haar eigen kinderen zorgen. En kan ik het me dus niet permitteren mijn ogen van de mijne af te houden.’

Bovendien: iedereen houdt er zo haar eigen opvoedstijl op na. Dat ervoer Susana een paar weken later, toen haar zwager-annex-politieman haar zoon bruut sommeerde de knuffel van zijn dochter terug te geven. ‘Mijn zoon rende naar me toe en verstopte zijn geschrokken gezicht in mijn schoot, maar die avond spraken mijn man en ik af dat een ander onze kinderen best mag aanspreken, maar niet op een onredelijke, dominante manier zonder ons toezicht.’

Zonder leraren, vrienden of zelfs vreemden die je kind soms aanspreken op wat juist is en wat niet, red je het niet, realiseert Susana zich. Maar bovenal dient ze vooral ogen aan te leggen in haar achterhoofd, schrijft ze: “Want mijn kinderen blijven míjn kinderen.”

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

winterhoroscoop Vissen

Een romantisch cadeau onder de boom, een fijne skivakantie of een gulle bonus van je baas. Lees wat de sterren voorspellen op het gebied van liefde, gezin, geld en werk.

Vissen

20 februari – 20 maart
 

Liefde & gezin

Er verandert in grote lijnen weinig in de liefde, maar dat geldt niet voor je vriendschappen. Al een tijdje loopt het niet echt lekker tussen jou en bepaalde vriendinnen en sommige mensen zal je definitief uit het oog verliezen. Als je dat niet wil, is het tijd om in actie te komen en de kou uit de lucht te halen. December is een mooie maand voor de liefde. Goed idee: organiseer iets leuks voor jou en geliefde voor je agenda volloopt met allerlei verplichtingen.
 

Lees ook
'Die vakantie zette ik ter plekke een punt achter onze vriendschap' >

 

Werk & geld

Heerlijk: je ambities krijgen alle ruimte en als je nog geen goed nieuws over je werk hebt gehad, dan gaat dat waarschijnlijk binnenkort gebeuren. Je mag trots zijn op jezelf, je hebt toch maar mooi iets bijzonders gepresteerd, terwijl je al veel te doen had. De komende weken wordt het nog drukker en daarom is het belangrijk de opvang voor je kinderen goed te regelen. Laat niets aan het toeval over.
 

En dan nog dit

Je kunt bijzonder nieuws, een verhelderend gesprek of een onverwacht reisje verwachten. Het geluk ligt voor het oprapen. Geniet ervan en deel het met de mensen van wie je houdt.

 

Deze horoscoop staat in het Kek Mama Winterboek 2018.
 

 


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beter goed gejat, dan slecht bedacht: dat geldt zeker voor deze geniale ouderschaps lifehacks van Bored Panda.

Schoonmaakhulp

parenting hacks

 

Geniale geheugensteun

parenting hacks

 

Later krijg je de volle laag, maar het werkt

parenting hacks

 

Lees ook:
Föhn je eten - en 8 andere lifehacks die alleen kinderen bedenken >

 

Geen bad? Geen probleem

parenting hacks

 

Je eigen iglo maak je in een handomdraai (wel even duimen voor sneeuw)

parenting hacks

 

Stukken goedkoper dan een kleed

parenting hacks

 

Nooit meer eentje kwijt

parenting hacks

 

Mama ziet alles

parenting hacks

 

Printen maar

parenting hacks

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >